Κυριακή 4 Αυγούστου 2013

Βραδιά Πνεύματος & Πολιτισμού Παπαδατών


Κατάμεστη από συγχωριανούς και φίλους η πλακόστρωτη Πλατεία Παπαδατών το Σάββατο βράδυ, 3 Αυγούστου 2013, για την παρακολούθηση  της Εκδήλωσης ''Βραδιά Πνεύματος & Πολιτισμού Παπαδατών''.
Η Εκδήλωση, που οργανώθηκε από τις Εκδόσεις ''Άπειρος Χώρα'', την Ομοσπονδία Λάκκας Σουλίου και τον Περιβαλλοντικό Σύλλογο Θεσπρωτικού, είχε ως περιεχόμενο την επέτειο των 150 τευχών του περιοδικού ‘‘Ήπειρος Άπειρος Χώρα’’ και την παρουσίαση του Γ΄ τόμου και του ψηφιακού δίσκου της ‘‘Περιήγησης στο δημοτικό τραγούδι’’ του Σωκράτη Βασιλείου
Η συντονίστρια της εκδήλωσης, έγκριτη δημοσιογράφος του ''ΒΗΜΑΤΟΣ'' Μαρία Τσώλη, καλωσόρισε και ευχαρίστησε τους παρευρισκόμενους και παρουσίασε συνοπτικά το πρόγραμμα της βραδιάς.
Εκ μέρους της Ομοσπονδίας Λάκκας Σουλίου χαιρετισμό απηύθυνε ο αντιπρόεδρος Παύλος Χρήστου, ενώ τον χαιρετισμό του Περιβαλλοντικού Συλλόγου, απηύθυνε η Γραμματέας Κατερίνα Δράκου.
Εκτενή αναφορά στην έκδοση, κυκλοφορία και προσφορά του περιοδικού ''Ήπειρος Άπειρος Χώρα'' έκανε ο εκπαιδευτικός και πρώην πρόεδρος της Κοινότητας Κρανιάς, Βασίλης Κωνσταντής.
Ο Κώστας Μήτσης, ο γνωστός χοροδιδάσκαλος και ερμηνευτής της δημοτικής μουσικής παράδοσης, που είχε τη διεύθυνση της παραγωγής του ψηφιακού δίσκου, παρουσίασε το δίσκο και αναφέρθηκε στους μουσικούς και στους ερμηνευτές, καθώς και στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, που παρουσιάζει ο δίσκος αυτός.
Ο Βασίλης Μπόκιας αναφέρθηκε στο γεγονός, ότι ο συγγραφέας σε κάθε τόμο της ''Περιήγησης...'' συμπεριέλαβε και από δύο τραγούδια από το ρεπερτόριο του ''Καγκελάρη Παπαδατών'', εξήρε τη σημασία της ηχογράφησης των τραγουδιών του Καγκελάρη σε στούντιο με την καθοδήγηση ικανού μουσικού και ερμηνευτή, όπως ο Κώστας Μήτσης και εξέφρασε την αναγκαιότητα της ολοκλήρωσης της ηχογράφησης και των λοιπών τραγουδιών του Καγκελάρη.
Την παρουσίαση του Γ΄ τόμου της ‘‘Περιήγησης στο δημοτικό τραγούδι’’ είχε αναλάβει η φιλόλογος Μαρίνα Ντάσιου.
Εμπεριστατωμένη και διεισδυτική, αποκαλυπτική και άκρως συναρπαστική, υψηλού πνευματικού και φιλοσοφικού επιπέδου, η παρουσίαση του τόμου από τη Μαρίνα Ντάσιου, που καθήλωσε κυριολεκτικά το πολυπληθές ακροατήριο.
Η εκλεκτή πρωταγωνίστρια του θεάτρου και της τηλεόρασης, διακεκριμένη ηθοποιός και δις Πρωθιέρεια της Αφής της Φλόγας των Ολυμπιακών Αγώνων, Θεοδώρα Σιάρκου, συγκίνησε, μέχρι δακρύων το ακροατήριο, διαβάζοντας την τραγική ιστορία του άδικου θανάτου του νεαρού τουρκόπουλου, του Σελήμ Μπέη, στην Πλάκα της Αθήνας, την άνοιξη του 1821.
Στο σύντομο χαιρετισμό του ο συγγραφέας Σωκράτης Βασιλείου, βαθιά συγκινημένος, ευχαρίστησε θερμά όλους, όσοι τίμησαν την εκδήλωση με την παρουσία τους.
Στίχους από τα δημοτικά τραγούδια του τόμου απάγγειλαν οι νεολαίοι: Σπυριδούλα και Αθηνά Βασιλείου και ο Δημήτρης Ντάσιος.
Τη μουσική επιμέλεια της εκδήλωσης, είχε αναλάβει ο Γιώργος Γιάννος.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου