Πέμπτη 2 Απριλίου 2015

«Καζάνι που βράζει» το Θεσπρωτικό!

        http://www.gnomiartas.gr


|
«Εισπράτουμε μόνο την σκόνη των
λατομείων και οι παράγοντες κάνουν
παιχνίδι με τον επιχειρηματία»,
είπαν στην «Γ»



Κυριολεκτικά «καζάνι που βράζει» είναι η μικρή κοινωνία του Θεσπρωτικού, που άναυδη παρατηρεί της εξελίξεις περί το Λατομείο ΜΠΟΥΦΟΣ, που εκμεταλλεύονται εταιρείες συμεφρόντων του δημάρχου Πάργας Αντώνη Νάστα, με φόντο την τραγική αδιαφορία (διαχρονικα) των δημοτικών αρχών του Καποδιστριακού Δήμου Θεσπρωτικού αρχικά και ακολούθως του Καλλικρατικού Δήμου Ζηρού. Ο τελευταίος αποφεύγει να ορίσει τις εξελίξεις, που θα προκύψουν, σε σχέση με την έντιμη, νόμιμη και ισότιμη σχέση, στην εν λόγω οινομική συνεργασία.
«Είναι πολλά που πρέπει να αναζητηθούν και να αναλυθούν, σε σχέση με την ενοικίαση του λατομείου, στον συγκεκριμένο επιχειρηματία», λέει στην «Γ» ο πρώην δήμαρχος Θεσπρωτικού Βασίλης Καινούργιος, που μετά την λήξη της θητείας του, παρακολουθεί τα γεγονότα και με θλίψη διαπιστώνει, πως τίποτα δεν πάει καλά και το χειρότερο πως κανένας δεν προσπαθεί.
Στην συζήτηση που είχαμε μαζί του, όπως και με άλλους παράγοντες του Θεσπρωτικού, την περασμένη Κυριακή, σε καφενείο δίπλα στο Κέντρο Υγείας, μας είπε με έντονη την αγωνία του, πως και η «Γ» με την έρευνα που διεξάγει, μπορεί να συμβάλλει στην άμεση αντιμετώπιση των προβλημάτων, που δημιουργεί η περίεργη εκμετάλλευση του πλούτου των κατοίκων της Λάκκας. Ο ίδιος, έχοντας αποχωρήσει πολλά χρόνια πριν απ’ την διοίκηση του Δήμου Θεσπρωτικού, δηλώνει πως πολλά ακούει, αλλά δεν έχει την πρόσβαση που έπρεπε να είχε σε έγγραφα και αρχεία, ώστε να καταθέσει τεκμηριωμένη άποψη. Αναρωτιέται όμως, πως είναι δυνατόν, ν’ ακούγοντα τόσα πολλά, να είναι τόσες πολλές οι καταγγελίες και να μην υπάρχει μι επίσημη απάντηση.
Στην ερώτηση της «Γ», για το αν οι δήμαρχοι που τον διαδέχτηκαν, έχουν ευθύνες, σε σχέση με το ομιχώδες τοπίο που καλύπτει την εν λόγω συνργασία, επιφυλάχτηκε να απαντήσει, μιας και όπως διαπιστώσαμε στην σύντυομη συζήτηση που είχαμε μαζί του, είναι ιδιαίτερα ευγενικός. Όμως επιμένει και μας προτρέπει: «Η έρευνα πρέπει να προχωρήσει και είναι σίγουρο, πως κάτι καλό θα βγει απ’ αυτή».

Όταν είχε βλάβη(!) το φορτηγό...

Επί σειρά ετών πρόεδρος στον ΤΟΕΒ της περιοχής ο Νίκος Δημολίτσας, προσήλθε στην συζήτηση, ιδιαίτερα οργισμένος σημειώνοντας, πως είναι πολλά αυτά που συμβαίνουν σε σχέση με το Λατομείου, αλλά όλοι κάνουν πως δεν καταλαβαίνουν. «Κάνουν παιχνίδια με τα χαλίκια που μοιράζουν και σκορπούν εκεί, που δεν μπορούν να τα ρίξουν, γιατί αυτό είναι παράνομο». Ενδιαφέρουσα η άποψη, αλλά και η εμπειρία του πρώην προέδρου του ΤΟΕΒ Ν. Δημολίτσα, είχε εξόχως ενδιαφέρουσα η συνέχειά της. «Κάποια στιγμή, ήθελαν να ρίξουν χαλίκι, σε ιδιώτη και αναζητούσαν τρόπο, για να το κάνουν», μας λέει και συνεχίζει με έμφαση: «Έστειλαν το φορτηγό γεμάτο χαλίκι, μπροστά στο οικόπεδο του ιδιώτη που ήθελαν να εξυπηρετήσουν και είπαν πως έπαθε ζημιά, άρα έπρεπε να αδειάσει εκεί, για να μεταφερθεί το φορτηγό προς επισκευή. Δεν έριξαν τα χαλίκια στον ιδιώτη, αλλά έπρεπε να το κάνουν, γιατί είχε πρόβλημα το φορτηγό. Πήγαινε και το άλλο μηχάνημα, έστρωνε το χαλίκι και ήταν όλα καλά. Και οι δημοτικοί παράγοντες δεν παρανομούσαν, αλλά και τις προσωπικές εξυπηρετήσεις, έκαναν κατά τον καλύτερο τρόπο».

-Τι σημαίνει το συγκεκριμένο κόλπο;
Κάθε προσωπική εξυπηρέτηση, με τον τρόπο που ανάφερε ο συνομιλητής μας, στοίχιζε στον Δήμο, μεγάλα ποσά, όπως τεράστια είναι τα ποσά, που εισέπραττε και ο επιχειρηματίας, που εκμεταλλεύεται το λατομείο, με τον γνωστό πλέον. Που σημαίνει, ότι με φόντο τα μικρά κόλπα που έστηναν οι αιρετοί της αυτοδιοίκησης, ο επιχειρηματίας, εισέπραττε μεγάλα ποσά, εις βάρος του Δήμου και των ίδιων των δημοτών στην ουσία.
Έτσι δικαιολογείται και ο τεράστιος αριθμός κυβικών υλικών που χρέωνε, ίσως και με το παραπάνω, ο επιχειρηματίας στον Δήμο Ζηρού, για να φτάσει στο σημείο, αντί να εισπράττει το τίμημα του ενοικίου, να χρωστάει κιόλας, αφού έχει προηγηθεί και το λογιστικό κόλπο της μιας εταιρείας που πουλούσε στην άλλη και η τελευταία στον Δήμο.
Η διαπίστωση σημαντική και αισιόδοξη. Οι πολίτες του Θεσπρωτικού, όπου και το εν λόγω λατομείο, τα γνωρίζουν όλα. Απ’ το πιο απλό, μέχρι το πιο σύνθετο κόλπο, που χρησιμοποίησαν οι δημοτικές αρχές, μέχρι σήμερα. Κόλπα, που όπως λένε, συνεχίζονται και ο επιχειρηματίας, απ’ την δική του πλευρά, συνεχίζει να θησαυρίζει.
Όμως όσο ο κόσμος γνωρίζει και αγανακτεί, είναι σίγουρο πως καμία δημοτική αρχή, δεν μπορεί να τον αγνοήσει… Αργά ή γρήγορα, θα αναγκαστούν όλοι να πράξουν τα νόμιμα, οπότε και το πάρτι θα τελειώσει.
Σ’ αυτό το πνεύμα και η τοποθέτηση, του πρώην και νυν αντιδημάρχου Ζηρού Ζήκου Ρεμπή. «Είμαστε σε μια κατάσταση, όπου ο Δήμος Ζηρού άρχισε να εισπράττει χρήματα, έστω και λίγα και σιγά σιγά, όλα τα προβλήματα που είχαν δημιουργηθεί, απ’ την προηγούμενη δημοτική αρχή, που δεν ήλεγχε τίποτα, δεν θα υπάρχουν», μας είπε αποφεύγοντας διακριτικά, να επεκταθεί στην συζήτηση, για λόγους που ο ίδιος γνωρίζει. Ούτε θέλησε να ανοίξει η συζήτηση, για την ανανέωση της σύμβασης μεταξύ του Δήμου Ζηρού και της εταιρείας συμφερόντων του κ. Νάστα, που εκμεταλλεύεται (κυριολεκτικά) τον πλούτο της περιοχής.
-Η ανανέωση της σύμβασης κατά έναν τρόπο προβλέπεται, αλλά θα βρεθούν ειδικά σ’ αυτή την διαμορφωμένη συγκυρία, πρόθυμοι να βάλουν την υπογραφή τους, ώστε να συνεχιστεί το πάρτι;
Δύσκολο το βλέπουμε, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι κάποιοι πρέπει «να έχουν τα μάτια τους δέκα τέσσερα», για να μην δούμε και τα χειρότερα.

lelova-11-c

Χρήσιμη η έρευνα της ΓΝΩΜΗΣ

Στην συζήτηση που είχαμε με τους κατοίκους του Θεσπρωτικού, προσήλθε και ο καθηγητής και υποψήφιος βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, σο νομό Πρέβεζας Γιώργος Δράκος, ο οποίος ευθύς εξ αρχής επεσήμανε την ιδιαίτερη σημασία, που έχει η έρευνα σε σχέση με το τεράστιο θέμα του Λατομείου Θεσπρωτικού και στην οποία πρέπει να συμβάλλουν, όλοι όσοι έχουν σχέση με το θέμα και η άποψή τους, έχει κάποια σημασία για τις εξελίξεις.
Ευχαριστούμε τον καθηγητή Γιώργο Δράκο, για τα πολύ καλά λόγια που είπε για την εφημερίδα και το ρόλο που παίζει στην ευρύτερη περιοχή, ενώ ο ίδιος δήλωσε πρόθυμος να βοηθήσει την προσπάθεια, με άρθρα τα οποία θα περιμένουμε να δημοσιευτούν.
Είμαστε αν αναμονή λοιπόν.

lelova-11-a

Σημαντική η συνεισφορά του…

Σημαντικός αρωγός, στην έρευνα που κάνει η «Γ» σε σχέση με το Λατομείο Θεσπρωτικού, που έβγαλε πολλούς τοπικούς παράγοντες «στην σέντρα», είναι ο διαχειριστής του ενημερωτικού ιστολογίου «zirosgr.blogspot.gr» Σταύρος Κώστας (εικονίζεται στην φωτογραφία με τον πρώην δήμαρχο Θεσπρωτικού Βασίλη Καινούργιο), που μας συνόδευσε στο Θεσπρωτικό, για την συζήτηση με τους κατοίκους της περιοχής, ενώ μέχρι τώρα έχει παρακολουθήσει την όλη εξέλιξη και έχει κάνει σημαντικές και τεκμηριωμένες καταγγελίες, αλλά δεν αξιοποιήθηκαν από κανέναν.
Και φυσικά θα συνεχίσουμε μαζί αυτή την προσπάθεια, μιας επιβάλλεται να σταματήσει αυτό το καλαμπούρι, που εκτός των άλλων υποτιμάει και τη νοημοσύνη των πολιτών!

rempis-zikos-00-a

Το παλεύει…

Το διαπιστώσαμε και στην συζήτηση που κάναμε στο Θεσπρωτικό, αλλά και σε άλλες συζητήσεις και πρέπει να το καταγράψουμε. Ο πρώην (επί δημαρχίας Γιολδάση) και νυν (επί δημαρχίας Καλαντζή) αντιδήμαρχος Ζήκος Ρεμπής, σ’ όλη του την πορεία στα κοινά, είχε πάντα ψηλά στις προτεραιότητές του, την πλήρη και ουσιαστική διερεύνηση του θέματος του Λατομείου Θεσπρωτικού. Ήταν άλλωστε αυτός και ένας απ’ τους λόγους που διαφώνησε με τον πρώην δήμαρχο Δημήτρη Γιολδάση και ακολούθησε τον συνδυασμό του νυν δημάρχου.
Μπορούμε να εικάσουμε, ότι και ενώπιον των εξελίξεων που ακολουθούν, δεν έχει πει ακόμη την τελευταία του λέξη. Είναι πολλοί αυτοί που θεωρούν πως, δεν είναι διατεθειμένος να συμβιβαστεί, με όποια πρόταση δεν είναι και δεν αποδεικνύεται στην πράξη νόμιμη.

gnomi-vin-site-11-q

Ετοιμάζουν «κόλπο γκρόσο» για ανανέωση της μίσθωσης;

Λίγους μήνες ακόμη, θα είναι εν ισχύ, η παρούσα σύμβαση των Λατομείων Θεσπρωτικού απ’ την εταιρεία του Αντ. Νάστα, που την εκμεταλλεύεται και άρχισαν οι σκέψεις, για τον τρόπο με τον οποίο θα γίνει η ανανέωσή της, «αναίμακτα»! Έτσι επιθυμούν και οι δυό πλευρές, αν κρίνουμε απ’ τα… επιχειρήματα που ρίχνουν στην δημόσια συζήτηση, για να ετοιμάσουν ένα «κόλπο γκρόσο», με το οποίο οι πάντες θα είναι ικανοποιημένοι.
-Αφού ο Δήμος Ζηρού, κατάφερε με την παρούσα δημοτική αρχή, να εισπράττει ότι δικαιούται και προβλέπει η σύμβαση, γιατί να μην συνεχίσει;
Αυτό είναι το εισαγωγικό επιχείρημα, που πάντα τίθεται υπό μορφή ερωτήματος, για να καταγράψουν αντιδράσεις, αρνούμενοι να απαντήσουν στα επίμαχα ερωτήματα, τα οποία έχει πρόχειρα ο κάθε απλός πολίτης, όντας οργισμένος, με αυτά που μαθαίνει για το πάρτι εκατομμυρίων.
Τα ερωτήματα είναι πολλά και κανένας δεν μπορεί να τα απαντήσει, γιατί αν τα απαντήσει με βάση την λογική, είναι σίγουρο πως θα αναγκαστεί να ομολογήσει πως η εν ισχύ σύμβαση μίσθωσης του Λατομείου Θεσπρωτικού, θα πρέπει να πάψει να ισχύει, αν είναι δυνατόν και από χθες.
-Θα προχωρήσουν στην ανανέωση της σύμβασης και ο επιχειρηματίας, θα συνεχίσει να έχει σε λειτουργία τις δυό επιχειρήσεις, ώστε να δίνει λίγα ως ενοίκιο στον Δήμο και να εισπράττει τα δεκαπλάσια απ’ την πώληση των υλικών στον ίδιο Δήμο;
-Αν αυτή η σοβαρή παράγραφος της λειτουργίας της συμφωνίας, συνεχίσει να ισχύει, τότε ποιο συμπέρασμα, θα βγάλει ο πολίτης, που αναλύει τα πράγματα με βάση την λογική;
Ότι ενώ γνωρίζουν, πως όλα γίνονται για το κέρδος του επιχειρηματία, αυτοί επιμένουν, για να ακολουθήσει άλλη σειρά ερωτήσεων;
-Γνωρίζουν την παρανομία και επιμένουν να την συντηρούν, χωρίς κάποιο συγκεκριμένο λόγο;
Δεν υπάρχει περίπτωση να έχουμε τέτοια εξέλιξη, που σημαίνει ότι κάποια άλλη επιλογή θα κάνουν.
-Θα είναι όμως η επιλογή υπέρ του Δήμου, άρα εις βάρος των μέχρι τώρα κεκτημένων του επιχειρηματία;
Κι αυτό δύσκολο φαντάζει, οπότε μεγάλο ενδιαφέρον έχει να παρακολουθήσουμε, τι μπορούν να σκεφτούν. Γιατί, όπως και σε προηγούμενο σχόλιο σημειώσαμε, εμείς δεν βλέπουμε τόλμη και διάθεση, στην παρούσα δημοτική αρχή, να αντιμετωπίσει το πρόβλημα τώρα και ακολούθως θέμα του Δήμου, στην ουσία του και φυσικά επ’ ωφελεία του Δήμου και των δημοτών.
Οψόμεθα…
Κ. ΓΚΕΤΣΗΣ

Τώρα γιατί... λησμονούν;


Μείζον, από πολλές πλευρές, το θέμα της λειτουργίας των λατομείων Θεσπρωτικού. Το γνωρίζουν οι πάντες και κανένας δεν μπορεί να εμφράσει διαφωνία. Όμως προκύπτουν σημαντικά ερωτήματα, τα οποία πρέπει να απαντηθούν άμεσα!
-Δεν υπάρχει κανένα όργανο του κυβερνώντος κόμματος ούτε στην έδρα του νομού Πρέβεζας, ούτε στην Δήμο Ζηρού να καταγγείλει το μεγάλο σκάνδαλο που απασχολεί την κοινή γνώμη και αφορά στα λατομεία Θεσπρωτικού;
Δεν λησμονούμε πως ήταν λαλίστατοι όταν ήταν στην αντιπολίτευση! Ο βουλευτής και οργάνωση του Σύριζα, στην Πρέβεζα και Φιλιππιάδα είχαν κάνει πάνω από 600 επερωτήσεις, (σ.σ. μέχρι για τις βάρκες αν κουνιούνται έκαναν επερώτηση).
-Γιατί τώρα που ο επικεφαλής του συνδυασμού του Σύριζα στον Δήμο Ζηρού Γιώργος Γιάννος καταγγέλλει το σκάνδαλο με τα λατομεία σιωπούν;
Δεν μπορούμε να ξεχάσουμε ποιοι ήταν κάποτε, αντικυβερνητικοί, σε διάφορους συλλόγους, οικολογικούς, περιβαλλοντολογικούς, προστασίας σε διάφορα... θέματα στον Δήμο Ζηρού. Ο σύλλογος για κάποιο ποτάμι που είναι; O σύλλογος που είχε τίτλο κίνηση 4χ4 τι κάνει; Λύθηκαν τα προβλήματα για τα οποία συνεδρίαζαν ώρες ολόκληρες μεταξύ τυρού και αχλαδιού; Που είναι όλοι αυτοί τώρα;
Η πλειοψηφία τους τώρα είναι σε θεσμικές θέσεις εξουσίας και ποιεί την νήσσαν!
-Για το συγκεκριμένο θέμα τι προτίθεται να κάνει ο Φιλιππιαδιώτης βουλευτής;
Εμείς πάντως -καλού, κακού- θυμίζουμε τα βασικά χαρακτηριστικά του θέματος:
Τοπικό θέμα. Δεν γνωρίζει για το θέμα αυτό αφού αφορά την περιοχή του;
Πολιτικό θέμα. Δύο δήμαρχοι (ο κ. Νάστας από τον Δ.Πάργας και ο κ. Γιολδάσης από τον Δ.Ζηρού) προέρχονται απ’ τον ίδιο πολιτικό χώρο. Η… συνεργασία τους καλά κρατούσε, μέχρι χθες. Τυχαίο είναι που ο κ. Νάστας στήριξε με θέρμη τον κ. Γιολδάση ως υποψήφιο βουλευτή της Ν.Δ. και τον συνόδευε στις περιοδείες του στον Δ. Πάργας; Τυχαίο είναι που και οι δύο δήμαρχοι από τις εξετάσεις τους για τα οικονομικά των δήμων τους, κρίθηκαν απορριπτέοι; Η οικονομική κατάσταση των δύο δήμων τους είναι τραγική!
Περιβαλλοντικό θέμα: Το θέμα των λατομείων Θεσπρωτικού έχει και πολλές περιβαλλοντικές συνέπειες στην περιοχή του Δήμου Ζηρού που δεν μπορεί να αφήνει κανέναν αδιάφορο και πόσο μάλλον τον πολιτικό εκπρόσωπο του κόμματος, που δηλώνει ιδιαίτερη ευαισθησία για το περιβάλλον.
ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΩΣΤΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου