Πέμπτη 24 Μαΐου 2012

Υποστολή «Γαλάζιας Σημαίας» στις ακτές της Ηπείρου

Καμία ανάμεσα στις 394 που βραβεύτηκαν στη χώρα

paralia preveza
Σε καμιά ακτή της Ηπείρου δεν θα κυματίσει το φετινό καλοκαίρι η «Γαλάζια Σημαία», αφού δεν βραβεύτηκε κάποια, για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια.
Πέρυσι είχαν βραβευτεί 4 ακτές, αλλά στην πορεία οι 2 «έχασαν» το βραβείο από ελέγχους που ανέδειξαν πρόβλημα ασφάλειας του λουομένων, υποδομών και στην καθαρότητα των νερών κολύμβησης.
Σε όλη τη χώρα βραβεύτηκαν 394 ακτές από 387 πέρυσι και 9 μαρίνες, όσες και το 2011, αλλά τα παράλια της Θεσπρωτίας και της Πρέβεζας έμειναν εκτός, γεγονός που μόνο θετικό δεν είναι για τον τουρισμό.
Πέρυσι είχαν βραβευτεί στο νομό Πρέβεζας, η Λούτσα του δήμου Πάργας, το Μονολίθι και η Κυανή Ακτή στο δήμο Πρέβεζας και στη Θεσπρωτία η Μέγα Άμμος.
Στις δυο ακτές του δήμου Πρέβεζας έγινε... υποστολή της «Γαλάζιας Σημαίας» στην πορεία, λόγω ελλείψεων στην ασφάλεια λουομένων και στις υποδομές και δεν ήταν φέτος υποψήφιες. Εκτός έμειναν όμως και οι άλλες δυο ακτές, Λούτσα και Μέγα Άμμος. Στο παρελθόν βραβεύονταν και το Δρέπανο-Μακρυγιάλι στη Θεσπρωτία, αλλά τα τελευταία χρόνια μένει εκτός.

Ένα ζήτημα είναι και η απουσία ναυαγοσωστών και άλλων υποδομών, πάντως δεν σημαίνει ότι όποια ακτή δεν βραβεύεται δεν έχει καθαρά νερά, υπάρχουν πολλά άλλα κριτήρια.
«Κράχτης» για τους τουρίστες
Η «Γαλάζια Σημαία» προσελκύει λουόμενους και λαμβάνεται σοβαρά υπόψη από τα ταξιδιωτικά γραφεία όταν επιλέγουν τους προορισμούς που προτείνουν στους πελάτες τους, επιμένοντας στις καλές υπηρεσίες που προσφέρονται στην ακτή, αλλά και στην προστασία του περιβάλλοντος.
Το γεγονός πρέπει να προβληματίσει τόσο την αυτοδιοίκηση, όσο και τους παράγοντες του τουρισμού, αφού η βράβευση ακτών ούτως ή άλλως παίζει σημαντικό ρόλο και αποδεικνύει ότι είναι και καθαρή και πληροί τα αυστηρά κριτήρια που τίθενται.
Δεύτερη η Ελλάδα, οι πρώτοι νομοί και δήμοι
Τα αποτελέσματα ανακοινώθηκαν χθες από Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ), Εθνικό Χειριστή του Διεθνούς Προγράμματος «Γαλάζιες Σημαίες» στη χώρα μας. Με 394 βραβευμένες ακτές, η Ελλάδα κατέχει και πάλι, όπως τα τελευταία χρόνια, τη 2η θέση παγκοσμίως ανάμεσα σε 48 χώρες. Η Διεθνής Επιτροπή βράβευσε φέτος 3.179 ακτές και 659 μαρίνες σε όλο τον κόσμο.
Οι νομοί με τις περισσότερες Γαλάζιες Σημαίες για το 2012 είναι και πάλι του Λασιθίου και των Δωδεκανήσων με 40 και 37 ακτές, αντίστοιχα. Η Χαλκιδική «ανέκαμψε» κι ενώ πέρυσι η σημαία είχε υποσταλεί σε 10 ακτές της, φέτος θα κυματίζει σε 35 παραλίες (δηλαδή σε 5 περισσότερες από πέρυσι).
Σε επίπεδο δήμων πρώτη παραμένει η Κέρκυρα με 35 βραβευμένες ακτές, δεύτερη η Ρόδος με 32 και τρίτος ο Άγιος Νικόλαος Λασιθίου με 22 ακτές. Δυστυχώς, η Ήπειρος απουσιάζει από τον σχετικό χάρτη και κατάλογο.
Δεν αρκεί η ποιότητα των νερών,
κριτήρια τεσσάρων κατηγοριών
Η «Γαλάζια Σημαία» είναι διεθνές σύμβολο ποιότητας, θεωρούμενο το πιο γνωστό περιβαλλοντικό σύμβολο στον κόσμο. Απονέμεται διεθνώς, από το 1987, σε όσες ακτές και μαρίνες πληρούν τις αυστηρές προϋποθέσεις του. Δεν αρκεί οι ακτές να διαθέτουν μόνο την επιθυμητή, εξαιρετική ποιότητα νερών κολύμβησης.
Πρέπει επιπλέον να τηρούνται και τα υπόλοιπα 31 αυστηρά κριτήρια, που αναφέρονται σε καθαριότητα, οργάνωση, πληροφόρηση, ασφάλεια λουομένων και επισκεπτών, προστασία του φυσικού πλούτου της ακτής και του παράκτιου χώρου και ταυτόχρονα περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση.
Α. Καθαριότητα θάλασσας και ακτής
• Ποιότητα των νερών κολύμβησης, που επιβεβαιώνεται με δειγματοληπτικούς ελέγχους όπως ορίζεται από την Ευρωπαϊκή νομοθεσία. Τα αποτελέσματα των μικροβιολογικών αναλύσεων εμφανίζονται στην ιστοσελίδα: http://www.e-per.gr του ΥΠΕΚΑ.
• Μη απόρριψη στην περιοχή βιομηχανικών και αστικών λυμάτων, χωρίς κατάλληλη επεξεργασία.
• Επαρκείς κάδοι απορριμμάτων, που να αδειάζονται σε τακτά διαστήματα καθώς και ειδικοί κάδοι ανακύκλωσης.
• Συνεχής, περιοδικός καθαρισμός της ακτής από σκουπίδια, αποτσίγαρα κ.λπ.
Β. Οργάνωση ακτής
• Συνεχής πληροφόρηση του κοινού για την ποιότητα των νερών κολύμβησης, με την ανάρτηση των αποτελεσμάτων μικροβιολογικών αναλύσεων στον Πίνακα Ανακοινώσεων των ακτών.
• Σχέδια δράσης για την αντιμετώπιση τυχόν θαλάσσιας ρύπανσης εξ ατυχήματος, με άμεση ενημέρωση του κοινού.
• Απαγόρευση της κίνησης οχημάτων και μοτοποδηλάτων στην ακτή.
• Απαγόρευση της ελεύθερης κατασκήνωσης.
• Επαρκείς εγκαταστάσεις υγιεινής, με ελεγχόμενο σύστημα αποχέτευσης.
Γ. Ασφάλεια επισκεπτών
• Εκπαιδευμένοι, πτυχιούχοι ναυαγοσώστες σε υπηρεσία, σύμφωνα με τις διατάξεις του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, ή άμεση πρόσβαση σε τηλέφωνο για περίπτωση ανάγκης, σωστικά εφόδια και πρώτες βοήθειες.
• Προσβασιμότητα και παροχή υπηρεσιών για άτομα με ειδικές ανάγκες (ΑΜΕΑ).
Δ. Προστασία της φύσης και περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση
• Έντυπες πληροφορίες και οδηγίες συμπεριφοράς για την ακτή, καθώς και για περιοχές με ευαίσθητο φυσικό περιβάλλον, χλωρίδας και πανίδας, στον παράκτιο χώρο.
• Αναφορά στην οργάνωση δραστηριοτήτων του διαχειριστή ακτής, που να επιβεβαιώνουν και υλοποιούν το ενδιαφέρον του για το φυσικό περιβάλλον της ακτής και την ανάγκη προστασίας του.
• Εκτέλεση συγκεκριμένων δράσεων περιβαλλοντικής εκπαίδευσης για τους επισκέπτες, κυρίως για τα παιδιά τους.
  neoiagones.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου