Τετάρτη 1 Αυγούστου 2012

Ξεπέρασε κάθε προσδοκία το Επιστημονικό Συμπόσιο που πραγματοποιήθηκε το Σαββατοκύριακο στο Θεσπρωτικό



Ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Στράτος Ιωάννου
 στον χαιρετισμό του
Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του διήμερου Επιστημονικού Συμποσίου που επιμελήθηκε ο Περιβαλλοντικός Πολιτιστικός Σύλλογος της Λάκκας Θεσπρωτικού με τη συνδιοργάνωση της Περιφέρειας Ηπείρου-Περιφερειακής Ενότητας Πρέβεζας.

Το Επιστημονικό Συμπόσιο πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα εκδηλώσεων του Γυμνασίου-Λυκείου Θεσπρωτικού στις 28 και 29 Ιουλίου με θέμα «Λάκκα Σουλίου. Νέες ιστορικές και αρχαιολογικές καταγραφές».
Συγκινητική η ανταπόκριση του κόσμου που με αμείωτο ενδιαφέρον παρακολούθησε τις ανακοινώσεις των εισηγητών
Ήταν μια εκδήλωση πρωτόγνωρη για την ευρύτερη περιοχή με επιτυχία που ξεπέρασε κάθε προσδοκία όσον αφορά το υψηλό επίπεδο των ανακοινώσεων και τη συμμετοχή του κοινού, παρά τον καύσωνα και τις παράλληλες εκδηλώσεις που γίνονταν σε διάφορα χωριά τις ίδιες ημέρες.
Ο κ. Σταύρος Μαμαλούκος Αρχιτέκτων-Αναστηλωτής,
 Επίκουρος Καθηγητής Τμήματος Αρχιτεκτόνων
Πανεπιστημίου Πατρών, κηρύσσοντας την έναρξη εργασιών.

Η πρώτη Συνεδρία αναφερόταν στην Αρχαιότητα. Έγιναν ανακοινώσεις για τη γεωλογική δομή της Λάκκας και τον ρόλο της στην οικιστική της οργάνωση, στα νέα στοιχεία για τον Κοκκινόπηλο, το Καστρί Ριζοβουνίου, το ρωμαϊκό υδραγωγείο της Νικόπολης, το χερσαίο δίκτυο επικοινωνίας, τη μουσική και τα τραγούδια της Λάκκας και της ευρύτερης περιοχής.

Στο προεδρείο, οι εκ των βασικών συντελεστών του 
συμποσίου, κ.κ. Γιώργος Γιάννος και Σταύρος Μαμαλούκος


Η δεύτερη συνεδρία ήταν αφιερωμένη στους Μεσαιωνικούς και τους νεώτερους χρόνους. Οι εισηγητές αναφέρθηκαν στην εποχή της  Ύστερης Αρχαιότητας και τον Μεσαίωνα, στις τοιχογραφίες του Καθολικού της Μονής του Καστρίου, στη δραστηριότητα των ζωγράφων από τα Κατσανοχώρια στην περιοχή μας, στα αδημοσίευτα έως τώρα σχέδια του Edward Lear για τη Λάκκα και στην κατοικία στη Λάκκα Σουλίου από τον 18ο στον 20ό αιώνα.
 Μεταξύ του ακροατηρίου ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Στράτος Ιωάννου, οι βουλευτές κ. Τάκης Τσουμάνης και κ. Κώστας Μπάρκας, ο Δήμαρχος Ζηρού κ. Δημήτρης Γιολδάσης, ο Περ. σύμβουλος κ. Κώστας Αρβανίτης,  ο κ. Πάσχος, Ο δν/τής του ΙΓΜΕ και εισηγητής κ. Βαγγέλης Νικολάου, ο πολ. Μηχανικός κ. Γιώργος Ζυγούρης, επικεφαλής της αντιπολίτευσης του Δήμου Ζηρού
 Στην τρίτη συνεδρία οι εισηγητές αναφέρθηκαν στην κατάσταση στην περιοχή μας κατά τα τελευταία χρόνια της Τουρκοκρατίας κ.ά.
Ο αριθμός των ανακοινώσεων και η ποικιλία των θεμάτων κατέδειξαν ότι θα μπορούσαν σε επόμενη φορά να οργανωθούν ανάλογα Συμπόσια σε πιο εξειδικευμένους επιστημονικούς τομείς και ότι αξίζει στο μέλλον να υποστηριχθούν τέτοιες εκδηλώσεις από όλους τους φορείς.
 Ο πρόεδρος του ιδρύματος «Ακτία Νικόπολις» κ. Νίκος Καράμπελας στην άκρως ενδιαφέρουσα εισήγησή του με προεδρείο τους κ. Νίκο Νικολάου και Γιώργο Ρήγινο
Ο κ. Παναγιώτης Βοκοτόπουλος, 
Ακαδημαϊκός, τ. Πρόεδρος της 
Ακαδημίας Αθηνών και μέλος 
της τιμητικής επιτροπής, 
κλείνει τις εργασίες του συμποσίου
Δημοσιοποιήθηκαν νέα και άκρως ενδιαφέροντα στοιχεία, που ανατρέπουν τα μέχρι τώρα καθεστώτα πορίσματα της επιστήμης, και χρησιμοποιήθηκαν επιστημονικές μέθοδοι προσέγγισης, ερμηνείας και απόδειξης των δεδομένων. Για παράδειγμα, αποσαφηνίστηκε ότι το ρωμαϊκό υδραγωγείο ανέβαινε ψηλά στη Λάκκα για να πάρει την κατιούσα προς τη Νικόπολη. Υποδείχτηκε η θέση της «Κούλιας» στη σκάλα του Λούρου. Ανακαλύφτηκαν σχέδια του Ι. Ν. Αγίου Δημητρίου Κρανιάς, που ανατρέπουν τα μέχρι τώρα αρχιτεκτονικά δεδομένα. Επίσης, αξιολογήθηκε η συμβολή των Λακκιωτών στην απελευθέρωση της Ηπείρου και πολλά άλλα.

Καταδείχτηκε ότι τα μνημεία και οχυρωματικά έργα που προέρχονται από αυτές τις περιόδους, είναι απαραίτητο να μελετηθούν ακόμη περισσότερο, αυτόνομα πλέον, και να αναδειχθούν.
Οι διοργανωτές ευχαριστούν θερμά τους επιστήμονες για τις τεκμηριωμένες εισηγήσεις που όλες μαζί και η κάθε μία ξεχωριστά ανέδειξαν τα νέα στοιχεία για την ιστορικότητα και τα μνημεία της περιοχής. Το ίδιο θερμά ευχαριστούν τους συμμετέχοντες που με ενδιαφέρον παρακολούθησαν τις ανακοινώσεις.
Τέλος, ανακοινώθηκε ότι θα προχωρήσουν στην έκδοση των εισηγήσεων του συμποσίου που θα κυκλοφορήσουν τους επόμενους μήνες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου