Τρίτη 17 Δεκεμβρίου 2013

Διακήρυξη - Ανοιχτό κάλεσμα της Ριζοσπαστικής Δημοτικής Κίνησης Δήμου Ζηρού

Οι αυτοδιοικητικές εκλογές του 2014 θα αποτελέσουν κορυφαία πολιτική μάχη, είτε έχουν προηγηθεί οι βουλευτικές εκλογές, είτε όχι. Οι εκλογές για την τοπική αυτοδιοίκηση, εντάσσoνται στον κεντρικό πολιτικό στόχο που θέτουν ευρύτατα τμήματα της κοινωνίας, την ανατροπή της πολιτικής των μνημονίων και την υλοποίηση ενός σχεδίου κοινωνικής και παραγωγικής   ανασυγκρότησης της χώρας.

Η ελληνική κοινωνία ζει μια πρωτοφανή σε ένταση και έκταση κρίση. Τα λαϊκά στρώματα έχασαν και εξακολουθούν να χάνουν τα εισοδήματά τους, εργατικά δικαιώματα δεκαετιών καταργήθηκαν, η ανεργία εκτινάσσεται σε πρωτοφανή ποσοστά, πλήττοντας βάναυσα τους νέους και τις γυναίκες, η οικονομία κατρακυλάει, η κοινωνία αποσυντίθεται, οι θεσμοί διαλύονται και η δημοκρατία περιορίζεται φτάνοντας στα όρια της αντιδημοκρατικής εκτροπής. Οι συνθήκες ζωής της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας αλλάζουν δραματικά.
Η τοπική αυτοδιοίκηση δεν θα μπορούσε να μείνει ανεπηρέαστη από αυτήν την πραγματικότητα. Οι θεσμοθετημένοι πόροι έχουν μειωθεί ήδη κατά 60% και σχεδιάζεται η περαιτέρω συρρίκνωσή τους. Μέσα σε ένα τέτοιο οικονομικό περιβάλλον οι κοινωνικές υπηρεσίες των δήμων - βρεφονηπιακοί σταθμοί, πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι»,  ΚΑΠΗ, προνοιακά επιδόματα, υπηρεσίες καθαριότητας, συντήρηση σχολείων, δράσεις πολιτισμού και αθλητισμού, η διαμόρφωση και συντήρηση των δημοτικών χώρων - συρρικνώνονται ή καταργούνται.

Για μας ο «Καλλικράτης» δεν πέτυχε, αφού αποδυνάμωσε τη δυνατότητα παρέμβασης των δημοτικών και τοπικών συμβουλίων στις τοπικές εξελίξεις,  απομάκρυνε τους δημότες από τα κέντρα λήψης των αποφάσεων, και τους αποθάρρυνε από τη δυνατότητα συμμετοχής. Ο κάτοικος της Κρανιάς, του Ανωγείου και των χωριών της Λάκκας δεν αισθάνεται ότι ακούγονται τα προβλήματα του στο Δήμο Ζηρού. Ο υπερσυγεντρωτισμός αυτός, αφυδάτωσε την πεμπτουσία της αυτοδιοίκησης που είναι η άμεση λαϊκή και δημοκρατική  συμμετοχή των πολιτών στη λήψη των αποφάσεων που αφορούν τη ζωή  και την καθημερινότητά τους. 

Για μια τοπική αυτοδιοίκηση με διεκδικητικό και κινηματικό χαρακτήρα

Προχωρούμε στις αυτοδιοικητικές εκλογές με αυτοδιοικητικά σχήματα, με αντιμνημονιακά, ριζοσπαστικά, δημοκρατικά, οικολογικά και αντιφασιστικά χαρακτηριστικά. Το δημοτικό σχήμα που συγκροτούμε έχει ως στόχο να ανατρέψει τη χρόνια κατάσταση διάλυσης στο Δήμο Ζηρού και μαζί με την κοινωνία να χαράξει νέα πορεία μακριά από κάθε λογική που ως τώρα υπηρετούσε το πολιτικό προσωπικό του τοπικού συστήματος εξουσίας. 
Θα δώσουμε τη μάχη και θα την κερδίσουμε με προτάσεις - δεσμεύσεις ρεαλιστικές για τη στήριξη της κοινωνικής πρόνοιας, της δημόσιας υγείας, του δημόσιου χαρακτήρα της παιδείας, της κοινωνικής αλληλεγγύης, του πολιτισμού, του αθλητισμού και της νεολαίας. Τα δημοτικά σχήματα που συγκροτούμε σε όλη τη χώρα θα βάλουν φραγμό στις απολύσεις στην τοπική αυτοδιοίκηση, θα σταματήσουν τη λεηλασία της περιουσίας των δήμων και δεν θα παραδώσουν την διαχείριση κοινωνικών αγαθών, όπως το νερό και η διαχείριση των απορριμμάτων σε εργολάβους.
Στις ερχόμενες δημοτικές εκλογές παίζεται το μέλλον των τοπικών κοινωνιών. Φιλοδοξούμε από τις δημοτικές εκλογές να προκύψει μια δημοτική αρχή με άποψη και όραμα, που να αποτελείται από πρόσωπα με γνώση και δυνατότητες που να εμπνέουν. Ένα δημοτικό συμβούλιο που θα λειτουργεί με εσωτερική δημοκρατία και διαφάνεια, πέρα από τα  δημαρχοκεντρικά προσωποπαγή  μορφώματα που τις τελευταίες τετραετίες διοικούν το δήμο μας, στη λογική μιας ξεπερασμένης πελατειακής διαχείρισης. 

Αγωνιζόμαστε για μια αυτοδιοίκηση που θέτει ως άμεση προτεραιότητα την ανάπτυξη της περιοχής, με δημοκρατικό προγραμματισμό, με κριτήριο τις κοινωνικές ανάγκες και την περιβαλλοντική βιωσιμότητα, τη διαφύλαξη και διαχείριση του δασικού πλούτου της περιοχής, την ανάδειξη του οικοσυστήματος της λίμνης Ζηρού, την αναβάθμιση και προβολή του Λούρου ποταμού, την ανάδειξη των αρχαιολογικών χώρων και τη στήριξη της κτηνοτροφίας και της γεωργίας της περιοχής. 

Καλούμε  τους πολίτες να συμπαραταχθούν σε ένα μεγάλο κίνημα που θα σαρώσει το φθαρμένο δικομματικό σύστημα, θα αντιτάξει στους παραγοντισμούς μια άλλη λογική, μια άλλη ηθική και αισθητική για την τοπική αυτοδιοίκηση και τη δημοκρατία, που θα υπολογίζει όλους τους δημότες και τον καθένα ξεχωριστά. 

Καλούμε τον κάθε συνδημότη μας να βάλει τέλος στην «λογική της ανάθεσης» μέσα από την ενεργή συμμετοχή του σε μια αυτοδιοικητική παράταξη η οποία θα βρίσκεται και θα παρεμβαίνει παντού, τόσο μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο όσο και έξω από αυτό, στις πόλεις και στα δημοτικά διαμερίσματα, στους χώρους εργασίας, στους κοινωνικούς φορείς, στις πολιτιστικές δράσεις.
Συμπερασματικά, πρέπει να τονιστεί ότι στο Δήμο μας η μέχρι τώρα συμπεριφορά των δημοτικών αρχών είναι σαν να διοικούν έναν οργανισμό που πρόκειται να πεθάνει σύντομα. Πολιτική αδιαφορίας και απάθειας, πολιτική εγκατάλειψης χωρίς όραμα και προοπτικές. Η Φιλιππιάδα και το Θεσπρωτικό έχουν καταντήσει χωριά και τα χωριά του δήμου κάθε μέρα ερημώνουν.

Η πολιτική αυτή πρέπει να ανατραπεί από τους ίδιους τους δημότες που θα συμπαραταχθούν μαζί μας για να συνδιαμορφώσουμε και να υλοποιήσουμε το πρόγραμμα που θα προκύψει από τις προτάσεις και τις αγωνίες τους. Καλούμε όλους τους δημότες να συστρατευτούν για ένα οικοδομήσουμε ένα άλλο  δήμο που αξίζει και δικαιούται να έχει ο κάθε δημότης και πολίτης του Δήμου Ζηρού.


Όλοι μαζί θα δώσουμε τη μάχη για ένα δήμο που μας αξίζει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου