Τετάρτη 29 Ιανουαρίου 2014

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΗΠΕΙΡΟΥ : Πελατειακών σχέσεων συνέχεια….


Με αφορμή την ανακοίνωση του συλλόγου εργαζομένων στην ΠΕ Πρέβεζας, για την αναξιοκρατία στην επιλογή προϊσταμένων στην Περιφέρεια Ηπείρου και ειδικότερα την απόδοση της φράσης του περιφερειάρχη ότι «το ζήτημα του ορισμού των προϊσταμένων θέλει να το ελέγχει ο ίδιος, προσωπικά» αναγνωρίζοντας την αγωνία και το δίκιο των εργαζομένων, θέλουμε να δηλώσουμε ότι δεν μας κάνει καμία εντύπωση.
Αυτή είναι η στάση του Περιφερειάρχη σε όλα τα θέματα της περιφέρειας :  Η λογική των πελατειακών σχέσεων με αποδέκτη τη διοίκηση της περιφέρειας και ειδικότερα τον ίδιο τον περιφερειάρχη, ο οποίος λειτουργεί στη λογική της αρχής του «ενός ανδρός». Σ’ αυτό πιστεύει και με αυτό τον τρόπο πορεύεται.
Δεν μας κάνει επίσης εντύπωση ότι στα νομικά πρόσωπα που ελέγχει η Περιφέρεια η λογική αυτή γίνεται  ακόμη περισσότερο αισθητή, ιδίως όπου δεν πέφτουν τα φώτα της δημοσιότητας.
Δεν είναι τυχαίο ότι στο ΚΕΚ της Περιφέρειας στην Πρέβεζα έχουν αντικατασταθεί χωρίς τήρηση καμιάς διαδικασίας επιλογής όλοι όσοι εργάζονταν σ’ αυτό. Ο μόνος που είχε προσληφθεί με διαδικασίες ΑΣΕΠ στο ΚΕΚ – ο πρώην διευθυντής του – ωθήθηκε όπως ο ίδιος δηλώνει σε παραίτηση και έχουν ήδη περάσει τρεις μήνες και καμία ουσιαστική διαδικασία δεν έχει κινηθεί για την έκδοση προκήρυξης για την αντικατάστασή του. Για παράδειγμα η γραμματέας του ΚΕΚ με «προσωρινές» αναθέσεις εργάζεται ήδη εδώ και τρία χρόνια χωρίς καμία διαδικασία προκήρυξης – και προφανώς δεν είναι τυχαίο το ότι ήταν υπεύθυνη του προεκλογικού γραφείου του αντιπεριφερειάρχη στην Πρέβεζα.
Στην επιλογή των θέσεων για τις προσωρινές τοποθετήσεις μέσω των ΤΟΠΣΑ στα οποία μετέχει η περιφέρεια έχει ήδη συνταχθεί λίστα ημετέρων προς εξυπηρέτηση.
Παίζουν με την αγωνία των νέων σε μια περιφέρεια όπου ο δείκτης της ανεργίας έχει χτυπήσει «κόκκινο». Σε μια περιφέρεια που γίνεται από φτωχή ..συνεχώς φτωχότερη ο περιφερειάρχης επαίρεται για τις επιτυχίες του – ποιες άραγε;
Αφήνουμε στην κρίση των πολιτών της Ηπείρου να επιλέξουν : ή να βρεθούν στον προθάλαμο του γραφείου του μήπως και εξυπηρετηθούν από τον πρόθυμο περιφερειάρχη ή να τον στείλουν στο σπίτι του. Σύντομα θα τεθούν μπροστά στο δίλημμα – και  ανάλογα με τη θέση που θα πάρουν θα ευθύνονται για την πορεία αυτού του τόπου.
Οι περιφερειακοί σύμβουλοι ΠΕ Πρέβεζας ΗΠΕΙΡΟΣ ΤΟΠΟΣ ΝΑ ΖΕΙΣ

Κώστας Αρβανίτης, Δήμητρα Αναγνώστου, Γιώργος Ζάκας

Οι Νικολιτσιώτες της Αθήνας έκοψαν την πίτα τους

pita1


Μέσα σε μία όμορφη και ιδιαίτερα ‘ζεστή’ ατμόσφαιρα ο Πολιτιστικός Σύλλογος Νικολιτσιωτών Πρέβεζας, «Η ΑΓΙΑ ΚΥΡΙΑΚΗ» έκοψε την πρωτοχρονιάτικη πίτα στο κέντρο Creen Park στο Άλσος Βεΐκου στο Γαλάτσι (σ.σ. ιδιοκτησίας του επίσης Νικολιτσιώτη επιχειρηματία Χρήστου Αναγνώστου). 
 
pita2
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε την Κυριακή το πρωί και οι Νικολιτσιώτες της Αθήνας, παρά τα άσχημα σημάδια του καιρού, έδωσαν δυναμικά το παρών, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του συλλόγου.

Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του και ο Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ του Νομού Πρέβεζας κ. Κώστας Μπάρκας, ο οποίος ευχήθηκε καλή και αγωνιστική χρονιά.

Τους Νικολιτσιώτες καλωσόρισε και ευχήθηκε, ο πρόεδρος του συλλόγου κ. Γιάννης Κώστας.

Σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε και ο πρόεδρος της ομοσπονδίας Ηπειρωτών Λάκκας Σουλίου κ. Ευάγγελος Παππάς, ο οποίος συνεχάρη τη διοίκηση του συλλόγου για την υπέροχη εκδήλωση αλλά και την σημαντική προσπάθεια που καταβάλει, ενώ παραβρέθηκε και ο έφορος Tύπου και δημοσίων σχέσεων της ίδιας ομοσπονδίας και μέλος του Δ.Σ. της Πανηπειρωτικής κ. Σωτήρης Γιώτης.

pita3

Εκτός από το κομμάτι της πρωτοχρονιάτικης πίτας, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Νικολιτσιωτών μοίρασε και το ημερολόγιο που εξέδωσε.

Επίσης στους παραβρισκόμενους, που ήταν και αρκετοί εκπρόσωποι Πολιτιστικών συλλόγων και αδελφοτήτων της ευρύτερης περιοχής της Λάκκας, μοιράστηκε και το φύλλο της εφημερίδας «Λάκκα Σούλι», την οποία επανέκδωσε πρόσφατα η Ομοσπονδία Ηπειρωτών Λάκκας Σουλίου.
http://www.ipiros.gr/

Παρασκευή 24 Ιανουαρίου 2014

Παράσταση διαμαρτυρίας στο Δήμαρχο Ζηρού γαι την επικείμενη απόλυση εργαζομένων

Την Πέμπτη 23 Γενάρη, πραγματοποιήθηκε παράσταση διαμαρτυρίας στο Δήμαρχο Ζηρού σχετικά με το παρά πολύ σοβαρό πρόβλημα που έχει προκύψει με την επικείμενη απόλυση των πέντε εργαζόμενων που εργάζονται στη ΔΗΖΗ ΑΕ ΟΤΑ.

Οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι απασχολούνται επί πολλά χρόνια (15-18) από το Δήμο Ζηρού (πρώην Δήμο Φιλιππιάδας) στους τομείς της καθαριότητας, του πρασίνου και όπου αλλού υπάρχουν ανάγκες, μονίμως απλήρωτοι, σε διαρκές καθεστώς ομηρίας και ανασφάλειας, χωρίς να γνωρίζουν τι τους ξημερώνει την επόμενη μέρα.

Παρόντες ήταν μέλη του ΔΣ του σωματείου των εργαζομένων στους ΟΤΑ Πρέβεζας, οι εργαζόμενοι στη ΔΗΖΗ ΑΕ ΟΤΑ, εκπρόσωποι της Λαϊκής Συσπείρωσης στο Δήμο και στην Περιφέρεια Ηπείρου, του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων, του Σωματείου Οικοδόμων, του Σωματείου Συνταξιούχων κ.α.

Οι παρευρισκόμενοι απαίτησαν από το Δήμαρχο Ζηρού να βρεθεί άμεσα ο τρόπος για να παραμείνουν οι εργαζόμενοι στη θέση εργασίας τους χωρίς όρους και προϋποθέσεις, για να διασφαλιστεί από εδώ και πέρα η απρόσκοπτη μισθοδοσία τους στο τέλος κάθε μήνα και να γίνει άμεσα η καταβολή όλων των δεδουλευμένων τους.

Τα προβλήματα που υπάρχουν με τους εργαζόμενους στη ΔΗΖΗ ΑΕ ΟΤΑ δεν είναι κεραυνός εν αιθρία. Έρχονται ως συνέχεια των διαθεσιμοτήτων των σχολικών φυλάκων και των δημοτικών αστυνομικών το περασμένο καλοκαίρι. Είναι αποτέλεσμα της συνεχώς αυξανόμενης υποχρηματοδότησης των Δήμων, της προσπάθειας Κυβέρνησης – ΕΕ και πλουτοκρατίας, σε αγαστή συνεργασία με τις Δημοτικές και Περιφερειακές Αρχές, να προσαρμόσουν το αστικό κράτος στις σύγχρονες ανάγκες του κεφαλαίου, με την απόλυση χιλιάδων εργαζομένων στους Δήμους και στο δημόσιο και το πέρασμα των αντίστοιχων υπηρεσιών στους ιδιώτες, στις Μ.Κ.Ο, στις λεγόμενες συνεταιριστικές επιχειρήσεις των ανέργων-απολυμένων που τάχα αύριο θα γίνουν αφεντικά και θα εφορμούν στην τσέπη της λαϊκής οικογένειες για να επιβιώσουν.

Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας και δηλώνουμε ότι στεκόμαστε στο πλευρό των εργαζομένων στη ΔΗΖΗ ΑΕ ΟΤΑ του Δήμου Ζηρού με κάθε τρόπο.

Καλούμε όλους τους εργαζομένους στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, όλα τα φτωχά λαϊκά στρώματα, να εκφράσουν με κάθε τρόπο τη συμπαράστασή τους στο δίκαιο αγώνα των συναδέλφων μας. Με ανακοινώσεις, παραστάσεις διαμαρτυρίας στη δημοτική αρχή, με οποιοδήποτε μέσο. Να διεκδικήσουμε όλοι μαζί την άμεση μονιμοποίησή τους χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
ΟΛΟΙ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ 27 ΓΕΝΑΡΗ ΣΤΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΟ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ ΖΗΡΟΥ ΣΤΙΣ 9 ΤΟ ΠΡΩΙ ΚΑΙ
ΣΤΙΣ 6 ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ ΣΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΖΗΡΟΥ

Πέμπτη 23 Ιανουαρίου 2014

Ο καθηγητής Γιώργος Σταθάκης θα μιλήσει για την οικονομική κρίση στη Φιλιππιάδα

Πολιτική εκδήλωση με θέμα
«Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΚΑΙ Η ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ»
Ομιλητής
ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΤΑΘΑΚΗΣ
Βουλευτής, Επικεφαλής του Τομέα Ανάπτυξης της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ
Καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας, Πανεπιστήμιο Κρήτης
ΤΕΤΑΡΤΗ 29 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ και  ΩΡΑ 7:00 μ.μ.
ΑΙΘΟΥΣΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ - ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ ΖΗΡΟΥ
ΦΙΛΙΠΠΙΑΔΑ
Οργάνωση Μελών Δήμου Ζηρού

Με 27 θέματα συνεδριάζει την Δευτέρα 27 Ιανουαρίου 2014 και ώρα 19 : 00΄ το δημοτικό Συμβούλιο

                          
ΕΛΛΗΝΙΚΗ  ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ                                    
ΔΗΜΟΣ     Ζ Η Ρ Ο Υ 
ΝΟΜΟΣ  ΠΡΕΒΕΖΑΣ                                                         
                       
ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ  ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ  ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ                                     ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ   01η

Π    Ρ    Ο    Σ    Κ    Λ    Η    Σ    Η
Π Ρ Ο Σ : 
1.  Τα  μέλη  του  Δημοτικού  Συμβουλίου  Δήμου  Ζηρού
2.  Γιολδάση  Δημήτριο,  Δήμαρχο  Δήμου  Ζηρού 
3.  Πρόεδρο  Δημοτικής  Κοινότητας  Φιλιππιάδας
4.   Προέδρους  Τοπικών  Κοινοτήτων  Δήμου  Ζηρού
5.  Εκπρόσωπο  Τοπικής  Κοινότητας  Τσαγκαροπούλου
Καλείστε  να  προσέλθετε  στην  αίθουσα  συνεδριάσεων  του  Δημαρχιακού  Καταστήματος  την  Δευτέρα  27  Ιανουαρίου  2014  και  ώρα  19 : 00΄  σε  συνεδρίαση  για  συζήτηση  και  λήψη  αποφάσεων  στα  παρακάτω  θέματα  της  ημερήσιας  διάταξης :
1.             Ορισμός  Επιτροπής  διεξαγωγής  δημοπρασιών  για  την  εκποίηση  ή  εκμίσθωση  πραγμάτων  του  Δήμου  Ζηρού
2.             Ορισμός  επιτροπής  παραλαβής  έργων  αξίας  μέχρι  7.219,37 €  με  το  Φ.Π.Α.   
3.             Ορισμός  επιτροπής  παραλαβής  έργων  αξίας  άνω  των  7.219,37 €  με  το  Φ.Π.Α.
4.             Ορισμός  Δημοτικού  Συμβούλου  για  τη  συγκρότηση  επιτροπής  παραλαβής  πάσης  φύσεως   εργασιών
5.             Συγκρότηση  επιτροπών : α ) Παραλαβής  καυσίμων  και  λιπαντικών,                                    β ) Προμηθειών,  γ ) Εργασιών – υπηρεσιών  και  δ ) Παραλαβής  ανταλλακτικών  και  εργασιών  επισκευής  οχημάτων  του  Δήμου  Ζηρού  έτους  2014
6.             Έγκριση  σταθερών  δαπανών  και  δαπανών  πάγιου  χαρακτήρα  του  προϋπολογισμού  του  Δήμου  Ζηρού  οικονομικού  έτους  2014
7.             Έγκριση  προμηθειών – υπηρεσιών – εργασιών   του  προϋπολογισμού  του  Δήμου  Ζηρού  οικονομικού  έτους  2014
8.             Έγκριση  σχεδίου  αναμόρφωσης  του  προϋπολογισμού  του  Δήμου  Ζηρού  οικονομικού  έτους  2014
9.             Αποδοχή  ποσού  35.448,00 €  από  το  Υπουργείο  Εσωτερικών  και  κατανομή  του  στις  σχολικές  επιτροπές  Πρωτοβάθμιας  και  Δευτεροβάθμιας  Εκπαίδευσης  για  την  κάλυψη  λειτουργικών  δαπανών  έτους  2014  των  Σχολείων  Πρωτοβάθμιας  και  Δευτεροβάθμιας  Εκπαίδευσης  
10.        Αποδοχή  ποσού  8.033,64 €  από  το  Υπουργείο  Εσωτερικών  και  κατανομή  του  στις  σχολικές  επιτροπές  Πρωτοβάθμιας  και  Δευτεροβάθμιας  Εκπαίδευσης  αποκλειστικά  για  την  κάλυψη  δαπανών  θέρμανσης  των  Σχολείων  Πρωτοβάθμιας  και  Δευτεροβάθμιας  Εκπαίδευσης 


11.        Έγκριση  δαπάνης  ηχητικής  κάλυψης  επετειακών  εκδηλώσεων  έτους  2014
12.        Χορήγηση  οικονομικής  ενίσχυσης  σε  Πολιτιστικούς – Μορφωτικούς  Συλλόγους
13.        Διαγραφή  βεβαιωμένων  οφειλών  από  τους  βεβαιωτικούς  καταλόγους  του  Δήμου  Ζηρού
14.        Έγκριση  της  αριθ.  01/2014  Απόφασης  του  Διοικητικού  Συμβουλίου  του  Νομικού  Προσώπου  « ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ  ΔΗΜΟΣΙΟΥ  ΔΙΚΑΙΟΥ – ΔΗΜΟΥ  ΖΗΡΟΥ »  που  αφορά  την  κατάρτιση  πίνακα  οικονομικής  στοχοθεσίας  του  Νομικού  Προσώπου  Δημοσίου  Δικαίου   οικονομικού  έτους  2014
15.        Έγκριση  της  αριθ. 02/2014  Απόφασης  του  Διοικητικού  Συμβουλίου  της  Κοινωφελούς  Επιχείρησης  Δήμου  Ζηρού  που  αφορά  την  ψήφιση  του  προϋπολογισμού  έτους  2014  της  Κοινωφελούς  Επιχείρησης  Δήμου  Ζηρού
16.        Αντικατάσταση  μελών  Σχολικών  Επιτροπών
17.        Συζήτηση  και  λήψη  απόφασης  σε  έγγραφο  του  Ο.Α.Ε.Δ.  σχετικά  με  τη  λειτουργία  γραφείου  Ανταποκριτή  Ο.Α.Ε.Δ.  στο  Δήμο  μας 
18.        Έγκριση  εκμίσθωσης,  Δημοτικής  έκτασης  στην  Τοπική  Κοινότητα  Θεσπρωτικού,  Δήμου  Ζηρού
19.        Συζήτηση  σχετικά  με  τους  εργαζόμενους  της  ΔΗ. ΖΗ.  Α. Ε.  Ο. Τ. Α. 
20.        Έγκριση  υποβολής  πρότασης  του  Δήμου  Ζηρού  στα  πλαίσια  του  Επιχειρησιακού  Προγράμματος  « Ψηφιακή  Σύγκλιση »  για  ένταξη  της  πράξης  με  τίτλο :                          « Διαδικτυακή  Πύλη  Ανάπτυξης  Επιχειρηματικότητας – Απασχόλησης  Δήμου  Ζηρού »
21.        Αποδοχή  δασικών  έργων  και  εργασιών  στα  πλαίσια  του  προγράμματος  Δασικών  έργων  και  εργασιών  έτους  2014  της  Διεύθυνσης  Δασών  Πρέβεζας  που  αφορούν  το  Δήμο  Ζηρού
22.        Τροποποίηση  Τεχνικού  προγράμματος,  αναμόρφωση  του  προϋπολογισμού
23.        Έγκριση  πρωτοκόλλου  προσωρινής  παραλαβής  εργασιών  του  έργου :                                « Κατασκευή  τεχνικών  στις  θέσεις ‘’ Κατούνα ‘’,  ‘’ Δημητρίου  Κοντογιώργου  του  Γεωργίου ‘’  και  ‘’ Γούμενου Κώστα  του  Ελευθερίου ‘’   στην  Τοπική  Κοινότητα  Κερασώνα »
24.        Έγκριση  πρωτοκόλλου  προσωρινής  παραλαβής  εργασιών  του  έργου :  « Συνδέσεις  παροχών  ύδρευσης  στην  Τοπική  Κοινότητα  Παναγιάς »
25.        Έγκριση  πρωτοκόλλου  προσωρινής  παραλαβής  εργασιών  του  έργου :                                       « Διαμόρφωση  πεζοδρομίου  από  οικία  Γ. Δράκου  έως  Κωστή  Σιώζη  και  αποπεράτωση  οδοποιίας »
26.        Έγκριση  πρωτοκόλλου  προσωρινής  παραλαβής  εργασιών  του  έργου :                                  « Ηλεκτροφωτισμός  στα  Τοπικά  Διαμερίσματα  Νέας  Κερασούντας,  Γυμνοτόπου  και  Κλεισούρας »
27.        Έγκριση  πρωτοκόλλου  προσωρινής  παραλαβής  εργασιών  του  έργου :                               « Κατασκευή  παροχών  ύδρευσης  και  τοποθέτηση  υδρομετρητών »
                                                                               Ο  Πρόεδρος
                                                 

                                                                                  Νίκος  Μάστορας

Πρωτιές για 5 μαθητές του 1oυ Λυκείου Φιλιππιάδας

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

1o  ΓΕΛ-ΦΙΛΙΠΠΙΑΔΑΣ


Σας ενημερώνουμε ότι  το σχολείο μας, 1ο ΓΕΛ- Φιλ/δας, στο διαγωνισμό  Euroscola, του σχολικού έτους 2013-1014, που διενεργήθηκε από την Περιφερειακή Δ/νση  Α/θμιας και Β/θμιας Εκπ/σης Ηπείρου κατέλαβε την πρώτη θέση , αφού από τους είκοσι τέσσερις (24) μαθητές από όλα τα Λύκεια της Ηπείρου που επιλέγηκαν μετά από διαγωνισμό, οι πέντε (5) προέρχονται από το Λύκειό μας και η επίδοσή τους είναι από τις υψηλότερες.
Οι πέντε (5) μαθήτριες στις 6-7 /2/2014 θα ταξιδέψουν για το Στρασβούργο για να πάρουν μέρος σε ημερίδα όπου θα συμμετέχουν μαθητές  Λυκείου από τις χώρες – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Εκεί θα τους δοθεί η ευκαιρία να γνωρίσουν το χώρο και τον τρόπο λειτουργίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και να εκφράσουν τις προσδοκίες και ια την Ευρωπαϊκή οικοδόμηση.

Οι μαθήτριες του σχολείου που θα συμμετέχουν στην Ημερίδα Euroscola είναι οι:

1)     Κώστα Λαμπρινή του Σταύρου
2)     Σαραντάρη Κων/να του Λάμπρου
3)     Τσιόγκα Ελένη –Κων/να του Χρήστου
4)     Σταύρου Ιωάννα –Κων/να του Χρήστου
5)     Κλάγκου Μαρία –Λυδία του Δημητρίου
  
                                                              Με τιμή
                                      Ο    Δ/ντης   του 1ου ΓΕΛ Φιλιππιάδας

Δευτέρα 20 Ιανουαρίου 2014

Ανακοίνωση της ομοσπονδίας Λάκκας Σουλίου για την απόφαση της Πανηπειρωτικής να μην εκπροσωπηθεί στην ετήσια εκδήλωση


pita hpeiroti3


Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας Ηπειρωτών Λάκκας Σουλίου, κατά την συνεδρίασή του την Παρασκευή 17 Ιανουαρίου, εξέφρασε την ικανοποίηση για τη μεγάλη επιτυχία που σημείωσε η ετήσια χοροεσπερίδα η οποία συνδυάστηκε με την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας, αλλά και την δυσαρέσκεια για την απόφαση του προεδρείου της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδας, να μην εκπροσωπηθεί η Π.Σ.Ε. στην εκδήλωση.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε αναφέρονται τα εξής:   

«Με αφορμή την απόφαση που έλαβε ομόφωνα (!) το προεδρείο της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος, να μην παραστεί στην ετήσια μουσικοχορευτική  εκδήλωση της Ομοσπονδίας μας, την Παρασκευή 10 Ιανουαρίου, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για ένα λάθος του τυπογραφείου, στην τελευταία έκδοση της εφημερίδας «ΛΑΚΚΑ ΣΟΥΛΙ» και για το οποίο ζητήθηκε προσωπικά συγνώμη από τον πρόεδρο κ. Ευάγγελο Παππά με την δέσμευση της επανόρθωσης στην επόμενη έκδοση της εφημερίδας, καθ’ ότι δεν εκδίδεται η εφημερίδα σε ηλεκτρονική μορφή, έχουμε να εκφράσουμε τα εξής:

α. Πρώτα απ’ όλα την απορία μας για την απόφαση του προεδρείου της Π.Σ.Ε., ανήμερα της εκδήλωσης της ομοσπονδίας μας και ενώ η εφημερίδα είχε κυκλοφορήσει τουλάχιστον 20 ημέρες πριν…

β. Τη διαμαρτυρία μας για την απόφαση του προεδρείου της Π.Σ.Ε., διότι στις δύσκολες εποχές που βιώνουμε, όπου οι ανάγκες των πολιτών είναι μεγάλες και πιεστικές και απαιτείται περισσότερο από κάθε άλλη φορά, να κυριαρχεί πνεύμα σύμπνοιας και ενότητας, ανάμεσα σε όλους τους συλλογικούς φορείς της Ηπείρου, έρχεται η Πανηπειρωτική να παίξει τον ρόλο του ‘τιμωρού’ προς την Ομοσπονδία μας και να λειτουργήσει διχαστικά, πράγμα επιεικώς απαράδεκτο κατά την ταπεινή μας άποψη, για τον θεσμικό της ρόλο.

γ. Παρά το ότι δεχόμαστε προτάσεις από συλλόγους μέλη μας και πολλούς απλούς συμπατριώτες μας, να μην συμμετάσχει η Ομοσπονδία μας με το χορευτικό τμήμα στην ετήσια εκδήλωση της Πανηπειρωτικής στο ΣΕΦ στις 16 Φεβρουαρίου, σε ένδειξη διαμαρτυρίας, δηλώνουμε προς πάσα κατεύθυνση -κατανοώντας βέβαια την άποψή τους- ότι εμείς σεβόμαστε τους θεσμούς και τις παραδόσεις του τόπου μας και το χορευτικό μας θα λάβει κανονικά μέρος στην εκδήλωση, όπως και σε όλες τις εκδηλώσεις που προάγουν τον πολιτισμό και τον τόπο μας.

Σκοπός της ομοσπονδίας μας και σταθερή θέση των μελών του Δ.Σ., είναι να προσφέρουμε στην παράδοση και τον πολιτισμό της Ηπείρου και όχι να υψώνουμε προσχώματα.

δ. Ευχαριστούμε για μία ακόμη φορά τους εκατοντάδες συμπατριώτες και φίλους της Ηπείρου που τίμησαν με την παρουσία τους την ξεχωριστή εκδήλωση της Ομοσπονδίας Ηπειρωτών Λάκκας Σουλίου. Είναι αυτοί που μας δίνουν τη δύναμη και το κουράγιο να συνεχίσουμε».

Στα αξιοσημείωτα όσον αφορά την εκδήλωση της Ομοσπονδίας Λάκκας Σουλίου ήταν το ότι παραβρέθηκε το μέλος της Πανηπειρωτικής κ. Σωτήριος Γιώτης ο οποίος είναι και μέλος του Δ.Σ. της Ομοσπονδίας Ηπειρωτών Λάκκας Σουλίου και όπως δήλωσε στο Hpeiros.gr δεν είχε καμία επίσημη ενημέρωση για την απόφαση του προεδρείου της Πανηπειρωτικής, την οποία θεωρούσε «τραβηγμένη έως και απίστευτη»!.

ΜΙΑ ΑΝΑΔΡΟΜΗ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ 1ου ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΑΡΤΑΣ ΑΠΟ ΤΟ 1881 ΕΩΣ ΤΑ ΜΕΣΑ ΤΟΥ 20ου ΑΙΩΝΑ

Στα πλαίσια του εορτασμού των 132 χρόνων από την ίδρυση του 1ου Γυμνασίου Άρτας το 1ο Γυμνάσιο, το 1ο Λύκειο Άρτας, οι εκδόσεις Διαπολιτισμός και ο μουσικοφιλολογικός Σύλλογος Σκουφάς διοργανώνουν εκδήλωση στην Άρτα για να παρουσιάσουν το βιβλίο του Ελπιδοφόρου Ιντζέμπελη

ΜΙΑ ΑΝΑΔΡΟΜΗ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ 1ου ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΑΡΤΑΣ ΑΠΟ ΤΟ 1881 ΕΩΣ ΤΑ ΜΕΣΑ ΤΟΥ 20ου ΑΙΩΝΑ

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 25 Ιανουαρίου 2014 και ώρα 7 μμ στην αίθουσα του Μουσικοφιλολογικού συλλόγου Σκουφάς
Για το βιβλίο θα μιλήσει ο φιλόλογος Κώστας Κωσταβασίλης και ο συγγραφέας
Χαιρετισμούς θα απευθύνουν:
ο Δήμαρχος Αρταίων κ. Γιάννης Παπαλέξης
ο πρόεδρος του Μουσικοφιλολογικού συλλόγου Σκουφάς κ. Γιάννης Κουτσούμπας
η Περιφερειακή Διευθύντρια Εκπαίδευσης Ηπείρου κ. Δώρα Χουλιάρα
ο Διευθυντής του 1ου Γυμνάσιου Άρτας κ. Κωνσταντίνος Μυλωνάς
ο Διευθυντής του 1ου Λυκείου Άρτας κ. Ευάγγελος Παππάς
την εκδήλωση συντονίζει ο φιλόλογος Γιάννης Η. Παππάς, σύμβουλος των εκδόσεων Διαπολιτισμός και πρόεδρος του Συνδέσμου Φιλολόγων Πατρών
Συμμετέχει η χορωδία του 1ου Γυμνασίου Άρτας
Η εκδήλωση πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του δήμου Αρταίων

Το 1ο Γυμνάσιο Άρτας είναι το ιστορικότερο και παλαιότερο σχολείο Μέσης Εκπαίδευσης της πόλης.
Η παρουσίαση των στοιχείων που σχετίζονται με την ίδρυση και λειτουργία του 1ου Γυμνασίου Άρτας, το οποίο παραμένει ένας ζωντανός και δημιουργικός θεσμός για 132 συνεχή χρόνια, φωτίζει όχι μόνο τις εκπαιδευτικές ανάγκες, αλλά και τις νέες κοινωνικές, οικονομικές και πολιτικές συνθήκες της ιστορικής πορείας μιας πόλης, προσθέτοντας ακόμη μια σελίδα στην ιστορία της εκπαίδευσης.
Μέσα από τα παρατιθέμενα αποσπάσματα από το αρχειακό υλικό ξεδιπλώνονται η ζωή και η λειτουργία του σχολείου από τις αρχές μέχρι τα μέσα του 20ού αιώνα.
Ζούμε μαζί με τους καθηγητές και τους μαθητές τους ιδιαίτερα αυστηρούς κανόνες συμπεριφοράς, τις υποδειγματικές διδασκαλίες και τις ποινές που επιβάλλονταν. Περνούν από μπροστά μας τα ονόματα των πρώτων γυμνασιαρχών, αλλά και αρκετών διδασκόντων της εποχής, και γίνεται ιδιαίτερη μνεία σε σημαντικούς αποφοίτους του σχολείου.
Ταυτόχρονα, μέσα από το πρωτογενές υλικό (τα σχέδια, τις εικόνες, τις μαρτυρίες) αποκαλύπτονται σημαντικά στοιχεία για την ιστορία όχι μόνο του σχολείου, αλλά και της Άρτας, καθώς, γιατί να το κρύψουμε, και για την καλλιτεχνική και λογοτεχνική πορεία της χώρας μας.
Η παρούσα μελέτη βασίστηκε στην έρευνα που πραγματοποιήθηκε στα Γενικά Αρχεία του Κράτους (ΓΑΚ Άρτας), αλλά και σε βιβλία που αναφέρονται στην ιστορία της εκπαίδευσης και των διδακτηρίων. Έτσι παίρνουμε μια εικόνα της εκπαίδευσης του προηγούμενου αιώνα και των ιστορικο-κοινωνικών αλλαγών που επηρέασαν τον θεσμό του σχολείου.
Το βιβλίο του Ελπιδοφόρου Ιντζέμπελη αποτελεί ένα ιστορικό χρονικό του 1ου Γυμνασίου Άρτας, που αποτυπώνει την ιδιαιτερότητα της κοινωνίας της Άρτας και, κατά συνέπεια, της ευρύτερης περιοχής της.
(από την εισαγωγή του Κώστα Κωσταβασίλη)

Στο βιβλίο υπάρχει επίσης και παράρτημα με ανέκδοτες φωτογραφίες από τις δραστηριότητες του σχολείου, προσφορά παλιών μαθητών και μαθητριών που με προθυμία παραχώρησαν υλικό από το προσωπικό τους αρχείο.


Τηλ. Επικοινωνίας: Γιάννης Η.Παππάς. 6936666802,2610450967

Τρίτη 14 Ιανουαρίου 2014

Ήπειρος: Θλιβερή πρωτιά στη φτώχεια…. Πιο θλιβερή η απουσία προοπτικής και διεξόδου


dakri hpeirosa
Μετά από μία ολόκληρη δεκαετία και όσα είχαν επιτευχθεί με κόπο και αγώνες, η Ήπειρος επέστρεψε εκεί που βρίσκονταν προ του 2004. Καταγράφει και πάλι την θλιβερή πρωτιά στην φτώχεια!!
Με μία διαφορά πλέον.... Το 2004 είχε να ελπίζει στην ολοκλήρωση των μεγάλων έργων, στα κονδύλια του Γ' ΚΠΣ και μετά του ΕΣΠΑ, στον Αναπτυξιακό Νόμο και τις επενδύσεις, στους νέους ορίζοντες που διαφαίνονταν. 
Σήμερα δεν υπάρχει τίποτα απ' όλα αυτά....
Και δεν έχει καμία απολύτως σημασία να αναλωθεί κάποιος σε αριθμούς και ποσοστά που αφορούν στην απώλεια του κατά κεφαλήν εισοδήματος...
Σημασία έχει ότι τα στοιχεία της Στατιστικής δείχνουν ότι από το 2010 οι Ηπειρώτες γίνονται κάθε μέρα και φτωχότεροι και αποτελούν πια τους φτωχότερους των Ελλήνων.
Στην Ήπειρο καταγράφεται ο υψηλότερος δείκτης ανεργίας. Και η ύφεση έχει χτυπήσει κόκκινο.
Ο πρωτογενής τομέας έχει καταρρακωθεί με τους κτηνοτρόφους να βιώνουν εξαιρετικά δύσκολες ημέρες και την παραγωγή να συρρικνώνεται.
Τα εσπεριδοειδή στην Άρτα μένουν στα χωράφια... Τα θερμοκήπια της Πρέβεζας ρημάζουν....
Το Πανεπιστήμιο δέχεται το ένα χτύπημα μετά το άλλο, χωρίς καμία προοπτική ανάπτυξης. Με κομμένα τα φτερά...
Το ΤΕΙ Ηπείρου φυτοζωεί με τμήματα που πάνε από πόλη σε πόλη και χωρίς κανένα σχέδιο.
Τα μεγάλα έργα μένουν ακόμη στα χαρτιά... Ιόνια Οδός, Λιμάνι Ηγουμενίτσας, Αεροδρόμιο Ιωαννίνων, οδικές συνδέσεις της Πρέβεζας...
Οι μικρομεσαίοι έχουν καταρρεύσει, ο ιδιωτικός τομέας έχει παραλύσει και ο δημόσιος πλέον διέρχεται τη δικιά του βαθιά κρίση.
Από το 2010 η Ήπειρος γίνεται κάθε μέρα και φτωχότερη....
Δυστυχώς επτωχεύσαμε....
Κι όμως...
Η Κυβέρνηση εξακολουθεί να μιλά ακόμη για ιστορίες επιτυχίας! Οι Ηπειρώτες βουλευτές ασχολούνται με τα ελάσσονα κι όχι με τα μείζονα.
Και οι υπόλοιποι τοπικοί παράγοντες περιορίζονται σε αυτοσχεδιασμούς ή στη διαχείριση της μίζερης πραγματικότητας που άλλοι οδήγησαν την περιοχή.
Κάποιοι λοιπόν οφείλουν να αναγνωρίσουν ότι η συνταγή δεν βγαίνει... Κάποιοι πρέπει να απολογηθούν στους Ηπειρώτες για το σημερινό κατάντημα.... Κάποιοι θα πρέπει να καταλάβουν ότι ανάπτυξη με χρεοκοπημένους πολίτες δεν πρόκειται να γίνει ποτέ.
Κι οφείλουν να ζητήσουν τουλάχιστον συγνώμη!

Μεγάλη επιτυχία γνώρισε η εκδήλωση της Ομοσπονδίας Ηπειρωτών Λάκκας Σουλίου

l1http://www.ipiros.gr
Σε πείσμα των καιρών εκατοντάδες λακκασουλιώτες και φίλοι της Ηπείρου, παραβρέθηκαν στην εκδήλωση και διασκέδασαν με την καρδιά τους μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες, υπό τους ήχους του κλαρίνου του μοναδικού Πέτρο Λούκα Χαλκιά, με τον Κώστα Τζήμα, την Παγώνα Αθνασίου και μία πλειάδα κορυφαίων τραγουδιστών και καλλιτεχνών.  

Η μεγάλη συμμετοχή στην εκδήλωση, η οποία ξεπέρασε ακόμη και τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις, φανερώνει την δίψα του κόσμου για ποιοτική διασκέδαση, ενώ αποτελεί και ένα είδος αναγνώρισης των Ηπειρωτών στην μακρόχρονη και αδιάλειπτη προσφορά της Ομοσπονδίας Ηπειρωτών Λάκκας Σουλίου, στην παράδοση και τον Πολιτισμό.

l2

Ξεχωριστή επιτυχία γνώρισε η ετήσια χοροεσπερίδα της ομοσπονδίας Ηπειρωτών Λάκκας Σουλίου η οποία πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 10 Ιανουαρίου το βράδυ στο Κέντρο «ΧΑΛΚΙΑΣ ΠΑΛΛΑΣ» και συνδυάστηκε με την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας.
l3Ο πρόεδρος της ομοσπονδίας Ηπειρωτών Λάκκας Σουλίου κ. Ευάγγελος Παππάς, πέρα από τις καθιερωμένες ευχές για καλή χρονιά, υγεία και περισσότερη αισιοδοξία τη νέα χρονιά, αναφέρθηκε στις προσπάθειες των μελών του Δ.Σ. της ομοσπονδίας, τα οποία εκτός των άλλων, προσπαθούν να αναδείξουν με κάθε πρόσφορο τρόπο, τα τοπικά προβλήματα της περιοχής Λάκκας Σουλίου, αλλά και της Ηπείρου γενικότερα και να πιέσουν στην κατεύθυνση της εξεύρεσης λύσεων.
Προανήγγειλε ακόμη, μία νέα εκδήλωση εντός του Φεβρουαρίου η οποία θα έχει ως θέμα την ηρωική θυσία των Σουλιωτισσών στο Ζάλογγο, αλλά και την ιστορία της ευρύτερης περιοχής του Σουλίου γενικότερα. Η εκδήλωση θα ανακοινωθεί προσεχώς.
Εντυπωσιακή ήταν η παρουσία του χορευτικού συγκροτήματος της ομοσπονδίας Ηπειρωτών Λάκκας Σουλίου, τα μέλη του οποίου με παραδοσιακές φορεσιές χόρεψαν χορούς και τραγούδια της περιοχής και της Ηπείρου. Υπό την καθοδήγηση του χοροδιδασκάλου Νίκου Τριανταφύλλου, έδωσαν ξεχωριστό χρώμα στην εκδήλωση και απέσπασαν το θερμό χειροκρότημα του κόσμου.

Τα μέλη του χορευτικού που συμμετείχαν στην εκδήλωση ήταν τα εξής:

1) ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ ΝΙΚΟΣ  (ΔΑΣΚΑΛΟΣ)       
2) ΛΑΜΠΙΡΗΣ   ΜΑΝΩΛΗΣ
3) ΖΕΛΕΝΙΤΣΑΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
4) ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ  ΚΩΣΤΑΣ
5) ΔΗΜΑΣ ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ
6) ΧΡΗΣΤΟΥ ΠΑΥΛΟΣ
7) ΚΙΤΣΟΥΛΗΣ  ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ
 8) ΓΟΥΛΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ
9) ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ
10) ΚΙΤΣΟΥΛΗ  ΕΦΗ
11) ΚΟΛΕΤΣΗ  ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ
12) ΖΕΛΕΝΙΤΣΑ ΔΑΦΝΗ
13) ΠΑΠΠΑ ΑΡΤΕΜΙΣΙΑ
14) ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ  ΦΑΝΟΥΡΙΑ
15) ΔΗΜΑ  ΦΡΕΙΔΕΡΙΚΗ
16) ΜΠΑΚΑ  ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ
17) ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΥ  ΔΗΜΗΤΡΑ
18) ΤΟΛΗ ΚΑΤΕΡΙΝΑ
19) ΣΤΑΥΡΟΥ  ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ
20) ΒΟΚΟΛΟΥ  ΓΛΥΚΕΡΙΑ

Μεταξύ άλλων την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του, ο πρώην πρόεδρος της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος και νυν αντιδήμαρχος Πεντέλης κ. Γιάννης Ζώης, ο οποίος συνεχάρη το Δ.Σ. της ομοσπονδίας για την επιτυχία της εκδήλωσης, κάλεσε τους παραβρισκομένους να στηρίζουν όλες τις εκδηλώσεις των συλλόγων και των ομοσπονδιών ώστε να δίνουν δύναμη και κουράγιο στα μέλη τους να συνεχίσουν με περισσότερο ζήλο και ζήτησε να υπάρχει σύμπνοια για την αντιμετώπιση των προκλήσεων της δύσκολης εποχής που διανύουμε. Ειδική αναφορά έκανε στους Ηπειρώτες ευεργέτες λέγοντας χαρακτηριστικά ότι χωρίς την ύπαρξή τους και την στήριξη στο ελληνικό κράτος σήμερα εκτός της Ακρόπολης και μερικών ακόμη μνημείων, λίγα πράγματα θα είχαμε να υπερηφανευόμαστε.
l4

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν επίσης: Ο Μανώλης Λαμπίρης (πρόεδρος Ηπειρωτών Λαυρεωτικής και Μεσογαίας «Ο ΠΥΡΡΟΣ»), ο Γιώργος Γιάννος (δημοτικός σύμβουλος Δήμου Ζηρού), η Γιαννούλη Παρασκευή, (ταμίας συλλόγου Ηπειρωτών Αγίων Αναργύρων “Ο ΠΥΡΡΟΣ”), η Πανταζή Ματίνα, πρόεδρος συλλόγου Θεσσαλών «Ο ΔΕΥΚΑΛΙΩΝΑΣ», Ο Φίλος Μίλτος ( ταμίας συλλόγου Θεσσαλών «Ο ΔΕΥΚΑΛΙΩΝΑΣ»), ο Πλατσατούρας Δ. (πρόεδρος συλλόγου Σκεπαριωτών), ο Αριστείδης Παπατόλης (συγγραφέας),ο  γνωστός πολυσχιδής συμπατριώτης Μήτσης Μήτσης, ο Χρήστος Μάρκου (μέλος του συλλόγου Ηπειρωτών Καλλιθέας), Σωκράτης Βασιλείου (εκδότης –συγγραφέας), Χρήστος Κοτσώνης (μέλος του συλλόγου Ηπειρωτών Νέας Σμύρνης και Παλαιού Φαλήρου «ΤΙΤΑΝΗ», ο Νίκος Τζώντζος (πρώην πρόεδρος της Ένωσης Ηπειρωτών Ιλίου και νυν μέλος της Ένωσης) και πλήθος κόσμου.
l5

Θερμές ευχαριστίες προς τους δωροθέτες
Η ομοσπονδία Ηπειρωτών Λάκκας Σουλίου ευχαριστεί θερμά, όλους όσοι τίμησαν με την παρουσία τους την όμορφη μουσικοχορευτική εκδήλωση, αλλά και όλους τους δωροθέτες –υποστηρικτές- της εκδήλωσης.

Ειδικότερα ευχαριστεί τους δωροθέτες: Την εταιρία Enionos Yacht.
l6

Το κοσμηματοπωλείο «ΚΟΣΜΗΜΑ» του Αριστείδη Παπατόλη το οποίο βρίσκεται στην οδό Γρηγορίου Αυγεντίου 46 στα Άνω Ιλίσια, το κατάστημα ‘SECOND HAND’ στο Λουτράκι ιδιοκτησίας κας Μόνικας Κιτσάκη. Το εν λόγω κατάστημα βρίσκεται στην οδό Εθνικής Αντιστάσεως 4 και Λάμπρου Κατσώνη.

Το κατάστημα ‘SECOND HAND’στην Ελευσίνα, ιδιοκτησίας κας Μόνικα Κιτσάκη και Κωνσταντίνου Κιτσάκη. Το κατάστημα βρίσκεται στην οδό Βενιζέλου 39.

l7

Το κατάστημα κοσμημάτων «ΓΚΟΥΝΤΑΣ», το οποίο βρίσκεται στην οδό Πελοπίδα 151 στην περιοχή Νέα Ζωή Περιστερίου Αττικής.
Την ταβέρνα «ΝΙΚΟΠΟΛΗΣ» του Χρήστου Κωλέτση. Ηρακλήτου 54 –Πάτημα Χαλανδρίου.

Τέλος ευχαριστεί το Hpeiros.gr, που ήταν χορηγός επικοινωνίας της εκδήλωσης, αλλά και όλα τα μέλη και τον δάσκαλο του χορευτικού συγκροτήματος για την άψογη παρουσία τους.
l8

Τα δώρα που κληρώθηκαν κέρδισαν οι λαχνοί που έφεραν τα εξής νούμερα:
492: Τριήμερη κρουαζιέρα για δύο άτομα, με ιστιοπλοϊκό στον Αργοσαρωνικό.
523: Μενταγιόν Σβαρόφσκι.
1361: Γυναικεία γούνα λευκού χρώματος.
462: Γυναικεία γούνα μαύρου χρώματος.
2400: Δερμάτινο μπουφάν ανδρικό.
1355: Δερμάτινο μπουφάν γυναικείο.
1109: Γυναικείο Ρολόι.
2331: Μενταγιόν ασημένιο.
124: Παιδικό ρολόι.
265: Γεύμα αστακομακαρονάδας.

Πέμπτη 9 Ιανουαρίου 2014

Χαμηλή η παραγωγή της φετινής ελαιοκομικής χρονιάς

Χαμηλή η παραγωγή της φετινής ελαιοκομικής χρονιάς σύμφωνα με το σύλλογο Γεωπόνων της Πρέβεζας. Όπως τονίζουν, στην επίσημη ιστοσελίδα τους η χρονιά ήταν εξαρχής αναμενόμενο ότι θα κυμανθεί σε επίπεδα παραγωγής μικρότερα από την προηγούμενη, με βάση την πολύ καλή σοδειά της περιόδου 2012-2013. Δυστυχώς κάποιοι απρόβλεπτοι παράγοντες όπως οι ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες και η ξηρασία την περίοδο της άνθησης -καρπόδεσης, επιδείνωσαν το πρόβλημα και προκάλεσαν εκτεταμένη ακαρπία σε πολλές περιοχές της χώρας μας. Στην περιοχή της Π.Ε. Πρέβεζας η ακαρπία "χτύπησε" κυρίως την περιοχή της Λάκκας Σουλίου (Θεσπρωτικό, Παπαδάτες, Άσσος, Νικολίτσι κλπ.) όπου ουσιαστικά δεν υπήρχε παραγωγή και λιγότερο την περιοχή Λούρου-Ωρωπού, όπου η παραγωγή γενικά κυμάνθηκε σε χαμηλά έως μέτρια επίπεδα. Αντίθετα μεγάλη παραγωγή είχε η παραλιακή ζώνη (Κανάλι, Καστροσυκιά, Λούτσα, Βράχος, Ριζά) και η περιοχή της Πάργας, ενώ οι ενδιάμεσες περιοχές (Μυρσίνη, Μεγαδέντρο, Χειμαδιό, Καμαρίνα, Κρυοπηγή κλπ.) είχαν μέτρια παραγωγή με την εικόνα να ποικίλλει πολύ από κτήμα σε κτήμα. Σύμφωνα με τις ίδιες διαπιστώσεις οι προσβολές από δάκο κορυφώθηκαν μετά τα μέσα Οκτωβρίου ενώ το μεγαλύτερο πρόβλημα αντιμετώπισε η παραλιακή ζώνη. Στην Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας διενεργήθηκαν τρεις ψεκασμοί ενώ σύμφωνα με τον σύλλογο γεωπόνων στην περιοχή μας δεν λειτούργησε ικανοποιητικά το σύστημα τοποθέτησης και ελέγχου των δακοπαγίδων σε ιδιώτες εργολάβους μέσω διαγωνισμού, το οποίο εφάρμοσε το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Αναφορικά με την τιμή του ελαιολάδου τα μηνύματα δεν είναι θετικά (αφού υπήρξε ένα ξεκίνημα γύρω στα δυόμισυ ευρώ ανά κιλό στο ελαιοτριβείο για την έξτρα παρθένα ποιότητα) ενώ στην συνέχεια η τιμή έπεσε στα 2. 20 ευρώ με την τάση να είναι πτωτική λόγο των αυξημένων εισαγωγών από την Ισπανία.

Τετάρτη 8 Ιανουαρίου 2014

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ : ΤΟ ΔΡΩΜΕΝΟ ΤΩΝ ΜΩΜΟΓΕΡΩΝ ΣΤΗΝ ΠΡΕΒΕΖΑ

Ο Μορφωτικός Εκπολιτιστικός Σύλλογος Ν. Σινώπης «ΔΙΟΓΕΝΗΣ»
&
Ο Σύλλογος  Εμποροεπαγγελματιών Ιστορικού Κέντρου Πρέβεζας
 σας προσκαλούν
στην Ημερίδα με θέμα :
¨ Το Λαϊκό Δρώμενο των Μωμόγερων¨
από τον Μορφωτικό Σύλλογο Αλωνακίων Κοζάνης "ΠΟΝΤΟΣ"

Η Ημερίδα θα πραγματοποιηθεί στη Θεοφάνειο αίθουσα  τέχνης στην Πρέβεζα το  Σάββατο 11 Ιανουαρίου  2014 και ώρα 11:00 π.μ
Θα ακολουθήσει αναπαράσταση του δρώμενου στα στενά της πόλης και θα    ολοκληρωθεί με χορό - τραγούδι και ποτό στο ρολόι !
 

ΕΤΗΣΙΑ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΗΠΕΙΡΩΤΩΝ ΛΑΚΚΑΣ ΣΟΥΛΙΟΥ

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΗΠΕΙΡ. ΛΑΚΚΑΣ ΣΟΥΛΙΟΥ     
ΓΡΑΦΕΙΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ                 
Αίθουσα Συλλόγου Βασιλοπουλιωτών (Κολωνού 48)



ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ


Η Ομοσπονδία Ηπειρωτών Λάκκας Σουλίου σας προσκαλεί στην κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας και την ετήσια εκδήλωση, που θα πραγματοποιηθούν την Παρασκευή 10 Ιανουαρίου 2014 στην αίθουσα δεξιώσεων «Χαλκιάς PALACE».
(Ψαρρών 4 –Πλατεία Καραϊσκάκη, Αθήνα).

Στο Κέντρο εμφανίζονται: Ο μοναδικός Πέτρος Λούκας Χαλκιάς, ο Πέτρος Χαλκιάς, ο Κώστας Τζίμας, η Παγώνα Χαλκιά, η Γιώτα Παππά, ο Γιώργος Τζίμας και άλλοι εκλεχτοί καλλιτέχνες.

Ειδική τιμή μενού για τους φίλους της Ομοσπονδίας Ηπειρωτών Λάκκας Σουλίου
15 ευρώ (πληρωμένα φαγητό και ποτό).

Ώρα έναρξης: 9.30 μ.μ.

Σας περιμένουμε!

Καλές γιορτές και ευτυχισμένο το 2014

Για το Δ.Σ.

Ο πρόεδρος                                                                            Ο γενικός γραμματέας


Ευάγγελος Παππάς                                                               Γεώργιος Καρζής




 * Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να τηλ.6987944064

Δευτέρα 6 Ιανουαρίου 2014

Θανατηφόρο τροχαίο κοντά στο Θεσπρωτικό

Χθες το βράδυ  (05-01-2014), στην Επαρχιακή Οδό Θεσπρωτικού -Θεριακησίου, Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο που οδηγούσε 60χρονος συγκρούστηκε πλαγιομετωπικά με Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο που οδηγούσε 30χρονος. Αποτέλεσμα της σύγκρουσης ήταν να τραυματισθεί θανάσιμα ο 78χρονος επιβάτης του πρώτου οχήματος και ελαφρά η 17χρονη επιβάτιδα του δεύτερου οχήματος. Την προανάκριση ενεργεί το Αστυνομικό Τμήμα Περιφέρειας Ιωαννίνων.