Τετάρτη 30 Μαΐου 2012

Πρωταθλήτρια στην κατά κεφαλή κατανάλωση καπνού η Ελλάδα



31 Μαΐου, Παγκόσμια ημέρα κατά του καπνίσματος

Οι Καρδιολογικές κλινικές των Ιωαννίνων με ευκαιρία την Παγκόσμια ημέρα κατά του καπνίσματος, σήμερα, υπενθυμίζουν ότι το κάπνισμα είναι η κύρια αιτία χρόνιας πνευμονοπάθειας και καρκίνου του πνεύμονα.
Ακόμη είναι ο σημαντικότερος τροποποιήσιμος παράγοντας κινδύνου στη πρόληψη των καρδιαγγειακών παθήσεων (εμφράγματος, εγκεφαλικών, περιφερικής αρτηριοπάθειας και ανευρυσμάτων κοιλιακής αορτής). Το 20% των καρδιαγγειακών θανάτων οφείλεται στο κάπνισμα σιγαρέτων.
Ένας στους δύο Έλληνες καπνίζει και η χώρα μας είναι πρωταθλήτρια στην κατά κεφαλήν κατανάλωση καπνού στη Ευρώπη.
Περίπου 15 000 Έλληνες χάνουν τη ζωή τους κάθε χρόνο εξ αιτίας παθήσεων που σχετίζονται με αυτή τη βλαπτική συνήθεια.
Τα καρδιακά επεισόδια στους νέους συμβαίνουν κατ' εξοχήν σε καπνιστές και είναι εξαιρετικά σπάνιο νέος που δεν καπνίζει να υποστεί οξύ έμφραγμα μυοκαρδίου.
To περισσότερο όμως απογοητευτικό είναι η αδυναμία της πολιτείας να εφαρμόσει τον αντικαπνιστικό νόμο. Έτσι επιβεβαιώνεται παλιά παρατήρηση ότι πρόκειται για μια επιδημία που τρέφεται από την υποκρισία, τους μύθους και τα λάθη πολιτικής στην αντιμετώπιση της.
Με αυτές τις δυσάρεστες υπενθυμίσεις καλούμαστε άλλη μια χρονιά να «γιορτάσουμε» την ημέρα κατά του καπνίσματος . Είναι άλλη μια ευκαιρία για ενημέρωση, ευαισθητοποίηση, συνέδρια, τηλεοπτικά αφιερώματα, στατιστικά στοιχεία, υποσχέσεις και επίδειξη υποκρισίας.
Με μια πολιτεία που κλείνει τα μάτια σε αυτή τη σύγχρονη επιδημία, ο πόλεμος εναντίον του καπνίσματος στη Ελλάδα θυμίζει από την Ελληνική Μυθολογία τον πόλεμο των θνητών εναντίον των ημιθέων.
Εκδήλωση ενημέρωσης από τη Σχεδία
Εκδήλωση ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού για τους κινδύνους που προκαλεί στην υγεία το κάπνισμα διοργανώνει αύριο Πέμπτη το Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας «Σχεδία» με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί από τις 11 το πρωί μέχρι τη 1 το μεσημέρι στον πεζόδρομο της Μπότσαρη και θα συμμετέχουν μαθητές του 5ου Δημοτικού Σχολείου που θα δημιουργήσουν αφίσες με μηνύματα κατά του καπνίσματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου