Πέμπτη 23 Μαρτίου 2023

οι αρχαιρεσίες του συλλόγου

 ΠΡΑΚΤΙΚΟ Γ. Σ.

την Κυριακή 12 Μαρτίου 2023 και ώρα 10.30 π.μ. στην αίθουσα του Συλλόγου Πολιτικών Συνταξιούχων Νοτιοδυτικής Αττικής «Ο ΠΟΣΕΙΔΩΝ» στην Αθήνα, πραγματοποιήθηκε μετά από πρόσκληση του Διοικητικού Συμβουλίου η τακτική γενική εκλογοαπολογιστική Συνέλευση του «Περιβαλλοντικού - Πολιτιστικού Συλλόγου Πρώην Δήμου Θεσπρωτικού».

Με θέματα ημερήσιας διάταξης.

ΘΕΜΑΤΑ:

1 . Διοικητικός και οικονομικός απολογισμός.

2 . Προϋπολογισμός-Προγραμματισμός για την επόμενη διετία.

3 . Εκλογή εφορευτικής επιτροπής.

4 . Εκλογές για την ανάδειξη νέων μελών του Διοικητικού Συμβουλίου και εξελεγκτικής επιτροπής.

Μετά το τέλος των εργασιών της Γ.Σ. θα κοπεί και η πρωτοχρονιάτικη πίτα του Συλλόγου.

Πρόεδρος της Γ. Σ. o Αρβανίτης Κωνσταντίνος και Γραμματέας η Λάζου Φωτεινή.

Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Νίκος Νικολάου έκανε τον Διοικητικό απολογισμό και ο αντιπρόεδρος Παύλος Χρήστου τον οικονομικό απολογισμό. Η ταμίας Αικατερίνη Δράκου απουσίαζε για σοβαρούς οικογενειακούς λόγους.

Τα μέλη παίρνοντας τον λόγο ανέπτυξαν τις περιβαλλοντικές και πολιτιστικές τους ανησυχίες καθώς και εύστοχες προτάσεις για την περαιτέρω δράση και λειτουργία του Συλλόγου. Μέσα από τη γόνιμη συζήτηση καθορίστηκε και το ύφος βάσει, του οποίου δεσμεύεται να «δράσει» το νέο Διοικητικό Συμβούλιο.

Συνοπτικά θα μπορούσαμε να αναφέρουμε ότι επιθυμία και διάθεση των περισσοτέρων είναι, να προσφέρουν στην κατεύθυνση ανάδειξης των περιβαλλοντικών και πολιτιστικών θεμάτων, με απώτερο στόχο τη βοήθεια και ανάπτυξη της περιοχής. Μιας περιοχής που εκτός από το ιδιαίτερο φυσικό κάλλος έχει να δείξει πλούσια ιστορικά και πολιτιστικά στοιχεία. Στοιχεία τα οποία δεν έχουν αναδειχθεί στο μέτρο που τους αναλογεί και που δυστυχώς μας κάνουν να υστερούμε σε σχέση με γειτονικές περιοχές.

Για να καταστεί αυτό δυνατό το αναδειχθέν Διοικητικό Συμβούλιο θα προσπαθήσει να αναπτύξει συνεργασία με τους υπευθύνους φορείς (Δήμος, Νομαρχία, Βουλευτές, υπηρεσίες), τους άλλους Συλλόγους που δραστηριοποιούνται εντός και εκτός Δήμου (Αδελφότητες αποδήμων, αθλητικοί - πολιτιστικοί - εξωραϊστικοί Σύλλογοι) καθώς και με κάθε ενεργό πολίτη που επιθυμεί να προσφέρει στην κατεύθυνση αυτή καθώς και τη συγκρότηση επιτροπών όπως:

Περιβαλλοντική-Πολιτιστική-Αναπτυξιακή- Οικονομική και εγγραφής νέων μελών-Τύπου, Δημοσίων σχέσεων και επικοινωνίας-Καταγραφής ιστορικών και λαογραφικών στοιχείων της Λάκκας. Οι επιτροπές να είναι τουλάχιστον τριμελείς και επικεφαλής μέλος του Δ.Σ. και να συνεδριάζουν τουλάχιστον κάθε δίμηνο.

Ο Διοικητικός και οικονομικός απολογισμός ψηφίστηκαν ομόφωνα και απάλλαξαν από κάθε ευθύνη το απερχόμενο Διοικητικό Συμβούλιο.

Στη συνέχεια εξελέγη τριμελής εφορευτική επιτροπή για τη διεξαγωγή των εκλογών: 1) Εκλογή νέων μελών για τα Δ.Σ και 2 ) Εκλογή τριμελούς ελεγκτικής επιτροπής.

Για την εφορευτική επιτροπή εξελέγησαν: Πρόεδρος: Παπαγιάννης Γεώργιος και μέλη Παπαγιάννη Βασιλική και Λάζου Φωτεινή.

Υποψήφιοι για Δ.Σ.

Βασιλείου Σπύρος

Γιάννος Γεώργιος

Γιώτης Ιωάννης

Δήμος Φωτάκης

Δράκου Αικατερίνη

Ζήκος Θεόδωρος

Ζήκος Νικόλαος

Ζορμπάς Αλέξανδρος

Ιωαννίδης Γεώργιος

Καλαμπόκης Σταύρος

Καραβίδας Κωνσταντίνος

Καραγιάννης Ευάγγελος

Κιτσούλης Ελευθέριος

Κοκκίνη Βαλεντίνη

Κούσης Παναγιώτης

Κώστας Χρήστος

Κώτσης Γεώργιος

Νάκιος Ευθύμιος

Νικολάου Νικόλαος

Πάντος Δημήτριος

Σακκάς Κωνσταντίνος

Χρήστου Παύλος

(Σταυροί προτίμησης μέχρι 6).

Υποψήφιου για Ε.Ε.

Αρβανίτης Κωνσταντίνος

Νικολάου Βασίλειος

Παπαγιάννης Γεώργιος

(Σταυροί προτίμησης μέχρι 3)

Μετά το πέρας της διαδικασίας των εκλογών εκλέχτηκαν :

Χρήστου Παύλος

Ζήκος Νικόλαος

Καλαμπόκης Σταύρος

Νικολάου Νικόλαος

Δράκου Αικατερίνη

Πάντος Δημήτριος

Ιωαννίδης Γεώργιος

Γιάννος Γεώργιος

Βασιλείου Σπύρος

Κιτσούλης Ελευθέριος

Νάκιος Ευθύμιος

Αναπληρωματικοί

Κούσης Παναγιώτης

Ζήκος Θεόδωρος

Σακκάς Κωνσταντίνος

Κώτσης Γεώργιος

Ζορμπάς Αλέξανδρος

Δήμος Φωτάκης

Γιώτης Ιωάννης

Κώστας Χρήστος

Κοκκίνη Βαλεντίνη

Καραβίδας Κωνσταντίνος

Καραγιάννης Ευάγγελος

Για την εξελεγκτική επιτροπή εξελέγησαν και οι τρεις υποψήφιοι.

Διοικητικός απολογισμός

Από τον πρόεδρο Νίκο Νικολάου

Ο απολογισμός αφορά τα πεπραγμένα του Συλλόγου την τελευταία τριετία. Ήταν μια δύσκολη τριετία που σημαδεύτηκε από την πανδημία που συνεχίζει να μας ταλαιπωρεί ακόμη και σήμερα. Μετά την πανδημία όλα άλλαξαν. Κάποιες εκδηλώσεις σταμάτησαν, άλλες άλλαξαν χώρο και βγήκαν σε ανοιχτούς χώρους, με τις αναγκαίες αποστάσεις μεταξύ των παρευρισκομένων τηρώντας το υγειονομικό πρωτόκολλο. Αναγκαστήκαμε να σταματήσουμε μια από τις πιο πετυχημένες εκδηλώσεις μας, το συμπόσιο γαστρονομίας. Ήταν μια εκδήλωση που αναδείκνυε την Λακκιώτικη κουζίνα και πρόβαλλε τα Λακκιώτικα προϊόντα. Γινόταν σε συνεργασία με το Δήμο Ζηρού και λακκιώτικους φορείς και συλλόγους.

Φιλοδοξούμε να επαναληφθεί και να καθιερωθεί σαν μόνιμος θεσμός για την προβολή της Λάκκας.

Περιβαλλοντική δράση

Δεξαμενή υδραγωγείου στην Πριάλα

Η δεξαμενή του υδραγωγείου από το οποίο υδρεύεται σχεδόν όλη η Λάκκα βρίσκεται στο Ριζοβούνι στη θέση Πριάλα. Ο χώρος αρχικά είχε περιφραχτεί για λόγους προστασίας της. Τελευταία η περίφραξη είχε καταστραφεί και πολλοί πετούσαν εκεί ανεξέλεγκτα μπάζα και σκουπίδια και η δεξαμενή ήταν αφύλακτη και προσβάσιμη σε οποιονδήποτε. Απευθυνθήκαμε με επιστολές στο Δήμο και τον πρόεδρο της τοπικής κοινότητας για τη λήψη των αναγκαίων μέτρων, για την αποφυγή ρύπανσης του πόσιμου νερού.

Ρύπανση από λύματα χοιροστασίων της Φιλιππιάδας

Κάτοικοι της Τύριας μας κατήγγειλαν ότι χοιροστάσια της Φιλιππιάδας ρυπαίνουν με λύματα το ποτάμι στη Μαυρή. Απευθυνθήκαμε στην υγειονομική υπηρεσία της Πρέβεζας που κινητοποιήθηκε άμεσα.

Ανεξέλεγκτη κοπή δέντρων στο ποτάμι

Μας καταγγέλθηκε ότι κάποιοι κόβουν ανεξέλεγκτα δέντρα στις όχθες του ποταμού που διαρρέει τη Λάκκα και τη Μαυρή. Με επιστολή απευθυνθήκαμε στον ΤΟΕΒ που έχει την εποπτεία του χώρου.

Ανεμογεννήτριες

Πληροφορηθήκαμε ότι στα δύο βουνά που περικλείουν την Λάκκα Ανατολικά και Δυτικά θα τοποθετηθούν ανεμογεννήτριες, χωρίς να προηγηθεί κάποια ενημέρωση των κατοίκων για τις περιβαλλοντικές και κοινωνικές επιπτώσεις από την ανεξέλεγκτη χωροθέτηση αυτών των εγκαταστάσεων, με τη διάνοιξη τεράστιων δρόμων σε παρθένα οικοσυστήματα, με το κόψιμο χιλιάδων δέντρων και τα χιλιάδες κυβικά τσιμέντων για την τοποθέτηση αυτών των ογκοδέστατων βιομηχανικών κατασκευών.

Με επιστολή στο Δήμο με την οποία ζητούσαμε να μην επιτρέψει καμία εγκατάσταση, αν δεν προηγηθεί ενημέρωση της τοπικής κοινωνίας για τους όρους εγκατάστασης και τις περιβαλλοντικές, κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις.

Η Δημοτική αρχή ανταποκρίθηκε στο αίτημα και ομόφωνα το Δημοτικό Συμβούλιο ψήφισε να μην επιτραπεί η τοποθέτηση ανεμογεννητριών στα βουνά μας. Παράλληλα δημιουργήθηκε μια επιτροπή αγώνα για να παρακολουθεί το θέμα, να ενημερώνει τους κατοίκους, να κινηθεί νομικά και να προχωρήσει σε κινητοποιήσεις των κατοίκων αν χρειαστεί.

Πολιτιστικές εκδηλώσεις

Το 2021 ήταν η επέτειος για τα 200 χρόνια από τον απελευθερωτικό αγώνα του 1821 και το 2022 η επέτειος για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική εκστρατεία και καταστροφή. Έτσι οι τελευταίες πολιτιστικές εκδηλώσεις σελίδες από την τοπική ιστορία, σχετικές με αυτά τα γεγονότα.

1 . Μάρκος Μπότσαρη: Η πρώτη σχετική εκδήλωση ήταν ημερίδα με τοπικά, ιστορικά, παραδοσιακά τραγούδια και τις ομιλίες «Μάρκος Μπότσαρης, ο αετός του Σουλίου και η εθνική του παρακαταθήκη» από τον συγγραφέα-φιλόλογο Λαοκράτη Βάση και « Ο Μάρκος Μπότσαρης στη Λογοτεχνία» στη από τον φιλόλογο Κώστα Καραβίδα. Η εκδήλωση επαναλήφτηκε και στην Αθήνα με μεγάλη επιτυχία, στην αίθουσα της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος.

2 . Λακκιώτες Καπεταναίοι, η καθημερινή ζωή στη Λάκκα επί Αλή Πασά: Για τους Λακκιώτες καπεταναίους κατά τους πολέμους των Σουλιωτών με τους Τούρκους μίλησαν οι φιλόλογοι: Σταύρος Καλαμπόκης, η Αντιγόνη Δήμα και Βαλεντίνη Κοκκίνη. Για την καθημερινή ζωή των Λακκιωτών, την ίδια χρονική περίοδο, μίλησε ο συγγραφέας και ιστοριογράφος Θανάσης

Στράτης. Η ομάδα παραδοσιακής μουσικής «Λκακκασουλιώτες» τραγούδησε τοπικά, ιστορικά τραγούδια.

3 . Ανδριάντας Φώτη Μπότσαρη αγωνιστή του 1821: 19 Αυγούστου 2021 στην κρανιά. Ο Ανδριάντας είναι έργο του γλύπτη Θ. Παπαγιάννη, χρηματοδοτήθηκε από απόδημους Κρανιώτες της Αμερικής. Την εκδήλωση των αποκαλυπτηρίων οργάνωσε ο σύλλογός μας σε συνεργασία με φορείς και συλλόγους της Κρανιάς. Για τον Φώτη Μπόμπορη και τη δράση του μίλησε ο πρώην πρόεδρος της Κρανιάς, συνταξιούχος Δάσκαλος Βασίλης Κωνσταντής.

4 . Μνημείο για τη μάχη της Μπογόρτσας η μάχη της Νάσσ(ι)αρης

(18-19 Απριλίου 1821).

Τα αποκαλυπτήρια έγιναν στον Άσσο στις 29 Αυγούστου 2021. Το μνημείο της Μπογόρτσας, υλοποιήθηκε από τον Δήμο, μετά από εισήγηση του Συλλόγου μας. Τα αποκαλυπτήρια οργανώθηκαν από το σύλλογό μας σε συνεργασία με τοπικούς φορείς και συλλόγους του Άσσου. Για το ιστορικό της μάχης μίλησε ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου μας συνταξιούχος Δάσκαλος Παύλος Γ. Χρήστου.

5 .Επετειακή εκδήλωση για το 1821:

Πραγματοποιήθηκε στο Θεσπρωτικό στις 23 Ιουλίου 2022, μίλησαν η φιλόλογος π. Διευθύντρια του Γυμνασίου Θεσπρωτικού Αλίκη Νάση, με θέμα: «Η συμμετοχή της Λάκκας στους πολέμους των Σουλιωτών και η συμβολή της στον απελευθερωτικό αγώνα του 1821». Ο Πανεπιστημιακός καθηγητής Θωμάς Μπάκας με θέμα: «η συμβολή της Λάκκας στους εθνικοαπελευθερωτικούς αγώνες από το 1821 μέχρι το τέλος του 19ου αιώνα». Ο συνταξιούχος εκπαιδευτικός Γιώργος Γιάννος με θέμα:

«Η ίδρυση του Ηπειρώτικου Κομιτάτου και η δράση του κατά τον απελευθερωτικό αγώνα του 1912».

Η ομάδα παραδοσιακής μουσικής «Λακκασουλιώτες» τραγούδησε τοπικά ιστορικά τραγούδια και την εκδήλωση έκλεισε το χορευτικό τμήμα του Μορφωτικού Συλλόγου Θεσπρωτικού με τοπικούς, ιστορικούς παραδοσιακούς χορούς.

6. Επετειακή εκδήλωση για τα 100 χρόνια από τα Μικρασιατική Εκστρατεία και Καταστροφή.

Έγινε τιμητική αναφορά ανα χωριό, στους Λακκιώτες που έξι (6) χρόνια μετά τους βαλκανικούς πολέμους πήραν τα όπλα για τη Μικρασιατική Εκστρατεία. Ο φιλόλογος Κώστας Καραβίδας μίλησε για τα λάθη και τις αστοχίες που οδήγησαν στον ενταφιασμό της Μεγάλης Ιδέας και τη Μικρασιατική Καταστροφή. Η φιλόλογος Κική Φελάνη για την ένταξη και αποκατάσταση των προσφύγων.

Δρώμενα, τραγούδια και μοιρολόγια παρουσίασε ο σύλλογος του προσφυγικού χωριού Νέα Κερασούντα. Ο καθηγητής Απόστολος Καλδάνης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου