Δευτέρα 28 Μαρτίου 2016

Έφυγε από τη ζωή ο Φώτης Παπαφωτίου –

Συλλυπητήρια του Δημάρχου Ζηρού και των μελών του Δ.Σ.

Ο Δήμαρχος Ζηρού κ. Καλαντζής Νικόλαος, ο πρόεδρος και τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου εκφράζουν τα πιο θερμά και ειλικρινή συλλυπητήρια στους οικείους, στους συγγενείς και στους φίλους του εκλιπόντος πρώην Δημάρχου Θεσπρωτικού Φώτη Παπαφωτίου.
Ο Παπαφωτίου υπήρξε σημαίνων και εκλεχτό στέλεχος της τοπικής κοινωνίας του Θεσπρωτικού και κόσμησε την Τοπική Αυτοδιοίκηση και την εκπαίδευση.
Διατέλεσε Δήμαρχος του πρώην Δήμου Θεσπρωτικού την τριετία 1986-89, ενώ έχει διατελέσει με ξεχωριστή επιτυχία μέλος του Δ.Σ. της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδος, σύμβουλος του Γενικού Συμβουλίου της ΑΔΕΔΥ, πρόεδρος και μέλος του Μορφωτικού Συλλόγου Θεσπρωτικού, της φιλαρμονικής “Απόλλων”, του Α.Σ. Κεραυνός κ.ά.
Ας είναι ελαφρύ το χώμα που τον σκεπάζει.

Ημερίδα 3 Απριλίου 2016 "Το μονοπάτι της λίμνης Ζηρού"

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΚΠΕ ΦΙΛΙΠΠΙΑΔΑΣ

                     Το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Φιλιππιάδας διοργανώνει, Ημερίδα-Δράση, με τίτλο: «Το μονοπάτι της λίμνης Ζηρού», την Κυριακή 3 Απριλίου 2016.
Το ιδιαίτερου φυσικού κάλλους οικοσύστημα της λίμνης Ζηρού όπου απαντώνται τέσσερις διαφορετικοί δασικοί οικότοποι, μπορεί να αποτελέσει ιδανικό προορισμό πεζοπορικών, αθλητικών ή δραστηριοτήτων αναψυχής καθώς και δράσεων περιβαλλοντικής εκπαίδευσης.
Η εκδήλωση έχει στόχο:
- Να αναδείξει το ρόλο και τη σημαντικότητα του δασικού και παρυδάτιου οικοσυστήματος της λίμνης Ζηρού.
- Να κάνει γνωστή τη σημασία των ιστορικών, παλιών μονοπατιών του τόπου μας.
- Να προωθήσει την ανταλλαγή απόψεων, πληροφοριών, γνώσεων και εμπειριών σχετικά με τα παλιά Ηπειρώτικα μονοπάτια αλλά και τα φυσικά τοπία ή τα δασικά οικοσυστήματα του τόπου μας.
Η Ημερίδα θα πραγματοποιηθεί στις εγκαταστάσεις του ΚΠΕ Φιλιππιάδας (Παιδόπολη λίμνης Ζηρού) και απευθύνεται σε κάθε ενδιαφερόμενο πολίτη.
Όσοι επιθυμούν να συμμετέχουν στην πεζοπορική διαδρομή στο μονοπάτι θα πρέπει να έχουν την κατάλληλη ενδυμασία και τα κατάλληλα παπούτσια για περπάτημα στο βουνό.
                    
Οι εργασίες της Ημερίδας ξεκινούν στις 10:30 π.μ. και ολοκληρώνονται στις 14:30 μ.μ.

Αναλυτικά το πρόγραμμα:
10:00- 10:30Προσέλευση-Εγγραφές
10:30-10:35Καλωσόρισμα – Στόχοι της Ημερίδας: Νάστου Μαριάννα: Υπεύθυνη ΚΠΕ Φιλιππιάδας
10:35-10:50«Προοπτικές ανάπτυξης της περιοχής Λίμνης Ζηρού»:Καλαντζής Νικόλαος, Δήμαρχος Δήμου Ζηρού.
10:50-11:10«Βασικές αρχές για ασφαλή πεζοπορία»: Σπαής Λεωνίδας, Πρόεδρος Ορειβατικού Συλλόγου Άρτας.
11:10- 11:40«Μονοπάτια της Ηπείρου: Πολιτισμός, Αθλητισμός, Τουρισμός»: Γκαρτζονίκας Ηλίας, Τμήμα Τουρισμού Περιφέρειας Ηπείρου
11:40-12:00Διάλειμμα  - Προετοιμασία για το πεδίο.
12:00-14:00Περιήγηση στο μονοπάτι της λίμνης και στα δασικά του οικοσυστήματα, αναγνώριση ειδών, Παιδαγωγική Ομάδα ΚΠΕ Φιλιππιάδας.
14:00-14:30Επιστροφή στο ΚΠΕ – Λήξη της Ημερίδας


Τετάρτη 23 Μαρτίου 2016

Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης Πρέβεζας: «Οργανώνονται 2 ομάδες για το Πετροπουλάκη – Φιλιππιάδα»

«Το Σάββατο 26 ΜΆΡΤΗ το πρωί και όσο κρατήσει για διανομή Παιδικών ρούχων και παπουτσιών στην οποία εκτός από τα πράγματα που θα μεταφερθούν από Πρέβεζα, ΚΑΘΑΡΑ ΚΑΙ ΣΕ ΚΑΛΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ θα συνδράμει και η Φιλιππιάδα έπειτα από συνεννόηση που είχαμε ώστε όλα τα παιδιά του καταυλισμού να πάρουν ρούχα και να μην αδικηθεί κανένας. Καλείστε όλοι όσοι είστε στη λίστα να επικοινωνήσετε και με άλλους ενδιαφερόμενους ώστε να φτιαχτεί μια καλή ομάδα 15 τουλάχιστον ατόμων για τη δράση αυτή.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΕ ΤΗ ΛΙΣΤΑ mail και την ένδειξη:

ΟΜΑΔΑ ΠΑΙΔΙΚΩΝ ΡΟΥΧΩΝ ΓΙΑ 26 ΜΑΡΤΗ και, διαθέτω αυτοκίνητο ή δεν διαθέτω αυτοκίνητο ώστε να συμπληρωθούν με πράγματα και κόσμο αυτοκίνητα.
Στην ομάδα αυτή ο καθένας μπορεί να φέρει ότι έχει, στοχευόμενα από ΠΑΙΔΙΚΑ ΡΟΥΧΑ - ΠΑΠΟΥΤΣΙΑ

2. Την Κυριακή 27 ΜΑΡΤΗ το πρωί η ΟΜΑΔΑ ΠΑΙΔΙΩΝ που ήδη είχε φτιαχτεί με όποιον άλλο επιθυμεί να βρίσκεται στη δράση και πρέπει να δηλώσει διαθεσιμότητα με τον ίδιο τρόπο και την ένδειξη:
ΟΜΑΔΑ ΠΑΙΔΙΩΝ - ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΓΙΑ 27 ΜΑΡΤΗ και διαθέτω αυτοκίνητο ή δεν διαθέτω αυτοκίνητο ώστε επίσης να συμπληρωθούν με πράγματα και κόσμο τα αυτοκίνητα.
ΕΔΩ ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ. Στην παρακάτω λίστα είναι ΑΥΤΆ ΠΟΥ KATAΓΡΆΨΑΜΕ ΚΑΙ ΜΑΣ ΖΗΤΗΘΗΚΑΝ ΑΠΌ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΠΟΥ ΣΥΝΑΝΤΗΣΑΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΤΟΝ ΚΑΤΑΥΛΙΣΜΟ ΣΤΗ ΦΙΛΙΠΠΙΑΔΑ ΑΛΛΑ, ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ ΘΕΛΟΥΜΕ ΚΑΙ ΑΚΟΜΗ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ.
Barbie : 26
Cars : 36
Ball-football: 20
Panda : 2
Planes: 7
Kitchens: 2
Building: 1
Χρειαζόμαστε επίσης: χρώματα προσώπου για παιδιά, μαρκαδόρους, δακτυλομπογιές, ξυλομπογιές, χρώματα διάφορα για παιδιά, και χαρτί Α4, χαρτί ρολό.

ΑΠΟ ΤΗ ΜΕΡΙΑ ΤΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΠΟΛΙΤΩΝ ΠΡΕΒΕΖΑΣ ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΜΠΟΡΟΥΝ ΟΙ ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΣ ΜΑΣ ΝΑ ΤΑ ΠΑΝΕ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΟΥ ΙΑΤΡΕΙΟΥ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΥΛΕΓΓΥΗΣ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 24 ΜΑΡΤΗ ΚΑΙ ΩΡΕΣ 10.00 - 12.00 ΚΑΙ 18.00 - 20.00 τηλ. : 2682089805

Τέλος οι σημερινές ανάγκες που διαμορφώνονται στη Φιλιππιάδα, είναι σε ράντζα ύπνου καθώς ο κόσμος κοιμάται στο έδαφος.
Ευχαριστούμε πολύ την εστία «Ψυχαργώς» για την προσφορά 14 ζευγαριών καινούριων παπουτσιών, την κυρία Αφροδίτη Μαρκή για την προσφορά καινούριων παιδικών ρούχων και όλους τους συμπολίτες μας για την προσφορά τους.
Επικοινωνία : prot.allileg.prevezas@gmail.com
FB: Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης στους πρόσφυγες Πρέβεζας
τηλ. : 6937099240, 6947634459, 6945531392».

Τρίτη 22 Μαρτίου 2016

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΑΜΕΣΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΣΕ ΦΑΡΜΑΚΑ ΚΑΙ ΕΙΔΗ ΠΡΩΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΠΟΥ ΦΙΛΟΞΕΝΟΥΝΤΑΙ ΣΤΗ ΦΙΛΙΠΠΙΑΔΑ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ                                                    
ΝΟΜΟΣ ΠΡΕΒΕΖΑΣ
ΔΗΜΟΣ ΖΗΡΟΥ                                                                                                                               
Ταχ. Δ/νση:    Πλατεία Γεννηματά
Ταχ. Κώδικας:48 200 Φιλιππιάδα
Τηλ:    26833 – 60600                                                        Φιλιππιάδα 22/3/2016
Fax:     26830 – 24667


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 22.3.2016



Συνεχίζεται η συλλογή ειδών πρώτης ανάγκης, τροφίμων και φαρμάκων για τις ανάγκες του Κέντρου προσωρινής φιλοξενίας προσφύγων στη Φιλιππιάδα.
Μετά από καταγραφή των αναγκών, υπογραμμίζεται η μεγάλη ανάγκη για φάρμακα και αναλώσιμα. Πιο συγκεκριμένα χρειάζονται άμεσα: αντιβιοτικά, αλοιφές για δερματικά και εγκαύματα, χαρτί εξέτασης, γάντια μιας χρήσης, μάσκες μιας χρήσης, σύριγγες, αντισηπτικά χεριών, παυσίπονα κ.ά.
Υπενθυμίζουμε ότι τα είδη συγκεντρώνονται καθημερινά (εκτός Κυριακής) από τις 9.00 έως τις 14.00 στον χώρο της αποθήκης της Ένωσης Αγροτικού Συνεταιρισμού Άρτας – Φιλιππιάδας, η οποία βρίσκεται επί της περιφερειακής οδού Πρέβεζας – Ιωαννίνων, στη Φιλιππιάδα, ενώ τα φάρμακα κατ' ευθείαν στον χώρο του Κέντρου προσωρινής Φιλοξενίας προσφύγων στο πρώην στρατόπεδο “Πετροπουλάκη”.

Έκκληση γίνεται επίσης για προσφορά βρεφικών και παιδικών ειδών:
βρεφικές τροφές,
γάλα σκόνη (από 0 μηνών και άνω),
μπιμπερό (μπουκάλια και θηλές)
βραστήρες
ρυζάλευρο,
Κιντερτέ,
Pampers,
μωρομάντηλα,
κρέμες φροντίδας συγκαμάτων και ερεθισμών,
καρότσια,
πιπίλες,
διάφορα παιχνίδια (κατά προτίμηση χαμηλού βάρους),
παιδικά αφρόλουτρα. 


 Επικαιροποιημένη λίστα ειδών πρώτης ανάγκης

Τρόφιμα:

Γάλατα 1ης και 2ης βρεφικής ηλικίας,
μπισκότα,
κρουασάν
καραμέλες,
φρυγανιές,
κριτσίνια,
κρακεράκια,
κουλούρια,
κονσέρβες ΕΚΤΟΣ ΧΟΙΡΙΝΟΥ
(ψάρια, θαλασσινά, όσπρια, λαχανικά),
 παστέλια,
ξηροί καρποί,
χαμομήλι,
τσάι,
ζάχαρη.


Είδη καθαρισμού:
Απορρυπαντικά ρούχων,
Λεκάνες πλαστικές (για πλύσιμο ρούχων).



 Είδη προσωπικής υγιεινής:
Αφρός ξυρίσματος,
ξυραφάκια μιας χρήσης,
σερβιέτες,
οδοντόκρεμες,
οδοντόβουρτσες,
αντισηπτικά μαντηλάκια,
αντισηπτικό χεριών,
σαπούνια.

Διάφορα αναλώσιμα:
πιατάκια μιας χρήσης,
μαχαιροπίρουνα πλαστικά μιας χρήσης,
ποτήρια πλαστικά
χαρτοπετσέτες,
 χαρτιά υγείας,
σακούλες σκουπιδιών,
υπνόσακοι.

Κάλεσμα για εθελοντές
Επίσης από τον Δήμο Ζηρού καλούνται όλοι όσοι έχουν δηλώσει το ενδιαφέρον τους για να προσφέρουν εθελοντικά τις υπηρεσίες τους στη στήριξη των προσφύγων, είτε να προσέρχονται από τις 9 το πρωί έως τις 2.00 μ.μ. στον χώρο συγκέντρωσης ειδών πρώτης ανάγκης και ρουχισμού στις αποθήκες της Ένωσης Αγροτικού Συνεταιρισμού Άρτας – Φιλιππιάδας, η οποία βρίσκεται επί της περιφερειακής οδού στη Φιλιππιάδα, για να βοηθούν στη διαλογή και διανομή των ειδών, στην συλλογή νέων, είτε να μεταβαίνουν καθόλη την διάρκεια της ημέρας στο χώρο φιλοξενίας για να συνδράμουν στις ανάγκες λειτουργίας του. Όσοι επιλέξουν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στο Κέντρο Προσωρινής φιλοξενίας προσφύγων καλούνται όταν φτάνουν στον χώρο να ζητούν είτε τον αντιδήμαρχο κ. Ρίζο, είτε τον αντιδήμαρχο κ. Παπαβασιλείου για να τους προμηθεύουν με τα απαραίτητα καρτελάκια και να τους δίνει πληροφορίες για τον τρόπο που μπορούν να συνδράμουν.

Πληροφορίες στα τηλέφωνα: 2683 360600 (κα Γούλα) Κινητό: 6937 386343 (κ. Γκάρτζιος).
Υπενθυμίζουμε επίσης ότι δηλώσεις για εθελοντική προσφορά υπηρεσιών συνεχίζουν να υποβάλλονται, είτε ηλεκτρονικά στην ιστοσελίδα του Δήμου (www.dimoszirou.gr) είτε μέσω της ηλεκτρονικής διεύθυνσης ethelontismos@dimoszirou.gr, είτε συμπληρώνοντας σχετική αίτηση στο Δημαρχείο (Πλατεία Γενημματά -Φιλιππιάδα) ή στον χώρο συγκέντρωσης τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης (Αποθήκες Αγροτικού Συνεταιρισμού Άρτας – Φιλιππιάδας που βρίσκεται επί της περιφερειακής οδού Πρέβεζα – Ιωάννινα στη Φιλιππιάδα).   

Ο Δήμος Ζηρού ευχαριστεί ιδιαίτερα, όλους όσοι εκδήλωσαν το ενδιαφέρον τους να  προσφέρουν εθελοντικά τις υπηρεσίες τους, αλλά και  τον κάθε έναν φορέα και πολίτη ξεχωριστά που έσπευσαν να προσφέρουν είδη πρώτης ανάγκης και τρόφιμα για τους πρόσφυγες. Είμαστε βέβαιοι ότι η διάθεση στήριξης και η προσφορά, θα συνεχιστούν με ακόμη πιο έντονο ρυθμό στη συνέχεια και για όσο διάστημα χρειαστεί. 

"Το λαϊκό πιάνο"-εκδήλωση από το Μουσικό Σχολείο Πρέβεζας στις 27/3


"Το λαϊκό πιάνο"-εκδήλωση από το Μουσικό Σχολείο Πρέβεζας στις 27/3
Το Μουσικό Σχολείο Πρέβεζας συνεχίζοντας τις εαρινές του εκδηλώσεις σας προσκαλεί να γνωρίσετε και να αναγνωρίσετε το πιάνο αλλιώς...
Την Κυριακή 27 Μαρτίου και ώρα 8:00 μ.μ., στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Πρέβεζας (πρώην Όαση), το Μουσικό Σχολείο Πρέβεζας οργανώνει μια εκδήλωση αφιερωμένη στο λαϊκό πιάνο και το δημιουργό του ιδιαίτερου αυτού ρεπερτορίου, Νίκο Ορδουλίδη.
Στο επίκεντρο της εκδήλωσης θα βρεθεί «Η εποχή του ρεμπέτικου», η πρώτη δισκογραφική δουλειά του εγχειρήματος του «λαϊκού πιάνου», διδάκτορα του University of Leeds, School of music της Αγγλίας και επιστημονικού συνεργάτη του τμήματος Λαϊκής και Παραδοσιακής Μουσικής του Τ.Ε.Ι. Άρτας.
Η θέση του πιάνου στις κλασικές σπουδές συνδέεται με τον εμβληματικό του ρόλο στην ιστορία της δυτικής μουσικής, αλλά και με το σχετικό συντηρητισμό που προκύπτει εξ αυτού. Μια εναλλακτική επαναπροσέγγισή του με άξονα το σήμερα προκαλεί την αναζωπύρωση του ενδιαφέροντος των πιανιστών και του κοινού. Το εγχείρημα του «λαϊκού πιάνου» εστιάζει στα αστικά λαϊκά ρεπερτόρια, κινούμενο σε δύο αλληλεξαρτώμενους άξονες: τη δημιουργία ενός ιδιαίτερου πιανιστικού ρεπερτορίου και την ανάπτυξη μιας εκτελεστικής τεχνικής και τα δύο με αναγνωρίσιμα χαρακτηριστικά.
Το έργο του Νίκου Ορδουλίδη παρουσιάζουν και συνομιλούν μαζί του οι επίκουροι καθηγητές του τμήματος Λαϊκής και Παραδοσιακής Μουσικής του Τ.Ε.Ι. Ηπείρου Γιώργος Κοκκώνης και Μαρία Ζουμπούλη. Η εκδήλωση πλαισιώνεται από συναυλία με έργα από το ρεπερτόριο του λαϊκού πιάνου με τη συμμετοχή φοιτητών του τμήματος Λαϊκής και Παραδοσιακής Μουσικής του Τ.Ε.Ι. Ηπείρου και μαθητών του Μουσικού Σχολείου Πρέβεζας.

Παρασκευή 18 Μαρτίου 2016

Κάλεσμα για σύσταση εθελοντικής ομάδας υποστήριξης αλλά και για στήριξη των προσφύγων που θα φιλοξενηθούν με είδη πρώτης ανάγκης, ρουχισμό και κυρίως με βρεφικά και παιδικά είδη.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ                                                    
ΝΟΜΟΣ ΠΡΕΒΕΖΑΣ
ΔΗΜΟΣ ΖΗΡΟΥ                                                                                                                               
Ταχ. Δ/νση:    Πλατεία Γεννηματά
Ταχ. Κώδικας:48 200 Φιλιππιάδα
Τηλ:    26833 – 60600                                                        Φιλιππιάδα 17/3/2016
Fax:     26830 – 24667


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 17.3.2016

Κάλεσμα για σύσταση εθελοντικής ομάδας υποστήριξης αλλά και για στήριξη των προσφύγων που θα φιλοξενηθούν με είδη πρώτης ανάγκης, ρουχισμό και κυρίως με βρεφικά και παιδικά είδη.

Συστάθηκε συντονιστική επιτροπή διαχείρισης για το Κέντρο προσωρινής φιλοξενίας προσφύγων στη Φιλιππιάδα.


Ο Δήμος Ζηρού εν όψει της έλευσης προσφύγων στο χώρο του πρώην Στρατοπέδου “Πετροπουλάκη” στη Φιλιππιάδα, ο οποίος ως γνωστό, έχει επιλεγεί από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας για να λειτουργήσει ως Κέντρο προσωρινής φιλοξενίας προσφύγων, ενημερώνει ότι προχώρησε στη σύσταση συντονιστικής επιτροπής διαχείρισης, η οποία αποτελείται από τους:
Ρίζος Αχιλλέας (αντιδήμαρχος διοικητικών Υπηρεσιών).
Παπαβασιλείου Βασίλειος (αντιδήμαρχος καθαριότητας και Περιβάλλοντος).
Γκάρτζιος Χρήστος (αντιδήμαρχος Εθελοντισμού, Πολιτισμού, Τουρισμού και Αγροτικής Ανάπτυξης).
Επίσης ο Δήμος Ζηρού προχωρεί στη σύσταση εθελοντικής ομάδας.
Σκοπός της ομάδας εθελοντών θα είναι αφενός η παροχή υπηρεσιών που θα αφορούν τη στήριξη των προσφύγων και την αντιμετώπιση των έκτακτων αναγκών του Κέντρου προσωρινής φιλοξενίας προσφύγων και αφετέρου άλλων κοινωνικών υπηρεσιών του Δήμου, όπως: Πολιτική Προστασία, Περιβαλλοντική Προστασία -καθαριότητα κοινόχρηστων χώρων, Ψυχολογική υποστήριξη, Ιατρικές Υπηρεσίες, Κοινωνικές Δομές, Παιδαγωγικές Υπηρεσίες (προσχολικής και σχολικής ηλικίας), Ενισχυτική διδασκαλία, Εθελοντική αιμοδοσία κ.ά.
Για το λόγο αυτό ο Δήμος Ζηρού καλεί όλους όσοι επιθυμούν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους να δηλώσουν τη συμμετοχή τους συμπληρώνοντας την επισυναπτόμενη φόρμα, η οποία θα αποτελέσει και τη βάση για τη δημιουργία μητρώου εθελοντών μελών στον Δήμο μας.
Ακόμη από τον Δήμο Ζηρού γίνεται έκκληση προς όλους τους συλλόγους, φορείς, επιχειρηματίες και πολίτες για την συλλογή τροφίμων (σύμφωνα με την επισυναπτόμενη λίστα αναγκών) και ειδών πρώτης ανάγκης για τη στήριξη των προσφύγων.
Η συλλογή θα ξεκινήσει από το πρωί του Σαββάτου 19 Μαρτίου 2016 και ώρα 09.00 το πρωί στην αποθήκη της Ένωσης Αγροτικού Συνεταιρισμού Άρτας – Φιλιππιάδας η οποία βρίσκεται στη Φιλιππιάδα επί της Περιφερειακής οδού.
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη στελέχωση της ομάδας εθελοντών αλλά και την συλλογή τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στον Δήμο Ζηρού, στο τηλ.: 2683 360600 (κα Γούλα Ελένη)
e-mail: ethelontismos@dimoszirou.gr


ΑΝΑΓΚΕΣ ΚΕΝΤΡΟΥ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑΣ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ

Βρεφικά: Γάλα σκόνη (από 0 μηνών και άνω), βρεφικές τροφές, γάλα εβαπορέ, ρυζάλευρο, Κιντερτέ.
Pampers, μωρομάντηλα, κρέμες φροντίδας συγκαμάτων και ερεθισμών, καρότσια, πιπίλες, διάφορα παιχνίδια (κατά προτίμησης χαμηλού βάρους), παιδικά αφρόλουτρα.
Ρουχισμός: Ρούχα, κάλτσες, εσώρουχα (βρεφικά -παιδικά - ενηλίκων), σκουφιά, γάντια, παπούτσια αθλητικά (όλα τα νούμερα), πετσέτες. 
Τρόφιμα: Κονσέρβες ψαριών, μπισκότα, ζάχαρη, σνακ, χαμομήλι, πράσινο τσάι. 
Διάφορα: Σαμπουάν, σαπούνια, απορρυπαντικά ρούχων, σακούλες σκουπιδιών, υπνόσακοι. 
Ιατρικά: Ωτικό θερμόμετρο με ανταλλακτικά μιας χρήσης, γάντια μια χρήσης αποστειρωμένα, μάσκες μίας χρήσης, αντισηπτικά χεριών, πλαστίλες λαιμού, πολυβιταμίνες, παυσίπονα, αλοιφές για δερματικά. 
Επισυνάπτεται φόρμα αίτησης/δήλωσης εθελοντή/τριας

Πέμπτη 17 Μαρτίου 2016

Τη Δευτέρα 21 Μαρτίου 2016 και ώρα 19 : 00΄ συνεδριάζει το Δημοτικό Συμβούλιο

ΕΛΛΗΝΙΚΗ  ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ                                    Φιλιππιάδα  17  Μαρτίου  2016 
ΝΟΜΟΣ  ΠΡΕΒΕΖΑΣ   
ΔΗΜΟΣ     Ζ Η Ρ Ο Υ                                          Αριθ.  Πρωτ.   2903                               
ΑΥΤΟΤΕΛΕΣ  ΓΡΑΦΕΙΟ  ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ                                             
ΑΙΡΕΤΩΝ  ΟΡΓΑΝΩΝ                          
ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ  ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ  ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ                                     ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ   06η
Π  Ρ  Ο  Σ  Κ  Λ  Η  Σ  Η
Π Ρ Ο Σ : 
1.  Mέλη  του  Δημοτικού  Συμβουλίου  Δήμου  Ζηρού
2.  Καλαντζή  Νικόλαο,  Δήμαρχο  Δήμου  Ζηρού 
3.  Πρόεδρο  Δημοτικής  Κοινότητας  Φιλιππιάδας
4.  Προέδρους  και  Εκπροσώπους  Τοπικών  Κοινοτήτων
Καλείστε  να  προσέλθετε  στην  αίθουσα  συνεδριάσεων  του  Δημοτικού  Καταστήματος  Φιλιππιάδας  την  Δευτέρα  21  Μαρτίου  2016  και  ώρα  19 : 00΄  σε  συνεδρίαση  για  συζήτηση  και  λήψη  αποφάσεων  στα  παρακάτω  θέματα  της  ημερήσιας  διάταξης :
1.           Έγκριση  διενέργειας  δαπανών  ( προμηθειών – υπηρεσιών – έργων ). 
2.           Έγκριση  έκθεσης  εσόδων – εξόδων  του  4ου  τριμήνου  έτους  2015  του  προϋπολογισμού  του  Δήμου  Ζηρού  οικονομικού  έτους  2015.
3.           Έγκριση  σχεδίου  αναμόρφωσης  του  προϋπολογισμού  του  Δήμου  Ζηρού  οικονομικού  έτους  2016.
4.           Αποδοχή  ποσού  40.000,00 €  από  το  Υπουργείο  Εσωτερικών  και  Διοικητικής  Ανασυγκρότησης  για  την  πρόληψη  και  αντιμετώπιση  ζημιών  και  καταστροφών  που  προκαλούνται  από  θεομηνίες.     
5.           Διαγραφή – διόρθωση  οφειλών  από  τους  βεβαιωτικούς  καταλόγους  του  Δήμου  Ζηρού. 
6.           Γνωμοδότηση  σχετικά  με  τις  μεταβολές  σχολικών  μονάδων  Πρωτοβάθμιας  και  Δευτεροβάθμιας  Εκπαίδευσης  Δήμου  Ζηρού  για  το  σχολικό  έτος  2016 – 2017.
7.           Έγκριση  απ΄ ευθείας  ανάθεσης,  μετά  από  διαπραγμάτευση  της  ομάδας  Γ  ( προμήθεια  ειδών  Αρτοποιείου,  προϋπολογισμού  4.823,45 € )  του  διαγωνισμού με  τίτλο : « Προμήθεια  τροφίμων  για  το  έτος  2016  του  Δήμου  Ζηρού  και  του  Οργανισμού  Δημοσίου  Δικαίου  Δήμου            Ζηρού ». 
8.           Συμμετοχή  του  Δήμου  Ζηρού  στο  πρόγραμμα  δακοκτονίας  περιόδου  2016,  της  Διεύθυνσης  Αγροτικής  Οικονομίας  &  Κτηνιατρικής,  Περιφερειακής  Ενότητας  Πρέβεζας.
9.           Έγκριση  πρακτικού  επιτροπής  παρακολούθησης  προγράμματος  διαχείρισης  ανεπιτήρητων  ζώων  Δήμου  Ζηρού.
10.       Έγκριση  προμήθειας,  με  απ΄ ευθείας  ανάθεση,  ενός  μεταχειρισμένου  βραχιονοφόρου  καλαθοφόρου  οχήματος – μηχανήματος  έργου  ( τηλεσκοπικού ),  προϋπολογισμού  15.000,00 €    
11.       Έγκριση  πρόσληψης  τακτικού  προσωπικού,  κατηγορίας  ΥΕ  και  ΔΕ,  στο  Δήμο  Ζηρού.
12.       Έγκριση  πρόσληψης  προσωπικού  για  την  αντιμετώπιση  κατεπειγουσών  εποχικών  ή  πρόσκαιρων   αναγκών  με  σύμβαση  εργασίας  ιδιωτικού  δικαίου  ορισμένου  χρόνου  μέχρι  δύο  μήνες. 
13.       Έγκριση  θέσεων  απασχόλησης  σπουδαστών  των  επαγγελματικών  σχολών  Μαθητείας  Άρτας  του  ΟΕΑΔ  ( ΕΠΑ. Σ.  Μαθητείας  του  ΟΑΕΔ ),  που  επιθυμούν  να  κάνουν  την  πρακτική  τους  άσκηση  στο  Δήμο  Ζηρού  και  έγκριση  διάθεσης  πίστωσης.  
14.       Έγκριση  της  αριθ.  22/2016  Απόφασης  του  Διοικητικού  Συμβουλίου  του  Νομικού  Προσώπου  « ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ  ΔΗΜΟΣΙΟΥ  ΔΙΚΑΙΟΥ – ΔΗΜΟΥ  ΖΗΡΟΥ »  που  αφορά  τον  προγραμματισμό  προσλήψεων  εκτάκτου  προσωπικού  έτους  2016  ( Ι. Δ. Ο. Χ. )  για  την  υλοποίηση  των  Ευρωπαϊκών  Προγραμμάτων.  
15.       Έγκριση  διενέργειας  πλειοδοτικής  δημοπρασίας  προς  εκμίσθωση  Δημοτικών  Εκτάσεων.
16.       Έγκριση  ανταλλαγής  δημοτικής  έκτασης  με  έκταση  ιδιοκτησίας  του  Αθανασόπουλου  Θεοδώρου  του  Χρήστου,  που  βρίσκεται  στην  Τοπική  Κοινότητα  Γυμνοτόπου  Δήμου  Ζηρού. 
17.       Έγκριση  υποβολής  πρότασης  στη  Γενική  Γραμματεία  Αθλητισμού  για  ένταξη  στο  Πρόγραμμα  Δημοσίων  Επενδύσεων  του  έργου  με  τίτλο : « Αποκατάσταση  και  ανακαίνιση  αποδυτηρίων  γηπέδου  Αντισφαίρισης  ( Τένις )  Δημοτικής  Κοινότητας  Φιλιππιάδας ».
18.       Τροποποίηση  Τεχνικού  προγράμματος.
19.       Έγκριση  1ου  ανακεφαλαιωτικού  πίνακα  εργασιών  του  έργου  με  τίτλο : « Υδροδότηση  οικισμού  Άνω  Κερασώνα ».
20.       Έγκριση  παράτασης  συμβατικής  προθεσμίας  περαίωσης  εκτέλεσης  του  έργου : « Βελτίωση  και  εκσυγχρονισμός  ομβροδεξαμενών  του  Δήμου  Ζηρού ».
21.       Έγκριση  μετακίνησης  εκτός  έδρας  του  Δημάρχου  και  Αντιδημάρχων  Δήμου  Ζηρού. 
     Ο  Πρόεδρος 
                                                                                        Χρήστος  Χασίδης


Ενθαρρυντικά τα αντανακλαστικά αλληλεγγύης των Πρεβεζάνων πολιτών – Δημιουργήθηκε πρωτοβουλία αλληλεγγύης στους πρόσφυγες


Ενθαρρυντικά τα αντανακλαστικά αλληλεγγύης των Πρεβεζάνων πολιτών – Δημιουργήθηκε πρωτοβουλία αλληλεγγύης στους πρόσφυγες

Το τεράστιο ζήτημα της προσφυγικής κρίσης, που πλέον «αγγίζει» και τη «γειτονιά» του Ν. Πρέβεζας με την αναμενόμενη έλευση οικογενειών προσφύγων στο στρατόπεδο «Πετροπουλάκης» στη Φιλιππιάδα, φαίνεται πως μπορεί να «γεννήσει» και στην Πρέβεζα ένα μαζικό και συγκινητικό κίνημα αλληλεγγύης.
Τα «μηνύματα» ήταν ιδιαιτέρως ενθαρρυντικά, στην ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τετάρτης στο Εργατικό Κέντρο Πρέβεζας, έπειτα από πρωτοβουλία της Αντιρατσιστικής Πρωτοβουλίας Πρέβεζας και του Ιατρείου Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ν. Πρέβεζας.
IMG 0614
Εκπρόσωποι σωματείων, φορέων, συλλογικοτήτων και ανένταχτοι πολίτες έδωσαν το «παρών» στη σύσκεψη και χαρακτηριστικό της μαζικότητας είναι πως πέρα από την κεντρική αίθουσα του Εργατικού Κέντρου, υπήρχε κόσμος και στην αίθουσα υποδοχής.
Αποφασίστηκε η συμμετοχή όλων σε συλλαλητήριο στις 19/3 (σημείο συγκέντρωσης στον Αγ. Χαράλαμπο - 12 το μεσημέρι), στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την Παγκόσμια Ημέρα Μετανάστευσης, η συγκρότηση συντονιστικής ομάδας 15 ατόμων, με τη συμμετοχή φορέων και σωματείων (αντιρατσιστική, εργατικό κέντρο, ΕΛΜΕ, Εκπαιδευτικοί, γιατροί κ.α.) και η καθιέρωση της Συνέλευσης/Πρωτοβουλίας Αλληλεγγύης στους πρόσφυγες στην Πρέβεζα.
Εκ μέρους της Αντιρατσιστικής Πρωτοβουλίας, η Πέλα Κλαογήρου μεταξύ άλλων ανέφερε στην εισήγησή της: «Δρομολογήσαμε και καταφέραμε τον Οκτώβρη να μεταβούμε στην Ειδομένη, όπου και μοιράσαμε οι ίδιοι όλα τα πράγματα 3 αγροτικά στους πρόσφυγες, που τότε ακόμη η διαμονή τους εκεί ήταν προσωρινή και τα σύνορα ανοιχτά. Στείλαμε πάντα σε συντονισμό με το Ιατρείο είδη που είχαν ανάγκη στη Λέσβο και την Αθήνα το προηγούμενο διάστημα» και πρόσθεσε:
«Σήμερα, δεδομένων των εξελίξεων, θεωρούμε ότι το ζήτημα της αλληλεγγύης μας αφορά όλους. Κρίνουμε απαραίτητη τη συγκρότηση ενός κινήματος αλληλεγγύης, ενός μετώπου που θα ευαισθητοποιήσει, θα αγκαλιάσει και θα παλέψει για την αξιοπρέπεια και τα δικαιώματα αυτών των ανθρώπων που θα φιλοξενηθούν και στην περιοχή μας.
Η δική μας ευθύνη ως πολίτες ενός κόσμου που αλλάζει είναι να διαφυλάξουμε πρώτα απ’ όλα την ανθρωπιά μας.
Δεν μπορούμε να γίνουμε συνένοχοι, ούτε να επιτρέψουμε η προσφυγική κρίση να μετατραπεί σε ένα νέο ολοκαύτωμα με στρατόπεδα συγκέντρωσης και καταναγκασμούς επαναπροωθήσεων ή εγκλωβισμού των ανθρώπων σε συνθήκες απάνθρωπες και εξευτελιστικές για τον άνθρωπο.    
Πρέπει να δώσουμε την μάχη και να προασπιστούμε με κάθε τρόπο την ελεύθερη μετακίνηση προσφύγων και μεταναστών προς όπου εκείνοι επιθυμούν να φτάσουν, προς όπου είναι ο προορισμός τους».
Παράλληλα υποστήριξε: «Περισσότερο σήμερα παρά ποτέ πριν, είμαστε υποχρεωμένοι απέναντι στους εαυτούς μας και στις επόμενες γενεές να παλέψουμε ώστε να διατηρήσουμε το αυτονόητο που χάνεται καθημερινά και θεσμικά και δεν είναι άλλο, από την επικύρωση της χάρτας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Για όλα αυτά έχουμε μόνο ένα όπλο και αυτό είναι η έμπρακτη αλληλεγγύη μας. Η αλληλεγγύη μας, που καλείται να εξαφανίσει την ρητορική του μίσους, του φόβου και της μισαλοδοξίας που ενορχηστρωμένα καλλιεργεί η άρχουσα τάξη του δυτικού κόσμου και της ΕΕ. Όχι στην αλαζονεία, όχι στην εξαγορά των συνειδήσεων, όχι στο θάνατο.
Εκείνο που ο καθένας από εμάς τελικά καλείται να υπερασπιστεί δεν είναι τίποτε άλλο από το δικαίωμα στην ίδια τη ζωή».
Η Καλλιόπη Μιχελάκου, από το Κοινωνικό Ιατρείο Πρέβεζας, στάθηκε στη θέληση για επιβίωση και ζωή που δείχνουν οι πρόσφυγες και είναι παράδειγμα για όλους μας. «Πρέπει να πάρουμε πολλά από τη στάση ζωής αυτών των ανθρώπων», είπε η κα Μιχελάκου και ανέφερε ότι η μόνη ανθρώπινη λύση είναι να εγκατασταθούν οι πρόσφυγες στις γειτονιές μας και να χαίρονται τις ελευθερίες τους.
Ακολούθησαν τοποθετήσεις, ερωτήσεις και προτάσεις για την καλύτερη λειτουργία των πρωτοβουλιών αλληλεγγύης που θα αναληφθούν.
Μέχρι στιγμής οι χώροι όπου μπορεί να γίνει συλλογή ειδών πρώτης ανάγκης είναι η Πρόνοια στο κτίριο της Λαϊκής Αγοράς, το Εργατικό Κέντρο Πρέβεζας και μία αίθουσα του Συλλόγου «Αμισός» στη Σαμψούντα.
Έγιναν προτάσεις για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και βοήθεια των προσφύγων, για τη συγκρότηση ομάδων που θα βοηθήσουν ιδιαίτερα τα μικρά παιδιά, για τη νομική στήριξη που θα πρέπει να έχουν οι αλληλέγγυοι.
Υπογραμμίστηκε ιδιαίτερα το γεγονός ότι πρέπει να βρεθούν άτομα που θα μπορούν να μιλούν και αραβικά, το γεγονός ότι θα πρέπει να προχωρήσει και η ίδια η οργάνωση των προσφύγων, πως η μαζικότητα που παρατηρήθηκε και η διαθεσιμότητα του κόσμου να προσφέρει θα πρέπει να συνεχιστεί.
Επιπλέον, έγινε συζήτηση και για το πώς θα αντιμετωπιστούν ενδεχόμενες προβοκάτσιες από ακραία στοιχεία και ενδεχομένως κάποιο κρούσμα ή δημοσίευμα που θα προκαλέσει φοβικά σύνδρομα στις τοπικές κοινωνίες.

Π.Τ. http://www.atpreveza.gr/

Τετάρτη 16 Μαρτίου 2016

Ξεκινά στις 30 Μαρτίου το Φιλοσοφικό Καφενείο-4 συναντήσεις μέσα στην Άνοιξη!


Ξεκινά στις 30 Μαρτίου το Φιλοσοφικό Καφενείο-4 συναντήσεις μέσα στην Άνοιξη!
Τέσσερις συναντήσεις θα πραγματοποιηθούν μέσα στην Άνοιξη για το Φιλοσοφικό Καφενείο στην Πρέβεζα, το οποίο εισέρχεται σε μια νέα φάση υπό την αιγίδα του Δήμου, με ΘΟΔΩΡΟ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗ, ΓΙΩΡΓΟ ΚΟΝΤΟΓΙΩΡΓΗ, ΧΡΗΣΤΟ ΓΙΑΝΝΑΡΑ & ειδική αφιερωματική εκδήλωση στο ΔΗΜΗΤΡΗ ΠΟΤΑΜΙΑΝΟ.
Όπως αναφέρει o κ. Κωνσταντίνος Ακρίβος, ο οποίος έχει την επιστημονική επιμέλεια και το συντονισμό των συζητήσεων, η ιδιαιτερότητα αυτού του Φιλοσοφικού Καφενείου έγκειται στο ότι εγκαθιδρύει μια σχέση αμφίδρομης επικοινωνίας ανάμεσα στους συμμετέχοντες και τους ομιλητές, σπάζοντας το πρωτόκολλο της ex cathedra διάλεξης, που περιορίζει τους συμμετέχοντες στη θέση του κοινoύ.
Σ' αυτό το Φιλοσοφικό Καφενείο ο καθένας συμμετέχει και ανταλλάσσει απόψεις μέσα στη θέρμη και την εμπιστοσύνη μιας διευρυμένης συντροφιάς αλλά ταυτόχρονα και μιας οργανωμένης συζήτησης. Η συμμετοχή εξεχουσών προσωπικοτήτων των γραμμάτων και των τεχνών δίνει την ευκαιρία στους παρευρισκόμενους, σε μια συνθήκη εγγύτητας, να τους γνωρίσει και να συζητήσει μαζί τους σκέψεις και προβληματισμούς.
Η σειρά των 4 συναντήσεων του ΦΚ διοργανώνεται με τη στήριξη του Δήμου Πρέβεζας και τη συνεργασία της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πρέβεζας. Την επιστημονική επιμέλεια και το συντονισμό των συζητήσεων έχει ο Κωνσταντίνος Ακρίβος ενώ τον συντονισμό της οργάνωσης η Ελευθερία Αγγέλη, εντεταλμένη Δημοτική Σύμβουλος σε θέματα Παιδείας και Πρόνοιας και ο Κοσμάς Κορωναίος, εντεταλμένος Σύμβουλος Πολιτισμού.
Και οι 4 εκδηλώσεις θα είναι με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.
1η Συνάντηση: Θόδωρος Παπαγιάννης
Τίτλος εισήγησης: «Ας μιλήσουμε για την Τέχνη»
Η τέχνη και η κατανόηση του αισθητικού φαινομένου αποτελεί για το Φιλοσοφικό Καφενείο διαχρονικό άξονα προβληματισμού. Επίσημος προσκεκλημένος ο σπουδαίος, διεθνούς αναγνώρισης καλλιτέχνης Θόδωρος Παπαγιάννης, ομότιμος καθηγητής της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών, σε μια συζήτηση για την Τέχνη. Ο Ηπειρώτης Θόδωρος Παπαγιάννης, πέραν της Ακαδημαϊκής του λαμπρής πορείας, πέραν της διεθνούς αναγνώρισης των έργων του που κοσμούν μουσεία, καθώς και δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους στην Ελλάδα και το εξωτερικό, έχει δημιουργήσει στη γενέτειρά του, το χωριό Ελληνικό, ένα εξαιρετικό Μουσείο Σύγχρονης Γλυπτικής. Εκεί φιλοξενούνται πολλά από τα έργα του ενώ έχει μετατρέψει το προαύλιο του Μουσείου και την ύπαιθρο του χωριού σε ένα διαρκές υπαίθριο εργαστήρι γλυπτικής όπου κάθε χρόνο διοργανώνει Συμπόσια Γλυπτικής με διεθνείς συμμετοχές.
'Όσοι συμμετάσχουν στην συνάντηση αυτή θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν το δημιουργό και το έργο του, αλλά και να πάρουν μέρος σε μια ελεύθερη συζήτηση για την τέχνη, με ερωτήματα όπως, οι πηγές της έμπνευσης του δημιουργού, τα σύμβολα της τέχνης του, πώς ο δημιουργός στήνει ζεύξη θάμβους από την ιδιωτικότητα της δημιουργίας στην ευρεία αποδοχή, πώς η τέχνη επηρεάζει τη ζωή μας, κ.α.
Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στην Πρέβεζα στις 30 Μαρτίου 2016 σε χώρο που θα ανακοινωθεί.
2η Συνάντηση: Γιώργος Κοντογιώργης
Τίτλος εισήγησης: «Η Αντίσταση των Εννοιών ως Άρνηση της Δημοκρατίας»
Από τους λίγους διανοούμενους που εκτίθενται και αρθρώνουν εδραία άποψη για την σύγχρονη πολιτική πραγματικότητα, συγγραφέας ενός μεγάλου πλήθους βιβλίων, με έντονες παρεμβάσεις στον πολιτικό διάλογο, που στηλιτεύουν την κομματοκρατία και άλλες παθογένειες της σύγχρονης Ελληνικής δημοκρατίας. Από τους Έλληνες που έχουν την στοχαστική τόλμη να προτείνουν τρόπους διαφυγής από την κρίση να εισηγούνται λύσεις στα φλέγοντα προβλήματα.
Ο Γ. Κοντογιώργης είναι ομότιμος καθηγητής πολιτικής επιστήμης και πρώην πρύτανης του Παντείου Πανεπιστημίου. Έχει διδάξει σε πολλά ξένα πανεπιστήμια επί σειρά ετών. Εκτός από την λαμπρή ακαδημαϊκή του καριέρα, έχει χρηματίσει Πρόεδρος-Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΡΤ ΑΕ και Υπηρεσιακός Υφυπουργός Τύπου και ΜΜΕ, ενώ υπήρξε, μεταξύ άλλων ο εισηγητής της δημιουργίας του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης.
Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στην Πρέβεζα το Σάββατο 23 Απριλίου 2016 σε χώρο που θα ανακοινωθεί.
3η Συνάντηση: Χρήστος Γιανναράς
Τίτλος εισήγησης: «Η Επιστήμη σήμερα αχρηστεύει τη Φιλοσοφία;»
Ο Χρήστος Γιανναράς είναι κορυφαίος Έλληνας στοχαστής, με εξαιρετικό λόγο και σπάνια παιδεία. Βρίσκεται σε διαρκή διάλογο με την κοινωνία μέσω των πολυάριθμων βιβλίων του, της αρθρογραφίας του, των διαλέξεων του και των εμφανίσεων στα ΜΜΕ.
Είναι συγγραφέας τουλάχιστον 60 βιβλίων, πολλά εκ των οποίων έχουν μεταφραστεί σε 10 γλώσσες. Διετέλεσε καθηγητής φιλοσοφίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Αθήνας ενώ έχει διδάξει σε πανεπιστήμια στο Παρίσι, στη Γενεύη, κ.α. Μια εξέχουσα προσωπικότητα των Ελληνικών Γραμμάτων που διακρίνεται για την πνευματική ευγένεια και το ήθος ενός πραγματικού διανοούμενου.
Θα βρίσκεται στο Φιλοσοφικό Καφενείο στην Πρέβεζα στις 11 Μαίου σε χώρο που θα ανακοινωθεί προσεχώς.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΤΑΜΙΑΝΟΣ
Κλείνουμε, με μια ξεχωριστή Αφιερωματική Εκδήλωση στο Δημήτρη Ποταμιάνο
Ο Δημήτρης Ποταμιάνος υπήρξε μια πολύ ξεχωριστή μορφή στα ελληνικά γράμματα. Αγαπημένος καθηγητής των φοιτητών του Τμήματος Επικοινωνίας του Παντείου, πραγματικός παιδαγωγός που αναζήτησε και βοήθησε με κάθε τρόπο ταλαντούχους νέους, χαρισματικός λογοτέχνης και δεινός αρθρογράφος και δοκιμιογράφος, άνθρωπος με βαθιά γνώση του ευρωπαϊκού πολιτισμού, πολυταξιδεμένος και εκ πεποιθήσεως αισιόδοξος. Αγαπούσε τη ζωή και τις απλές χαρές της όπως η γαστρονομία και έβρισκε ευφάνταστους τρόπους να μεταστοιχειώνει μια μαγειρική υπόδειξη σε μάθημα ανθρωπολογίας.
Ο Δημήτρης Ποταμιάνος σκόπευε να παρουσιάσει στην Πρέβεζα, από την οποία έλκει την καταγωγή της η οικογένειά του, σε προγραμματιζόμενη εκδήλωση του Φιλοσοφικού Καφενείου τα δύο τελευταία βιβλία του, το "Αλληλέγγυες Μέρες" και το "Αμφιθέατρο". Δυστυχώς έφυγε την παραμονή του 2016.
Θα πραγματοποιήσουμε αυτήν την εκδήλωση στη μνήμη του, παρουσία της αδελφής του Ελένης Ποταμιάνου, αν. καθηγήτριας Φιλοσοφίας του Καποδιστριακού Παν. Αθηνών.
Για το Δημήτρη Ποταμιάνο θα μιλήσουν ο αν. καθηγητής κ. Γιάννης Ρέντζος, ο Γιώργος Αρχόντας, διδάκτωρ Πολιτικής Θεωρίας Παντείου, ο Θανάσης Λάγιος, διδάκτωρ Φιλοσοφίας του Καποδιστριακού Παν. Αθηνών και ο Κωνσταντίνος Ακρίβος, διδάκτωρ Φιλοσοφίας του Καποδιστριακού Παν. Αθηνών και διοργανωτής του Φιλοσοφικού Καφενείου.
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στις 21 Μαΐου σε χώρο που θα ανακοινωθεί προσεχώς.
http://www.atpreveza.gr/