Ο Δήμος Ζηρού σε συνεργασία με τον Περιβαλλοντικό – Πολιτιστικό Σύλλογο πρ. Δήμου Θεσπρωτικού, τη Λέσχη Αρχιμαγείρων Ελλάδας, τη Σχολή ΕΠΑΣ ΟΕΑΔ, συλλόγους της ευρύτερης περιοχής, παραγωγούς και επιχειρηματίες διοργανώνει το 1ο διήμερο Συμπόσιο γαστρονομίας Λάκκας Σουλίου. Η εκδήλωση θα είναι διήμερη και θα πραγματοποιηθεί στις 14 και 15 Ιουλίου στον Αθλότοπο Θεσπρωτικού. Στόχος της είναι αφενός να θυμηθούμε τη γαστρονομική παράδοση του τόπου μας και τις ξεχασμένες παραδοσιακές γεύσεις και αφετέρου ν’ αναδειχτούν τα ιδιαίτερα στοιχεία και οι κρυμμένοι γευστικοί θησαυροί της περιοχής.
Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων θα γίνει συλλογή παλιών ‘ξεχασμένων’ συνταγών που έρχονται από μακριά και περιέχουν απόσταγμα εμπειρίας, γνώσης, ήθη και έθιμα, πολιτιστικά και λαογραφικά στοιχεία. Γεύσεις που περικλείουν την διατροφική κουλτούρα του τόπου μας και οι οποίες ‘μας μεγάλωσαν” και έχουμε χρέος να διασώσουμε και να μεταφέρουμε στις νεότερες γενιές.
Το 1ο Συμπόσιο Γαστρονομίας Λάκκας Σουλίου πραγματοποιείται με κύριους θεματικούς άξονες:
Διατροφή και υγεία
Παραδοσιακή διατροφή
Τοπικές συνταγές
Μαγειρεύουμε παραδοσιακά
Στην εκδήλωση πέρα από τους Συλλόγους της περιοχής μπορούν να λάβουν μέρος Συνεταιρισμοί, μάγειροι και παραγωγοί που έχουν σχέση με τη διατροφή και την εστίαση.
Σε κάθε επιχείρηση σχετική με το πνεύμα των εκδηλώσεων, που θα δηλώσει συμμετοχή θα διατεθεί περίπτερο εντελώς δωρεάν στο οποίο θα μπορεί να εκθέτει αλλά και να πουλάει προϊόντα με τη μόνη υποχρέωση να διαθέσει προϊόντα (κρέατα, ψάρια, πουλερικά, γλυκά, αλεύρι για πίτες, ποτά -κρασί, τσίπουρο, λικέρ- κ.ά) για τις ανάγκες των μαγειρεμάτων και των κερασμάτων που θα γίνουν.
Προσκαλούμε όλους τους παραγωγούς και επιχειρηματίες της περιοχής στον τομέα τον τροφίμων και ποτών να συμμετέχουν και να συνεισφέρουν στην επιτυχία 1ο Συμπόσιο γαστρονομίας.
Σημειώνεται ότι το πρόγραμμα των εκδηλώσεων περιλαμβάνει και τις δύο ημέρες, ξεχωριστές μουσικοχορευτικές εκδηλώσεις. Η τελετή έναρξης θα γίνει την Παρασκευή 14 Ιουλίου στις 7 το απόγευμα.
ΠΡΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥΣ, ΜΑΓΕΙΡΟΥΣ &; ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ
Για να συμμετάσχετε θα πρέπει να αποστείλετε τη δήλωση συμμετοχής, σύμφωνα με τις οδηγίες που ακολουθούν.
Κάθε Δήλωση συμμετοχής θα πρέπει να αναφέρετε στην κατηγορία που έχετε επιλέξει.
1) Παραδοσιακή πίτα
Η παρουσίαση θα πρέπει να γίνει σε παραδοσιακή μορφή πχ. Ταψί -ταβάς κλπ. και σε ατομική μερίδα (πιάτο με διακόσμηση). Τα εδέσματα θα πρέπει ν’ αναδεικνύουν τα ιδιαιτέρα, χαρακτηριστικά και τη διατροφική κουλτούρα του χωριού και του τόπου σας. Μπορείτε επίσης να φέρετε έτοιμη την πίτα από το σπίτι σας, ή με δική σας ευθύνη να την παρασκευάσετε στον πάγκο εργασίας που θα υπάρχει, όπως και να κάνετε την επίδειξη στο άνοιγμα φύλλου.
2) Τοπικά πιάτα (ατομική ή και οικογενειακή παρουσίαση ). Η συμμετοχή είναι ελεύθερη με κρέατα – πουλερικά- ψάρια, ορεκτικά- σαλάτες- γλυκά κ.ά.
Πιάτο –γάστρα -ταβάς- πήλινο – ξύλινο – κρεμμύδι κλπ.
Η συνταγή που θα ετοιμάσετε πρέπει να είναι παραδοσιακή με χαρακτηριστικά υλικά της περιοχής μας.
Εκείνο που πρέπει να προσεχθεί ιδιαίτερα είναι τα προϊόντα και τα παρασκευάσματα να πληρούν απόλυτα την ασφάλεια και την υγιεινή.
Η επικοινωνία για την συμμετοχή σας θα γίνεται μέσω email: info@dimoszirou.gr ή στο Φαξ: 26830 – 24667 με την επισήμανση για το 1ο Συμπόσιο γαστρονομίας.
Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνείτε με τους κ.κ. Καρζή Γεώργιο στο τηλ. 6977 066621 &; Νικολάου Νικόλαο στο τηλ. 6945466934.
ΑΙΤΗΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ
Για να λάβετε μέρος παρακαλούμε να συμπληρώσετε την ακόλουθη αίτηση συμμετοχής, το αργότερο μέχρι και την Παρασκευή 30 Ιουνίου 2017.
Όνομα:…………………………………… Επώνυμο:………………………………………….
Επωνυμία Συλλόγου ή Επιχείρησης – Επαγγελματία – Ιδιώτη:…………………………………………..
Τηλ:…………………… Κιν:………………………. FAX………………………………………….
E-mail:………………………………………………………………………………………………………
Επιθυμώ να συμμετάσχω & συμφωνώ με τους όρους συμμετοχής, στο πρώτο (1ο) συμπόσιο γαστρονομίας Λάκκας Σουλίου, στις παρακάτω εκδηλώσεις (παρακαλούμε σημειώστε με χ την κατηγορία της επιλογής σας).
1.ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ Α’: Παραδοσιακή πίτα
Ονομασία πίτας ……………………………………….
2.ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ Β’: Τοπικά πιάτα (εδέσματα)
Ονομασία πιάτου…………………………………………..
3.ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ Γ’: Μαγειρεύουμε παραδοσιακά. (Μάγειροι με ειδικότητα σε μαζικές εκδηλώσεις).
Ονομασία φαγητού ………………………………………
- *ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ Δ’: ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ……………………………………………
*Παρουσίαση βοτάνων και φρούτων της περιοχής μας με τις πολλές και άγνωστες ιδιότητές τους.
*Παρουσίαση Τοπικών Προϊόντων: Μέλι, ελιά, τσίπουρο, κρασί, γαλακτοκομικά παράγωγα (τυρί, γαλοτύρι, γιαούρτι), μαρμελάδες, γλυκά κτλ
* Η κατηγορία Δ’ αφορά κυρίως παραγωγούς και επιχειρήσεις.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου