Παρασκευή 31 Μαΐου 2013

ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΦΙΛΙΠΠΙΑΔΑΣ


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Φιλιππιάδας διοργανώνει, σε συνεργασία με την Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Πρέβεζας και τον Υπεύθυνο Σχολικών Δραστηριοτήτων Α/θμιας Εκπ/σης Πρέβεζας, διήμερο εκδηλώσεων στα πλαίσια της εβδομάδας Περιβάλλοντος.
 Οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν στις  5 και 6 Ιουνίου 2013 στην Πρέβεζα και Φιλιππιάδα αντίστοιχα και κατά τη διάρκειά τους θα παρουσιαστούν θεατρικά δρώμενα, μουσικές συνθέσεις, παρουσιάσεις περιβαλλοντικών προγραμμάτων, θα πραγματοποιηθεί η βράβευση του προγράμματος cyclo, θα υπάρχει έκθεση ταμπλό φωτογραφιών με περιβαλλοντικά θέματα και ταμπλό με εικαστικές δημιουργίες, τα οποία έχουν δημιουργήσει οι εκπαιδευτικοί που έχουν δηλώσει συμμετοχή και οι μαθητικές ομάδες τους.
Το θέμα του φετινού εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος είναι «Όχι στην Απερήμωση των άνυδρων περιοχών». Οι περιοχές χωρίς νερό βρίσκονται σε όλο το πλανήτη μας καλύπτοντας το 40% της έκτασής του όπου διαβιούν περίπου 2 δισεκατομμύρια άνθρωποι. Η ζωή στις άνυδρες περιοχές είναι σκληρή και το μέλλον αβέβαιο, η πείνα και η φτώχεια αναγκάζουν τους κατοίκους των περιοχών αυτών να γίνουν περιβαλλοντικοί και οικονομικοί πρόσφυγες. Με τις εκδηλώσεις μας στέλνουμε μήνυμα στις κυβερνήσεις του κόσμου να στρέψουν την προσοχή τους ιδιαίτερα στις περιοχές αυτές και όλες όσες αντιμετωπίζουν περιβαλλοντικά προβλήματα ή βρίσκονται στα οικολογικά ή οικονομικά όρια.
Οι εορτασμοί των παγκόσμιων ημερών αποσκοπούν στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της παγκόσμιας κοινότητας για θέματα που αφορούν όλους καθώς και στην αναγνώριση και προστασία δικαιωμάτων. Η προσπάθεια και ο αγώνας για οποιαδήποτε ζητήματα για να έχει αποτέλεσμα πρέπει να είναι καθημερινός και να έχει διάρκεια. Οι εκδηλώσεις για το Περιβάλλον δεν πρέπει να μένουν στον επετειακό χαρακτήρα αλλά να αποτελούν ευκαιρία για συμμετοχή, συνεργασία και δράση.

Πέμπτη 30 Μαΐου 2013

Στράτος Ιωάννου: «Εργαζόμαστε για έναν Αμβρακικό πρότυπο συνύπαρξης ανθρώπου και φύσης»


Με αφορμή δημοσίευμα για τον Αμβρακικό, η Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας δράττεται της ευκαιρίας για να ενημερώσει του πολίτες σχετικά με το θέμα και να γνωστοποιήσει πρωτοβουλίες και ενέργειες που έχουν αναληφθεί.Το ευαίσθητο οικοσύστημα του Αμβρακικού πλήττεται από ένα πλήθος προβλημάτων που επηρεάζουν την ισορροπία του και κατά καιρούς οξύνονται θέτοντας σε κίνδυνο την ίδια την επιβίωσή του. Ο Φορέας Διαχείρισης Υγροτόπων Αμβρακικού, ο καθ’ ύλην αρμόδιος φορέας για την εποπτεία του Αμβρακικού, τη φύλαξη, την επιστημονική παρακολούθηση, ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης και γενικά την φροντίδα του οικοσυστήματος, αντιμετωπίζει σημαντικά προβλήματα που δυσχεραίνουν την αποστολή του. Ταυτόχρονα, ο Αμβρακικός περιβάλλεται από 3 Περιφερειακές Ενότητες, την Π. Ε. Αιτωλοακαρνανίας, την Π.Ε. Άρτας και την Π.Ε. Πρέβεζας.Οι προσπάθειες που διαχρονικά καταβάλλονται για την διατήρηση της ισορροπίας του οικοσυστήματος είναι μεγάλες αλλά πάντα υστερούν σε σχέση με αυτά που θα μπορούσαν να γίνουν ή που το ίδιο το οικοσύστημα απαιτεί. Είναι γεγονός ότι η οικονομική κρίση δημιουργεί περισσότερα προβλήματα περιορίζοντας ασφυκτικά τους διαθέσιμους πόρους.Από την πλευρά μας, ως Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας προσπαθούμε να λύσουμε προβλήματα, αναλαμβάνοντας πρωτοβουλίες για την υποβοήθηση και ανακούφιση του οικοσυστήματος από πιθανές παραβατικές ή επιβαρυντικές ανθρώπινες πρακτικές. Επιδιώκουμε την αρμονική συνύπαρξη των ανθρώπινων δραστηριοτήτων με ένα υγιές οικοσύστημα, σε μια σχέση ισορροπίας η οποία θα λειτουργεί υπέρ και των δύο πλευρών. Πιστεύουμε ότι οι ορθές ανθρώπινες πρακτικές μπορούν να λειτουργήσουν υπέρ της διατήρησης του οικοσυστήματος του Αμβρακικού. Ο άνθρωπος οφείλει να είναι ο θεματοφύλακας του οικοσυστήματος και ο Αμβρακικός μπορεί να αποτελεί υπό προϋποθέσεις πηγή βιοπορισμού και τοπικής ανάπτυξης. Η αρμονική συνύπαρξη είναι το ζητούμενο.Με αυτό το σκεπτικό και με δεδομένη την οικονομική δυσχέρεια έχουμε πραγματοποιήσει παρεμβάσεις οι οποίες συμβάλλουν στην βελτίωση της υγείας του οικοσυστήματος:Συγκεκριμένα
Ενέργειες για την μείωση των πηγών ρύπανσης:
1. Χοιροτροφικές μονάδες
Έχει πραγματοποιηθεί απομάκρυνση των χοιροτροφικών μονάδων από τον ποταμό Λούρο μέσω προγραμμάτων μετεγκατάστασης για την ανακούφιση του Αμβρακικού από απόβλητα των μονάδων.
Εφαρμογή βιολογικού καθαρισμού σε όλες τις χοιροτροφικές μονάδες σύμφωνα με τη νομοθεσία (Ν. 4056/12).
2. Ιχθυοκαλλιέργειες:
Η χωροταξική διευθέτηση των μονάδων ιχθυοκαλλιέργειας στον Αμβρακικό Κόλπο αποτελεί μια σημαντική παράμετρο. Εφαρμόζουμε την ισχύουσα νομοθεσία και συγκεκριμένα την υπ’ αριθμ. 31722/4-11-2011 Απόφαση: «Έγκριση Ειδικού Πλαισίου Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης για τις υδατοκαλλιέργειες και της στρατηγικής μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων αυτού».Δυναμικότητα μονάδων: Κατ’ εξαίρεση στον Αμβρακικό δεν εφαρμόστηκε η κοινή υπουργική εγκύκλιος (121570/1866/12-6-2009) που προέβλεπε την αύξηση της δυναμικότητας των μονάδων ιχθυοκαλλιέργειας. Έχοντας λάβει υπόψη του τις ιδιαιτερότητες του Αμβρακικού Κόλπου και την επιβάρυνση την οποία έχει υποστεί αποφασίστηκε να μην αυξηθεί η δυναμικότητα των υφιστάμενων μονάδων.Καμμία νέα άδεια: Επιπλέον, με βάση το ίδιο πλαίσιο, για τη διαφύλαξη του οικοσυστήματος, δεν χορηγήθηκε ούτε μια νέα άδεια για τη δημιουργία νέων μονάδων ιχθυοκαλλιέργειας.
Τηλεμετρικοί Σταθμοί: Με πρωτοβουλία της Π.Ε. Πρέβεζας, Άρτας και της ΕΤΑΝΑΜ (Αναπτυξιακή Νοτίου Ηπείρου –Αμβρακικού Αναπτυξιακή Ανώνυμη Εταιρεία) διατέθηκε ποσό 55.350,00 ευρώ για την επαναλειτουργία του δικτύου 8 τηλεμετρικών σταθμών (4 πλωτοί και 4 σταθεροί) για την παρακολούθηση της ποιότητας των υδάτων σε προστατευόμενες περιοχές του Αμβρακικού. Η λειτουργία των τηλεμετρικών αυτών σταθμών έχει ιδιαίτερη σημασία καθώς παρέχει συνεχή πληροφόρηση για την ποιότητα των υδάτων (ταχύτητα ρευμάτων, θερμοκρασία υδάτων, χλωροφύλλη, αγωγιμότητα, νιτρικά, θολότητα, ph, βροχόπτωση, διεύθυνση και ταχύτητα ανέμων κ.α.). Η πληροφόρηση αυτή φτάνει μέσω κινητής τηλεφωνίας σε ηλεκτρονικό υπολογιστή ανά μία ώρα και μπορεί να αναρτάται στο internet για να την βλέπει κάθε ενδιαφερόμενος. Σύντομα η λειτουργία τους θα έχει αποκατασταθεί.
Έλεγχοι: Οι υπηρεσίες της Π.Ε. Πρέβεζας (Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας, Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής και Διεύθυνση Ανάπτυξης) διενεργούν συνεχείς ελέγχους στις επιχειρήσεις, οι οποίες μπορεί να προκαλέσουν ρύπανση, πχ χοιροτροφικές εγκαταστάσεις, σφαγεία, σε διάχυτες ρυπογόνες εστίες, ελέγχους σε ιχθυοκαλλιέργειες, ελέγχους για την ποιότητα των υδάτων, για διοξίνες και βαρέα μέταλλα σε ψάρια, για τοξικό φυτοπλαγκτόν, κ.α και επιβάλλουν κυρώσεις και πρόστιμα ακόμα και αναστολή άδειας λειτουργίας.Οι πράξεις μας αυτές απαντούν με αποστομωτικό τρόπο στις άδικες και αναληθείς αιτιάσεις που εκτοξεύει ο κ. Π. Χαραλάμπους από τον σύλλογο Ενεργοί Πολίτες Αμβρακικού που αναφέρει χαρακτηριστικά ότι « βασικός λόγος της αδράνειας των Αρχών είναι οι πιέσεις που δέχονται από επιχειρηματίες της περιοχής. Οι ίδιοι οι ρυπαίνοντες πιέζουν προκειμένου να μη βγαίνει προς τα έξω αυτή η κατάσταση».
Είναι γνωστό σε όλους, ότι τέτοιου είδους πιέσεις δεν διανοείται κανείς να ασκήσει στην Π.Ε. Πρέβεζας και ειδικότερα στον Αντιπεριφερειάρχη κ. Στ. Ιωάννου, για οποιοδήποτε θέμα που σχετίζεται με το περιβάλλον και δη για τον Αμβρακικό, ούτε βεβαίως και για κανένα άλλο ζήτημα. Αντιθέτως, κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας για την βελτίωση της κατάστασης. Ο νόμος τηρείται αυστηρά και απαρέγκλιτα, οι υπηρεσίες κάνουν τη δουλειά τους ανενόχλητες και με απόλυτη συνέπεια στην αποστολή τους για την προάσπιση του δημοσίου συμφέροντος. Και δημόσιο συμφέρον είναι και η προστασία του οικοσυστήματος του Αμβρακικού.Εκβάθυνση του Λιμανιού της Πρέβεζας με άμεση επίπτωση την καλύτερη ανανέωση των υδάτων του Αμβρακικού. Η ΠΕ Πρέβεζας έχει εντάξει στο πρόγραμμα ΑΝΑΣΑ έργο με τίτλο Επικαιροποίηση τεχνικής μελέτης και υλοποίηση Β’ Φάσης των έργων εκβάθυνσης λιμένος Πρέβεζας¨ προϋπολογισμού 6.050.000,00 ευρώ. Στο συγκεκριμένο έργο θα γίνει διαπλάτυνση του εσωτερικού στομίου του διαύλου και επέκταση των προβλεπόμενων εκσκαφών προ του ανατολικού κρηπιδώματος με απώτερο στόχο:
α) να αντιμετωπιστεί η ανεπαρκής ανανέωση των υδάτων και κυρίως των βαθύτερων στρωμάτων του κόλπου, λόγω της μόνιμης σχεδόν παρουσίας ισχυρού πυκνοκλινούς, το οποίο εντείνεται από τις αυξημένες παροχές των ποταμών και τις μεταβολές της θερμοκρασίας, και του μικρού βάθους του διαύλου Ακτίου - Πρεβέζης, το οποίο επιτρέπει την είσοδο στον κόλπο μόνο επιφανειακών νερών του Ιονίου.
β) Να μειωθεί το φαινόμενο του ευτροφισμού.
γ) Να σταματήσει η σταδιακή μείωση του διαλυμένου οξυγόνου στον Αμβρακικό κόλπο που είναι το αποτέλεσμα της αποικοδόμησης των οργανικών ουσιών που μεταφέρονται στον Αμβρακικό σε συνδυασμό με τη μη επαρκή ανανέωση των βαθύτερων στρωμάτων νερού του κόλπου.
Ήδη είναι έτοιμος ο φάκελος Προκαταρκτικού Προσδιορισμού Περιβαλλοντικών Απαιτήσεων (ΠΠΠΑ) και θα αποσταλεί στους αρμόδιους φορείς για γνωμοδότηση.Το έργο αυτό είναι κεφαλαιώδους σημασίας για την υγεία του Αμβρακικού και αναμένεται να επιφέρει πολύ θετικές συνέπειες στο οικοσύστημα.Αυτές είναι δράσεις που έχουμε αναλάβει, στα πλαίσια των οικονομικών μας δυνατοτήτων, για την προστασία του Αμβρακικού. Είναι σημαντικές, αλλά σίγουρα με τη συνδρομή και τη συμμετοχή της Πολιτείας και όλων των φορέων μπορούν να γίνουν περισσότερα. Ο Αμβρακικός είναι μοναδικός και η σημασία του όχι μόνο για την περιοχή μας αλλά για τη χώρα είναι τεράστια, καθώς αποτελεί ένα σπάνιας βιοποικιλότητας οικοσύστημα. Επιπλέον, ο Αμβρακικός ήταν διαχρονικά πηγή βιοπορισμού για τους κατοίκους της περιοχής, με τις τεράστιες ιχθυοπαραγωγικές του δυνατότητες. Σήμερα μπορεί να αποτελέσει, πάντα κάτω από όρους και προϋποθέσεις, με την τουριστική και οικοτουριστική του σημασία, ένα μοχλό ανάπτυξης για την τοπική οικονομία και ένα πρότυπο συνύπαρξης ανθρώπου και φύσης.
Εκείνο που προέχει είναι η συνεργασία όλων για την αντιμετώπιση των προβλημάτων και όχι η σκόπιμα επιλεκτική επικέντρωση σε μια πλευρά του θέματος.
Αναρτήθηκε από epirusgate

Τρίτη 28 Μαΐου 2013

Μεγάλο το ενδιαφέρον στο διαγωνισμό του έργου ΣΔΙΤ διαχείρισης απορριμμάτων Περιφέρειας Ηπείρου

Αποδεικνύει την υποκρισία των αρχών για το περιβάλλον και ότι τα σκουπίδια είναι η μεγάλη επόμενη μπίζνα στη χώρα μας

«ΜΕΤΑΛΛΙΚΑΙ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΙ ΕΛΛΑΔΟΣ Α.Ε. (ΜΕΤΚΑ) – Χρ. Δ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ Α.Ε.»
«ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ Α.Β.Ε.Τ.Ε.»
«ΕΡΕΤΒΟ Α.Ε. - ΔΟΜΟΣΠΟΡΤ Α.Ε. - ΕΓΝΩΝ Α.Τ.Ε.»
«ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ Α.Ε. – ΗΛΕΚΤΩΡ Α.Ε.»
«ARCHIRODON GROUP N.V. – INTRAKAT – ENVITEC A.E.»
«ΤΟΞΟΤΗΣ ΑΝΩΝ. ΤΕΧΝΙΚΗ, ΝΑΥΤΙΛΙΑΚΗ, ΕΜΠΟΡΙΚΗ, ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ & ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ», διακρ. τίτλος «ΤΟΞΟΤΗΣ Α.Ε.»
«ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ Α.Ε. – J&;P ΑΒΑΞ Α.Ε.»

Κυριακή 26 Μαΐου 2013

Ανοιχτή επιστολή Κώστα Αρβανίτη: «Αποχώρηση από το ΠΑΣΟΚ – παραμονή στις ιδεολογικές του καταβολές»


Με την παρούσα επιστολή δηλώνω ότι αποχωρώ από το σημερινό κόμμα του ΠΑΣΟΚ, ένα πολιτικό χώρο, που όπως έχει πλέον εξελιχθεί, δεν εκφράζει σχεδόν καμία από τις ιδεολογικές καταβολές του, που είχαν εμπνεύσει και την προσωπική μου συμπόρευση.Πριν ένα περίπου χρόνο είχα δημόσια εκφράσει τη γνώμη μου με άρθρο «Γιατί έχασε το ΠΑΣΟΚ στις εκλογές της 6ης Μάη». Στο κείμενο αυτό, που ισχύει απολύτως και σήμερα, είχα προτείνει : «το ΠΑΣΟΚ οφείλει έστω και τώρα, σε συνέπεια με τις ιδεολογικές του αναφορές, να προτείνει ένα καλά επεξεργασμένο σύστημα κριτηρίων κατοχής περιουσιακών στοιχείων, διαβίωσης και εισοδημάτων για την άντληση φορολογικών εσόδων από τους έχοντες πολλά». Στον αντίποδα αυτής της πρότασης, το ΠΑΣΟΚ ως μέρος της σημερινής συγκυβέρνησης, συνέχισε τη λογική του περιορισμού των εισοδημάτων των μισθωτών και συνταξιούχων του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα, και την επιλογή των εύκολων οριζόντιων «επιδρομών επί δικαίων και αδίκων», που οδηγεί στον αδιέξοδο κύκλο της ύφεσης, ο οποίος δεν μπορεί να σπάσει με ευχολόγια και επικοινωνιακές κινήσεις.Θα συνεχίσω πάντως, τιμώντας τους συντοπίτες μου που μας τίμησαν με την ψήφο τους, να ασκώ το ρόλο της αντιπολίτευσης στην Περιφέρεια Ηπείρου, στο πλαίσιο της παράταξης ΗΠΕΙΡΟΣ ΤΟΠΟΣ ΝΑ ΖΕΙΣ, με όσες αδυναμίες προκύπτουν από τη διαμονή μου στην Αθήνα (όπου βρίσκομαι για εργασιακούς λόγους).Παραμένω πιστός στις αρχές και τα πιστεύω μου να στηρίζω τις ιδεολογικές επιλογές, που μπορεί σήμερα να μην εκφράζονται από συγκεκριμένο πολιτικό σχηματισμό, ελπίζω όμως ότι με την πλειοψηφία όσων συμπορευτήκαμε – και όχι μόνο θα «ξανασυναντηθούμε» στο προσεχές μέλλον!!

Κώστας Αρβανίτης
Περιφερειακός Σύμβουλος
ΠΕ Πρέβεζας

Παρασκευή 24 Μαΐου 2013

ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΦΙΛΙΠΠΙΑΔΑΣ




ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ 24, 25 και 26 MAIOY 2013
«Λιμναία Οικοσυστήματα: Πηγές έμπνευσης για Προγράμματα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης». Σε συνδιοργάνωση με το ΚΠΕ Καστοριάς

Το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Φιλιππιάδας,  στο πλαίσιο της Πράξης «Δράσεις Δια Βίου Μάθησης για το Περιβάλλον και την Αειφορία», διοργανώνει,  στις 24, 25 και 26 Μαίου 2013, στις εγκαταστάσεις του ΚΠΕ, στην Λίμνη Ζηρού, Σεμινάριο  με θέμα : «Λιμναία Οικοσυστήματα: Πηγές έμπνευσης για Προγράμματα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης».  
Η θεματολογία του σεμιναρίου σχετίζεται άμεσα και με θεματικές ενότητες του ομώνυμου Εθνικού Θεματικού Δικτύου Π.Ε. που συντονίζει το ΚΠΕ Καστοριάς. Το σεμινάριο απευθύνεται: α) σε εκπαιδευτικούς Α/θμιας Εκπ/σης των νομών εμβέλειας του ΚΠΕ Φιλιππιάδας Πρέβεζας, Άρτας, Θεσπρωτίας, Ιωαννίνων, Κέρκυρας και Λευκάδας, Καστοριάς, Αιτωλοακαρνανίας, Αχαΐας και Γρεβενών, β) σε εκπαιδευτικούς από σχολικές μονάδες της χώρας ενταγμένες στο ομώνυμο θεματικό Δίκτυο και γ) σε εκπαιδευτικούς των συνεργαζόμενων ΚΠΕ του Δικτύου.
Τα λιμναία οικοσυστήματα αποτελούν αλληλεπιδραστικές κοινότητες ζώων, φυτών, μικροοργανισμών και φυσικοχημικού περιβάλλοντος. Η δομή των λιμναίων οικοσυστημάτων προσδιορίζεται από παραμέτρους όπως η γεωμορφολογία, η λεκάνη απορροής, οι φυσικοχημικές και οι βιολογικές παράμετροι. Η επίδραση του ανθρώπου και των δράσεών του στις εκτάσεις των λεκανών απορροής επηρεάζει την ισορροπία των λιμναίων οικοσυστημάτων. Οι λίμνες αποτελούν πεδίο μελέτης των εκπαιδευτικών προγραμμάτων του ΚΠΕ Φιλιππιάδας και πολλών σχολικών ομάδων για το λόγο αυτό και για τον εφοδιασμό των εκπαιδευτικών με επιστημονικό υλικό και μεθοδολογικά εργαλεία οργανώνεται το Σεμινάριο «Λιμναία Οικοσυστήματα: Πηγές έμπνευσης για Προγράμματα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης» το πρόγραμμα του οποίου ακολουθεί αναλυτικά:

Δευτέρα 13 Μαΐου 2013


Στο έλεος της ρύπανσης ο Αμβρακικός

  Με τον Φορέα να τελεί υπό διάλυση και σε πλήρη αδυναμία να ασκήσει έστω και στοιχειώδεις ελέγχους, ο Αμβρακικός, ένα από τα πιο σπουδαία οικοσυστήματα της Ηπείρου, υποβαθμίζεται συνεχώς.
Οι εστίες ρύπανσης αυξάνονται και πληθύνονται, χωρίς ουσιαστικά κανένας να ενδιαφέρεται ακόμη και για τα αυτονόητα.
Χοιροστάσια, πτηνοτροφεία, τυροκομεία και ελαιοτριβεία λειτουργούν δίπλα στις εκβολές των ποταμών Λούρου και Άραχθου με αποτέλεσμα λύματα να καταλήγουν στον Αμβρακικό κόλπο. Σύμφωνα με καταγγελίες του συλλόγου ενεργών πολιτών στον Αμβρακικό, οι δήμοι και οι οικισμοί πέριξ του κόλπου δεν διαθέτουν αποχετευτικά δίκτυα με επακόλουθο να χύνονται τα απόβλητα χωρίς επεξεργασία.
LYMATA AMBRAKIKOSΔιαθέτουν όμως πολλές παράνομες χωματερές, με αποτέλεσμα τα λύματά των να καταλήγουν είτε μέσω του υδροφόρου ορίζοντα είτε μέσω των τάφρων και ποταμών στον Κόλπο.
Η θολούρα των νερών προέρχεται από την ίλη που δημιουργείται από τα αστικά λύματα, αστικά απόβλητα και λύματα ιχθυοκαλλιεργειών. Ο Αμβρακικός κόλπος έχει αυστηρό καθεστώς προστασίας και έχει ενταχθεί στο δίκτυο προστατευόμενων περιοχών υγροτόπων Ραμσάρ.

ΑΠΟΒΛΗΤΑ ΠΤΗΝΟΤΡΟΦΕΙΩΝ


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ                   Προς.ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ
ΔΗΜΟΣ ΖΗΡΟΥ                                    ΕΝΟΤΗΤΑ ΠΡΕΒΕΖΑΣ   
ΤΟΠΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ                          Δνση Δημόσιας Υγείας
ΘΕΣΠΡΩΤΙΚΟΥ                                    και Κοινωνικής Μέριμνας
Τηλ 2683 3 60500                                 
Αριθμ. πρωτ.                                        Κοιν.1.Δήμος Ζηρού           
Θεσπρωτικό 10-05-2013                     2. ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΤΜΗΜΑ
                                                             ΘΕΣΠΡΩΤΙΚΟΥ

ΘΕΜΑ. ΑΠΟΒΛΗΤΑ ΠΤΗΝΟΤΡΟΦΕΙΩΝ

1.Σας γνωρίζουμε ότι στην Τ.Κ Θεσπρωτικού υπάρχει ανεξέλεγκτη απόθεση σε χωράφια – κτήματα ,αποβλήτων από πτηνοτροφικές εγκαταστάσεις .
Η δυσοσμία είναι αφόρητη ειδικά κατά την άνοιξη όπου αρχίζει και η καλλιεργητική περίοδος.
Το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότεροι αγρότες χρησιμοποιούν αυτή τη μέθοδο λίπανσης, βρισκόμαστε πλέον στο στάδιο όπου η απόθεση των παραπάνω αποβλήτων, να γίνεται σε κτήματα μέσα στον οικισμό, δίπλα από κατοικίες και σχολεία.
2.Τα απόβλητα αυτά δεν προέρχονται από εγκαταστάσεις που εδρεύουν στο Θεσπρωτικό αλλά από πτηνοτροφικές εγκαταστάσεις που εδρεύουν σε άλλους Δήμους και Νομούς.
 Λόγω της μεγάλης καλλιεργήσιμης έκτασης του κάμπου του Θεσπρωτικού (22.000 στρέμματα), υπάρχει αυξημένη ζήτηση από τους αγρότες της περιοχής για  τα απόβλητα αυτά.
Οι κάτοικοι του Θεσπρωτικού αλλά και των όμορων Κοινοτήτων είναι ανάστατοι και εκτός από την αφόρητη δυσοσμία ανησυχούν για την εξάπλωση ασθενειών (σαλμονέλα) και παθήσεων.
3.Παρακαλούμε για την αποστολή κλιμακίου από την Υπηρεσία σας, προκειμένου να επισκεφτεί τις περιοχές όπου το πρόβλημα είναι έντονο και μέσα στα πλαίσια των νόμων, όπως εκδοθεί απαγόρευση για την απόθεση αποβλήτων ή να εκδοθούν όροι διαχείρισης για την απόθεση τους που δε θα επηρεάζουν την δημόσια Υγεία .

                                                                    -Ο-
                                                            ΠΡΟΕΔΡΟΣ


                                                       ΠΕΤΡΟΣ ΤΣΑΤΣΟΣ

Τετάρτη 1 Μαΐου 2013

Ευχές


undefined
Το διοικητικό συμβούλιο
του Περιβαλλοντικού - Πολιτιστικού Συλλόγου του Δήμου Θεσπρωτικού
και το ιστολόγιο perilakkas.blogspot.com,
με την ελπίδα να βρεθούμε
όλοι στα χωριά μας,
σας εύχεται
Καλή Ανάσταση και Χρόνια Πολλά