Πέμπτη 25 Οκτωβρίου 2012

Συνεδριάζει τη Δευτέρα 29 Οκτωβρίου 2012 το Δημοτικό Συμβούλιο


ΔΗΜΟΣ     Ζ Η Ρ Ο Υ 
ΝΟΜΟΣ  ΠΡΕΒΕΖΑΣ                                                                           
ΑΥΤΟΤΕΛΕΣ  ΓΡΑΦΕΙΟ  ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ                                     
ΑΙΡΕΤΩΝ  ΟΡΓΑΝΩΝ                          
ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ  ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ  ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ                                     ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ   17η

Π    Ρ    Ο    Σ    Κ    Λ    Η    Σ    Η
Π Ρ Ο Σ : 
1.  Τα  μέλη  του  Δημοτικού  Συμβουλίου  Δήμου  Ζηρού
2.  Γιολδάση  Δημήτριο,  Δήμαρχο  Δήμου  Ζηρού 
3.  Πρόεδρο  Δημοτικής  Κοινότητας  Φιλιππιάδας
4.   Προέδρους  Τοπικών  Κοινοτήτων  Δήμου  Ζηρού
5.  Εκπρόσωπο  Τοπικής  Κοινότητας  Τσαγκαροπούλου
Καλείστε  να  προσέλθετε  στην  αίθουσα  συνεδριάσεων  του  Δημαρχιακού  Καταστήματος  την  Δευτέρα  29  Οκτωβρίου  2012  και  ώρα  18 : 00΄  σε  συνεδρίαση  για  συζήτηση  και  λήψη  αποφάσεων  στα  παρακάτω  θέματα  της  ημερήσιας  διάταξης :
1.      Αποδοχή  ποσού  69.632,96 €  από  το  Υπουργείο  Εσωτερικών  ( 39.688,99 €  για  κάλυψη  λειτουργικών  δαπανών  και  29.943,98 €  για  επενδύσεις – έργα ),  έναντι  του  συνολικού  ποσού  της  Δ΄ δόσης  έτους  2012  για  την  εξόφληση  των  πάσης  φύσεως  οφειλών  του  Ελληνικού  Δημοσίου  προς  τους  Ο.Τ.Α. 
2.      Αποδοχή  ποσού  25.700,00 €  από  το  Υπουργείο  Εσωτερικών  για  κάλυψη  δαπανών  μεταφοράς  μαθητών 
3.      Αποδοχή  χρηματοδότησης  ποσού  400.000,00 €  από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα                  « Θεσσαλίας – Στερεάς  Ελλάδας – Ηπείρου  2007 – 2013 »  για  πληρωμή  λογαριασμών  του  έργου : « Βελτίωση  και  εκσυγχρονισμός  εξωτερικού  και εσωτερικού  δικτύου  ύδρευσης  οικισμού  Πέτα »  και  ορισμός  υπολόγου  διαχειριστή   
4.      Αποδοχή  απόφασης  ένταξης  στο  Πρόγραμμα  « Αγροτική  Ανάπτυξη  της  Ελλάδας  2007 – 2013 »  της  πράξης  με  τίτλο : « Πυροπροστασία  Δάσους  Ζηρού »,  αποδοχή  των  ειδικών  όρων  αυτής  και  εξουσιοδότηση  του  Δημάρχου  για  την  υπογραφή  του  Συμφώνου  Αποδοχής  των  όρων  ένταξής  της 
5.      Απόδοση  χορηγίας  3.000,00 €  από  την  Εθνική  Τράπεζα  για  έκδοση  λευκώματος
6.      Ενίσχυση  κωδικών  αριθμών  προϋπολογισμού  του  Δήμου  οικονομικού  έτους  2012 
7.      Έγκριση  προμηθειών,  υπηρεσιών – εργασιών  και  ανάθεση  αυτών     
8.      Τροποποίηση  Τεχνικού  προγράμματος,  αναμόρφωση  του  προϋπολογισμού
9.      Τροποποίηση  της  αριθ.  61/2012  προηγούμενης  Απόφασης  Δημοτικού  Συμβουλίου  με  θέμα :  « Εισήγηση  για  την  αλλαγή  προσωνυμίας  του  Γυμνασίου  και  Λυκείου  Θεσπρωτικού »   
10.  Έγκριση  μελετών  έργων  των  οποίων  η  υποβολή  πρότασης  για  ένταξή  τους  στο  Τοπικό  Πρόγραμμα  Προσέγγισης  LEADER  εγκρίθηκε  με  την  αριθ.  192/2012  προηγούμενη  Απόφαση  του  Δημοτικού  Συμβουλίου  
11. Έγκριση  πρωτοκόλλου  οριστικής  παραλαβής  του  έργου : « Ανάπλαση  Βόρειας  εισόδου  Θεσπρωτικού »
12. Έγκριση  πρωτοκόλλου  προσωρινής  παραλαβής  του  έργου : « Διαμόρφωση  χώρων  Νεκροταφείου  Κρανέας »
13. Εξέταση  αιτήσεως  Αθανασιάδη  Μαρίας  και  Καλογριά  Βασιλείας   

Δευτέρα 22 Οκτωβρίου 2012

1η Αγωνιστική: ΚΕΡΑΥΝΟΣ ΘΕΣΠΡΩΤΙΚΟΥ-ΟΛΥΜΠΟΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ 2-2


 

Ματς για δυνατά νεύρα ήταν  το σημερινό παιχνίδι του Κεραυνού και του Ολύμπου Κερκύρας που έληξε ισόπαλο με σκορ 2-2 στο δημοτικό στάδιο Θεσπρωτικού «Κατερίνα Θάνου».
Ήταν ένα πάρα πολύ ωραίο παιχνίδι με τις δύο ομάδες να έχουν από ένα ημίχρονο, όπου ο Όλυμπος στο πρώτο ημίχρονο εκμεταλλευόμενος  με το καλύτερο τρόπο την εμπειρία του στην κατηγορία, δημιούργησε καλές φάσεις μπροστά στην εστία του Μπάμπη και να καταφέρνει με την λήξη του ημιχρόνου να  προηγείται με σκορ 2-0.
Στο δεύτερο ημίχρονο η ροή του αγώνα άλλαξε,  με τον Κεραυνό να παίζει  πιο αποφασιστικά,   να δημιουργεί πολλές φάσεις στην εστία του Αργυρού και με λίγη ακόμη προσοχή και τύχη θα μπορούσε να φύγει με τους τρεις βαθμούς της νίκης.
Φάσεις και γκολ
Μόλις στο 1΄ λεπτό κάθετη πάσα του Λέτσου βγάζει τον Λάππα μόνο του απέναντι με τον Αργυρό αλλά ο τερματοφύλακας του Ολύμπου αποκρούει εντυπωσιακά την μπάλα σε κόρνερ.
Στο 3΄ λεπτό σουτ του Ιωνά ο Μπάμπης μπλοκάρει εύκολα την μπάλα.
Στο 6΄λεπτό ανατροπή του Λάππα μέσα στην περιοχή από τον Κονομή, ο διαιτητής συνεχίζει κανονικά το παιχνίδι.
Στο 7΄ λεπτό σουτ του Μπούα και πάλι ο Μπάμπης μπλοκάρει την μπάλα.
Στο 13΄ λεπτό ατομική προσπάθεια του Κολιού Γ. αλλά το  σουτ που πραγματοποιεί ο Αργυρός εύκολα μπλοκάρει την μπάλα. 
Στο 20΄ λεπτό σέντρα του Μπούα και  κεφαλιά του Κονισπολιάτη ο Μπάμπης μπλοκάρει εντυπωσιακά την μπάλα. 
Στο 31΄ λεπτό ο Μπαλανίκας από αριστερά κάνει ωραία σέντρα και ο Ιωνάς  με ωραία κεφαλιά πετυχαίνει το 0-1.
Στο 36΄λεπτό  ο Στρατηγός εκτελεί κόρνερ από δεξιά και  ο Ιωνάς εκμεταλλευόμενος την άστοχη έξοδο του Μπάμπη με δυνατή κεφαλιά μέσα από την μικρή περιοχή  πετυχαίνει το 0-2.
Στο 41΄ λεπτό εκτέλεση φάουλ του Κονισπολιάτη, μόνος του ο Ιωνάς δεν μπορεί να στείλει την μπάλα στα δίχτυα.
Στο 57΄ λεπτό ο Κεραυνός κερδίζει κόρνερ που εκτελείται από τον Φέκκα και ο Λέτσος από καλή θέση μέσα από την μικρή περιοχή με άψογη κεφαλιά μειώνει σε 1-2.
Στο 70΄λεπτό ο Φέκκας σε τετ α τετ με τον Αργυρό χάνει σπουδαία ευκαιρία για να πετύχει την ισοφάριση.
Στο 75΄λεπτό ο Φέκκας ανατρέπεται μέσα στην περιοχή από τον Μυρίλλα και ο διαιτητής συνεχίζει κανονικά το παιχνίδι.
Στο 77΄λεπτό δυνατό σουτ του Φέκκα έξω από την μεγάλη περιοχή η μπάλα περνά ελάχιστα άουτ από το κάθετο δεξί δοκάρι του Αργυρού.
Στο 79΄ ο Τζιάκος Δ. βρίσκει πολύ ωραία τον Φέκκα κι αυτός δε δυσκολεύεται να ισοφαρίσει σε 2-2.
Καλή η διαιτησία του Μυριούνη και των βοηθών του Αντωνίου και Ντόντη (του Συνδέσμου Ηπείρου).
Κίτρινες κάρτες: 34΄Λάππας (Θ), 39΄Μπαμπανίκας (ΕΠ), 70' Γραμμένος(ΕΠ), 73΄Στρατηγός (Δ)
ΣΥΝΘΕΙΣΕΙΣ:
 ΘΕΣΠΡΩΤΙΚΟΥ: Μπάμπης, Χοραβάτης (60΄ Ναστούλης), Πάνου, Παπαδόπουλος, Λέτσος, Χήτος (57΄ Τζιάκος), Κολιός, Κούσης, Λάππας, Κολιός Γ., Φέκκας.
ΟΛΥΜΠΟΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ: Αργυρός, Κονόμης, Μπαλανίκας, Μυρίλλας, Παππάς Τ., Στρατηγός, Ιωνάς (70΄ Γκερέκος), Γραμμένος, Μπούας (88΄ Βλάσσης Σ.), Ανδριώτης, Κονισπολιάτης.

Τρίτη 16 Οκτωβρίου 2012

Επερώτηση του Περιφερειακού Συμβούλου Κώστα Αρβανίτη στον Αντιπεριφερειάρχη Πρέβεζας για τη στέγαση των υπηρεσιών


Επερώτηση προς τον Αντιπεριφερειάρχη της ΠΕ Πρέβεζας για τα ζητήματα των μισθώσεων για τη στέγαση των υπηρεσιών υπέβαλε ο Περιφερειακός Σύμβουλος της παράταξης ΗΠΕΙΡΟΣ ΤΟΠΟΣ ΝΑ ΖΕΙΣ κ. Κώστας Αρβανίτης και πρόκειται να συζητηθεί στην προσεχή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου.
Στην επερώτηση αναφέρεται στην ανάγκη να αναλάβει η αντιπεριφέρεια συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για τον περιορισμό των υπερβολικών ετήσιων δαπανών για τη στέγαση των υπηρεσιών της, ώστε να εξοικονομήσει πόρους για άλλες πιο πιεστικές ανάγκες των πολιτών της περιοχής.
Ξεκινώντας από την παρατήρηση ότι μέχρι σήμερα ο αντιπεριφερειάρχης δεν έχει κάνει τίποτε ουσιαστικό προς την κατεύθυνση αυτή, στηλιτεύει το γεγονός ότι στο πλαίσιο της εξυπηρέτησης των πελατειακών του σχέσεων έχει προβεί σε νέα μίσθωση κτιρίου με τίμημα 15 % μεγαλύτερο (ανά τετραγωνικό μέτρο) από ότι πριν.
 «Βέβαια το συνολικότερο ζήτημα της στέγασης των υπηρεσιών της αντιπεριφέρειας είναι πολύ πιο ουσιαστικό από το συγκεκριμένο επί μέρους, το οποίο είναι τουλάχιστον περίεργο» αναφέρει η επερώτηση.
 «Θα περίμενε κανείς η αντιπεριφέρεια να περιορίσει τους χώρους για τη στέγαση των υπηρεσιών της, ώστε να εξοικονομήσει πόρους για άλλες ουσιαστικές ανάγκες. Έχουμε νοικιασμένα 4.610 τ.μ. και η μείωση του συνολικού εμβαδού των χώρων που μισθώνονται από την ΠΕ σε σχέση με την 1.1.2011 ήταν αμελητέα (λιγότερο από 5 %). Αν θεωρήσουμε ως εύλογη μια σχέση 10 - 12 τ.μ. ανά εργαζόμενο και μαζί με τους χώρους υποδοχής και συνεδριάσεων στα 13 - 15 τ.μ, οι νοικιασμένοι χώροι θα έφταναν για στέγαση 310 υπαλλήλων περίπου. Με περίπου 180 εργαζόμενους η Περιφερειακή Ενότητα θα μπορούσε να περιορίσει σημαντικά τους χώρους που χρειάζεται να νοικιάσει. Και το ότι δεν έγινε ακόμη είναι ευθύνη σας. Σε κάθε περίπτωση όμως πάρτε αφορμή από την επερώτησή μας για να το δρομολογήσετε τώρα» καταλήγει ο κ. Αρβανίτης.
Εξάλλου με δεδομένο ότι ήδη υπάρχει σχετική συνεργασία με το δήμο Πρέβεζας, αφού σε χώρο που ανήκει στην Περιφέρεια στεγάζεται το μουσικό σχολείο, θα μπορούσε να εξεταστούν λύσεις για τη στέγαση των υπηρεσιών της Περιφέρειας στην Πρέβεζα, με τη συνεργασία και του δήμου και γιατί όχι και με τη συνεργασία κρατικών υπηρεσιών. Μήπως είναι ευκαιρία να εξεταστεί η δυνατότητα αξιοποίησης της λέσχης αξιωματικών, που παραμένει κλειστή και βρίσκεται σε πολύ πλεονεκτική θέση;
 Κώστας Αρβανίτης
 Περιφερειακός Σύμβουλος ΠΕ Πρέβεζας

Σάββατο 13 Οκτωβρίου 2012

100 χρόνια από την απελευθέρωση της επαρχίας Φιλιππιάδας

Ένα συνοπτικό ημερολόγιο με το χρονικό της απελευθέρωσης της περιοχής μας

Γιώργος Σπ. Γιάννος

Συμπληρώνονται, στις 13 Οκτωβρίου 2012, 100 χρόνια από την ημέρα που το 2ο τάγμα του Ελληνικού Στρατού με διοικητή τον ταγματάρχη Γκιταράκο εγκατεστημένο από την προηγουμένη στη Φιλιππιάδα, περί το μεσημέρι απέστειλε Διμοιρία του 5ου λόχου στο Θεσπρωτικό, απελευθερώνοντας έτσι και τυπικά την περιοχή. Έτσι, από την ημερομηνία αυτή η Λάκκα και ολόκληρη η επαρχία Φιλιππιάδας και τυπικά απελευθερώθηκε από τον τουρκικό ζυγό μετά από αιώνες σκλαβιάς.
Με την ευκαιρία της επετείου, ας δούμε χρονολογικά και συνοπτικά τα γεγονότα των τελευταίων ημερών που μας οδήγησαν στην απελευθέρωση.

Ο ελληνικός Στρατός στο Γεφύρι της Άρτας, κατά τον ατυχή πόλεμο του 1987.-
Φωτογραφικό Αρχείο Εθνικού Μουσείου Μπενάκη
5 Οκτωβρίου. Από το μεσημέρι της 5ης Οκτωβρίου 1912 η Ελλάδα βρίσκεται σε εμπόλεμη κατάσταση με την Τουρκία. Είχε προηγηθεί στις 30 Σεπτεμβρίου του 1912 το τελεσίγραφο προς στην Τουρκία, της συμμαχίας των Βαλκανικών κρατών, δηλαδή Σερβίας, Μαυροβουνίου, Ελλάδας, και Βουλγαρίας με το οποίο ζητούσαν την διασφάλιση της αυτονομίας των εθνικών μειονοτήτων τους, που ζούσαν στο έδαφός της. Όπως ήταν φυσικό η Τουρκία απέρριψε το τελεσίγραφο και η σύγκρουση ήταν πλέον αναπόφευκτη. Κάπως έτσι ξεκινούσε ο Α’ Βαλκανικός Πόλεμος που επίσημα κηρύχθηκε στις 9 Οκτωβρίου του 1912, ημερομηνία που εξέπνεε το τελεσίγραφο. Οι επιστρατεύσεις όμως ξεκίνησαν πέντε ημέρες πριν και ο ελληνικός στρατός ήταν παρατεταγμένος από τη γέφυρα του Αράχθου και πίσω που ήταν και τα σύνορα από το 1881. Πρωθυπουργός της Ελλάδας και υπουργός των Στρατιωτικών ήταν ο Ελευθέριος Βενιζέλος, Αρχιστράτηγος ο Διάδοχος Κωνσταντίνος και αρχηγός του Στρατού Ηπείρου ο Υποστράτηγος Σαπουντζάκης. Έδρα του Στρατηγείου του Στρατού Ηπείρου ήταν η Άρτα.
Τη νύχτα της 5ης Οκτωβρίου λήφθηκε η απόφαση να απωθηθεί η επί του Αράχθου εχθρική δύναμη και να καταληφθεί η αμυντική γραμμή επί των υψωμάτων του Γριμπόβου. Εκδόθηκε διαταγή για τη συγκέντρωση των μονάδων επίθεσης στους καταλλήλους χώρους (θέσεις εξόρμησης) μέχρι το μεσημέρι της επομένης.