Σάββατο 30 Απριλίου 2011

Ο ΜΟΡΦΩΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΘΕΣΠΡΩΤΙΚΟ​Υ

ΕΤΟΣ ΙΔΡΥΣΕΩΣ 1974

Ο Μορφωτικός Σύλλογος Θεσπρωτικού με τη σημερινή του μορφή ιδρύθηκε το 1974 στο Θεσπρωτικό από μια ομάδα ανθρώπων, με σκοπό τη συνέχιση και διάδοση της πολιτιστικής και λαογραφικής κληρονομιάς της περιοχής μας, αλλά και τη διδασκαλία παραδοσιακών χορών από όλη την Ελλάδα.
Ο Σύλλογος προσπαθεί, θέτοντας πάντα το αυθεντικό ως βάση, να διατηρήσει την ελληνική παράδοση και να αναβιώσει τα λαογραφικά ήθη και έθιμα, χωρίς υπερβολές και νεωτεριστικές παρεμβάσεις. Οι χοροί διδάσκονται ύστερα από μεγάλη έρευνα και μελέτη από έμπειρη δασκάλα, με ευθύνη και σεβασμό απέναντι στον πολιτισμό κάθε τόπου, καλύπτοντας γεωγραφικά σχεδόν όλες τις περιοχές της Ελλάδας.

Σκουπίδια στο Λακκιώτικο ποτάμι ;;;

Ντροπή

Για μια φορά ακόμα ασυνείδητοι πετούν τα σκουπίδια τους στο ποτάμι της Λάκκας. Τα σκουπίδια της φωτογραφίας βρίσκονται στη γέφυρα στο Νικολίτσι προς Παπαδάτες, είναι πρόσφατα και δυστυχώς δεν είναι τα μοναδικά.
Είναι φαίνεται αγαπημένη πρακτική κάποιων συμπολιτών μας, σε μια εποχή που υπάρχουν κάδοι απορριμμάτων σχεδόν παντού, αυτοί να επιμένουν να ασχημονούν.
Πόσο μυαλό χρειάζεται άραγε για να καταλάβουν, ότι μ’ αυτό τον τρόπο καταστρέφουμε το πανέμορφο περιβάλλον και ότι τα σκουπίδια τους τελικά θα επιστρέψουν στην ίδια τους την πόρτα;
Αλλά αφού αυτοί δεν καταλαβαίνουν, δεν πρέπει οι υπηρεσία καθαριότητας του Δήμου επιτέλους να επιληφθεί;

Πέθανε ο Λάκης Σάντας...

Μια εμβληματική μορφή της Εθνικής Αντίστασης, ο Λάκης Σάντας, ο άνθρωπος που μαζί με τον Μανώλη Γλέζο κατέβασαν τη γερμανική σημαία από την Ακρόπολη, απεβίωσε σήμερα, σε ηλικία 89 ετών, ένα μήνα πριν από τη συμπλήρωση 70 χρόνων από το κατέβασμα της "σβάστικας" από τον ιερό βράχο.
Ο Απόστολος Φιλίππου Σάντας γεννήθηκε στις 22/2 του 1922 στη Λευκάδα. Το 1934, η οικογένεια του εγκαθίσταται στην Αθήνα. Τελειώνει το γυμνάσιο το 1940 και εισάγεται στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Τη νύχτα της 30ής προς 31η Μαΐου 1941, θα κατεβάσει, μαζί με το φίλο του Μανόλη Γλέζο τη χιτλερική σημαία από το βράχο της Ακρόπολης. «Ήταν η πρώτη ανάσα της αντίστασης», είπαν στη Βουλή, τιμώντας τον Λάκη Σάντα και το Μανώλη Γλέζο, το Νοέμβριο του 2008. «Δύο δεκαοκτάχρονα που έπαιξαν με την ιστορία, είδαν ένα σύμβολο και αποφάσισαν να γίνουν σύμβολα οι ίδιοι».
Το 1942 εντάσσεται στο ΕΑΜ και λίγο αργότερα στην ΕΠΟΝ και βγαίνει στο βουνό με τον ΕΛΑΣ. Πήρε μέρος σε αρκετές μάχες στην Αιτωλοακαρνανία, στη Φθιώτιδα και στην Αττικοβοιωτία και το 1944 τραυματίστηκε. Το 1946 εξορίζεται στην Ικαρία, το 1947 φυλακίζεται στην Ψυττάλεια, απ' όπου το 1948 στέλνεται στην Μακρόνησο. Θα διαφύγει στην Ιταλία και θα... ζητήσει πολιτικό άσυλο στον Καναδά, όπου θα ζήσει μέχρι το 1962. Το 1963 θα επιστρέψει στην Ελλάδα.

Περνά από έλεγχο ο ΧΥΤΑ Ελληνικού

Ο Μάιος θα είναι ο κρίσιμος μήνας για την έναρξη της λειτουργίας του Χώρου Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων (ΧΥΤΑ) στο Ελληνικό, και ο μήνας που αναμένεται να κλείσουν (ή να ανοίξουν;) μέτωπα: από την εκδίκαση στο Συμβούλιο της Επικρατείας των προσφυγών των κατοίκων και των πρώην δήμων Παμβώτιδας και Κατσανοχωρίων στο Συμβούλιο της Επικρατείας, την έκδοση άδειας λειτουργίας του ΧΥΤΑ, για την οποία υπάρχουν σοβαρές εκκρεμότητες, μέχρι την προετοιμασία της τοπικής αυτοδιοίκησης για τη διαχείριση του χώρου. Επιπλέον, το έργο του ΧΥΤΑ μπαίνει στο μικροσκόπιο της Επιτροπής Δημοσιονομικού Ελέγχου (ΕΔΕΛ) του υπουργείου Οικονομίας.Από 8 έως 13 Μαΐου, θα βρίσκεται στα Γιάννενα κλιμάκιο της ΕΔΕΛ η οποία θα ελέγξει το έργο σε όλες τις πτυχές του: κατασκευή, χρηματοδότηση, απαλλοτριώσεις εκτάσεων, λειτουργία του φορέα διαχείρισης απορριμμάτων. Στο πλαίσιο της αναθεώρησης του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς (ΕΣΠΑ) αλλά και του δημοσιονομικού σχεδίου, η ΕΔΕΛ κάνει αυτή την περίοδο πιο μαζικούς ελέγχους σε δημόσια έργα, είτε συγχρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ είτε όχι. Και αυτό για να αποσαφηνιστεί ποια έργα πάνε καλά και ποια παρουσιάζουν προβλήματα ή αστοχίες. Ο έλεγχος αυτός έρχεται σε μια περίοδο που ο δήμος Βορείων Τζουμέρκων επιμένει για την ακαταλληλότητα του έργου, αλλά και που ο φορέας διαχείρισης απορριμμάτων δεν έχει ανταποκριθεί ακόμα στις υποχρεώσεις του για την έναρξη λειτουργίας του ΧΥΤΑ.Αν και οι εργασίες ολοκληρώνονται, ο ΧΥΤΑ δεν μπορεί να δουλέψει δοκιμαστικά για έξι μήνες υπό την ευθύνη του εργολάβου, επειδή δεν έχει εκδοθεί ακόμα η άδεια λειτουργίας.

Μονή Αβάσσου. Αναδείχθηκε το μνημείο με έρανο των κατοίκων!!!

Έναν ακόμη αξιόλογο τόπο θρησκευτικού τουρισμού απέκτησε ο Νομός της Πρέβεζας. Πρόκειται για το μοναστήρι του Αβάσσου το οποίο βρίσκεται στο δημόσιο δρόμο Λούρου – Βρυσούλας σε απόσταση μόλις 17 χιλιόμετρα από τον Λούρο.
Χαρακτηριστικό είναι ότι οι κάτοικοι της περιοχής και άλλοι φορείς πραγματοποίησαν έρανο και συγκέντρωσαν χρήματα τα οποία διατέθηκαν για την αναστύλωση του εξωτερικού τοίχου και άλλες εργασίες στο εξωτερικό και το εσωτερικό του Ναού, ενώ ο πρώην Δήμος Λούρου προχώρησε σε παρεμβάσεις ηλεκτροδότησης και υδροδότησης της περιοχής.

Πέμπτη 28 Απριλίου 2011

"Καγκελά' μώρ' μάτια μου, Καγκελάρη του χορού".....Αναβιώνει σήμερα ο «Καγκελάρης» στις Παπαδάτες... Να είστε όλοι εκεί.


Τον πολυφωνικό παραδοσιακό χορό Καγκελάρη θα χορέψουν και φέτος οι κάτοικοι των Παπαδατών. Ο χορός που ξεκίνησε την Τρίτη του Πάσχα στον αύλειο χώρο του Αγίου Γεωργίου κορυφώνεται σήμερα Παρασκευή, ανήμερα της Ζωοδόχου Πηγής στην πλατεία των Παπαδατών.

Θυμωμένη η Επίτροπος Μ. Δαμανάκη για τον Αμβρακικό

Έγινε την Μεγάλη Δευτέρα 18.04.11 στην Αθήνα η προγραμματισμένη συνάντηση του προέδρου της Πανελλήνιας Συνομοσπονδίας Ελλάδας Αλιευτικών Συλλόγων Δημήτρη Κοτσόργιου και του εκπροσώπου της Ομοσπονδίας Αλιευτικών Συλλόγων Ηπείρου Παύλου Χαραλάμπους μετά της επιτρόπου Αλιείας Μαρίας Δαμανάκη.
Στη συνάντηση συμμετείχαν και οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Άρτας Παύλος Στασινός και Δημήτρης Τσιρώνης. Θέματα της συνάντησης ήταν τα περιβαλλοντικά προβλήματα του Αμβρακικού και της παράκτιας αλιείας.

Τιμές επιβίωσης της κτηνοτροφίας στην Ήπειρο

Περιμένουν οι παραγωγοί από τη «Δωδώνη»
Καθοριστική για το μέλλον της ίδιας της κτηνοτροφίας στην Ήπειρο, χαρακτήρισε την απόφαση για τις τιμές που ζητούν οι παραγωγοί, στην αυριανή γενική συνέλευση των μετόχων της γαλακτοβιομηχανίας «Δωδώνη», ο εκπρόσωπος του Πανηπειρωτικού Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού και Γραμματέας του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας, Μιχάλης Τζίμας.
Με δηλώσεις του κάλεσε τον κτηνοτροφικό κόσμο να πάρει μέρος στη συγκέντρωση έξω από το εργοστάσιο στις 12 το μεσημέρι, ενώ για το ιδιοκτησιακό ζήτησε από την κυβέρνηση να ξεκαθαρίσει τη θέση της, μην προσδοκώντας κάποια ...είδηση από τη σημερινή συνέλευση, έστω και να έχει τεθεί τέτοιο θέμα στην ημερήσια διάταξη με αίτημα της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ιωαννίνων.

Τον παραδοσιακό χορό καγκελάρη θα χορέψουν και φέτος οι κάτοικοι των Παπαδατών

Τον τοπικό πολυφωνικό παραδοσιακό χορό καγκελάρη θα χορέψουν και φέτος οι κάτοικοι των Παπαδατών Θεσπρωτικού.Ο χορός ξεκινά την Τρίτη μέρα του Πάσχα στον αύλειο χώρο του Αγίου Γεωργίου και κορυφώνεται την Παρασκευή ανήμερα της Ζωοδόχου Πηγής στην πλατεία των Παπαδατών. Στην ιεροτελεστία του χορού-ο οποίος ξεκινά με την βασίλεμα του ήλιου- συμμετέχουν όλοι με πρώτο τον ιερέα και τις τοπικές αρχές, τους χορευτές και τις χορεύτριες με τις παραδοσιακές στολές, του άνδρες, τις γυναίκες και τα μικρά παιδιά.Το έθιμο χάνεται στα βάθη του χρόνου και σύμφωνα με κάποιες μαρτυρίες έχει τις ρίζες του στην τουρκοκρατία όταν οι έλληνες επικοινωνούσαν μέσα από τα τραγούδια «ανταλλάσοντας» μηνύματα μέσα από τους στίχους των τραγουδιών.Ο καγκελάρης των Παπαδατών είναι από πιο γνωστούς χορούς της περιοχής και κάθε χρόνο συμμετέχουν σ’ αυτόν όχι μόνο όλοι οι κάτοικοι του χωριού αλλά και απόδημοι οι οποίοι στην γιορτή της Ζωοδόχου Πηγής επιστρέφουν στο χωριό τους προκειμένου να συμμετέχουν στο ξεχωριστό αυτό έθιμο.

ΠΗΓΗ: epirusgate

ΔΑΣΙΚΕΣ ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ (Οδηγίες στους Πολίτες)

Οι δασικές πυρκαγιές έχουν εξαιρετικά δυσμενείς επιπτώσεις στις ανθρώπινες δραστηριότητες, καθώς συμβάλλουν στη δημιουργία καταστροφικών πλημμύρων και τη σταδιακή ερημοποίηση των πληγεισών περιοχών. Επομένως, η προστασία των δασικών εκτάσεων αποτελεί καθήκον όλων των υπεύθυνων πολιτών.
Τι πρέπει να προσέχετε για να αποτρέψετε την εκδήλωση δασικής πυρκαγιάς;

ΔΗΜΟΣ ΖΗΡΟΥ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΤΕΣ-ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΜΑΣ ΟΤΙ, ΑΠΟ 1/5/2011 ΕΩΣ 31/10/2011 ΙΣΧΥΕΙ Η ΑΝΤΙΠΥΡΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΚΑΙ ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΑΥΣΤΗΡΑ ΓΙΑ ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ ΛΟΓΟ, ΤΟ ΑΝΑΜΑ ΤΗΣ ΦΩΤΙΑΣ ΧΩΡΙΣ ΤΗΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΑΔΕΙΑ ΤΗΣ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ.

ΣΕ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ, ΚΙΝΟΥΝΤΑΙ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΠΟΥ ΠΡΟΒΛΕΠΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΝΟΜΟ.

Φιλιππιάδα 5/4/2011
Από το Γραφείο Πολιτικής Προστασίας
Δήμου Ζηρού


Τετάρτη 27 Απριλίου 2011

Κανείς εκπρόσωπος από την Πρέβεζα στην αποστολή για τους ΧΥΤΥ και το εργοστάσιο επεξεργασίας!!

Όπως θα διαβάσατε και στο προηγούμενο δημοσίευμα που αναδημοσιεύουμε από τους ΝΕΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ μια επιτροπή από την Ήπειρο επισκέφτηκε ΧΥΤΥ και εργοστάσια επεξεργασίας απορριμμάτων στην Ευρώπη για να παρακολουθήσει την λειτουργία τους και να δει τα υπέρ και κατά μιας τέτοια απόφασης. Στην αποστολή αυτή μετείχαν υπηρεσιακοί παράγοντες της Περιφέρειας αλλά και εκπρόσωποι από την Άρτα και την Θεσπρωτία. Με δεδομένο ότι οι 3 από τις 10 προεπιλεγμένες περιοχές για το εργοστάσιο επεξεργασίας απορριμμάτων ανήκουν στο Δήμο Ζηρού απορία προκαλεί πως δεν συμμετείχε ένας εκπρόσωπος του Δήμου ή έστω ένας περιφερειακός σύμβουλους από την Πρέβεζα. Πιστεύουμε ότι θα ήταν απαραίτητο για να μπορούν να ενημερωθούν οι κάτοικοι για τα υπέρ και για τα κατά της λειτουργίας ενός ΧΥΤΥ.

Εκτός αν στην περιφέρεια θεωρούν ότι δεν χρειάζεται να ξέρουμε ή αν από τον Δήμο μας δεν ενδιαφερθήκαν να μάθουν.

Αναρτήθηκε από O ΖΟΡΡΟ ΤΟΥ ΖΗΡΟΥ στις 9:25 π.μ.

Πολλά τα υπέρ, μείζον το κόστος λειτουργίας

Για το εργοστάσιο επεξεργασίας απορριμμάτων

Την λειτουργία, με τα υπέρ και τα κατά, μονάδας αναερόβιας επεξεργασίας απορριμμάτων και μια νέα μονάδα αερόβιας σε δοκιμαστική λειτουργία, καθώς και το συνολικό σύστημα διαχείρισης, είδαν από κοντά τα μέλη της αποστολής από την Ήπειρο στις αρχές της Μεγάλης Εβδομάδας, ενόψει της χωροθέτησης του «δικού» μας εργοστασίου.
Ως γνωστόν, για την Ήπειρο η επιλογή είναι μονάδα αερόβιας και αναερόβιας επεξεργασίας με την πρώτη να ...σηκώνει το βάρος μέχρι να φτάσουμε σε ανακύκλωση και οργανικού στην πηγή.
Ένα πρώτο και βασικό συμπέρασμα από όσα διαπιστώθηκαν είναι ότι δεν υπάρχει σημαντική περιβαλλοντική επιβάρυνση από μια τέτοια μονάδα, αφού σε απόσταση μόλις δέκα μέτρων έξω από αυτή δεν αντιλαμβάνεται κανείς ότι μέσα γίνεται επεξεργασία απορριμμάτων, όμως ο προβληματισμός έγκειται στο κόστος λειτουργίας που είναι συνάρτηση και του στόχου που τίθεται για το αποτέλεσμα της επεξεργασίας.

ΠΑΙΔΙΚΗ ΟΜΑΔΑ Α.Π.Σ. ΚΕΡΑΥΝΟΥ ΘΕΣΠΡΩΤΙΚΟΥ 2010-2011

Παράλληλα με τις αγωνιστικές δραστηριότητες της ανδρικής ποδοσφαιρικής ομάδας του «ΚΕΡΑΥΝΟΥ» ΘΕΣΠΡΩΤΙΚΟΥ, υπάρχει και η παιδική ομάδα, που τα τελευταία χρόνια κάνει μία αξιόλογη προσπάθεια με την προσέλκυση μικρών παιδιών στο χώρο του ποδοσφαίρου για την ανάδειξη ταλέντων.


ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ​Σ ΜΟΡΦΩΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΘΕΣΠΡΩΤΙΚΟ​Υ

Ο ΜΟΡΦΩΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΘΕΣΠΡΩΤΙΚΟΥ

ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ ΤΗΣ ΛΑΚΚΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΚΡΑΝΕΑΣ.
ΝΑ ΓΙΟΡΤΑΣΟΥΜΕ ΜΑΖΙ ΤΗΝ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ ΣΤΟΝ ΑΘΛΟΤΟΠΟ ΘΕΣΠΡΩΤΙΚΟΥ ΣΤΙΣ ΕΡΓΑΤΙΚΕΣ ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ.
ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΘΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΨΗΤΑ - ΠΟΤΑ ΚΑΙ ΚΑΦΕΣ.
ΘΑ ΧΟΡΕΨΟΥΜΕ ΚΑΙ ΘΑ ΠΑΙΞΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ.
ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ ΘΑ ΔΙΕΞΑΧΘΕΙ ΤΟΥΡΝΟΥΑ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ- ΜΠΑΣΚΕΤ - ΤΕΝΝΙΣ.
ΩΡΑ ΕΝΑΡΞΗΣ 10πμ

ΦΙΛΙΚΟ ΠΑΛΑΙΜΑΧΩΝ ΣΤΟ ΘΕΣΠΡΩΤΙΚΟ

Το Δ.Σ. του Α.Π.Σ. ΚΕΡΑΥΝΟΣ ΘΕΣΠΡΩΤΙΚΟΥ με σκοπό να τιμήσει όλους τους παράγοντες, ποδοσφαιριστές και προπονητές που συμμετείχαν στον Σύλλογο από την ίδρυσή του μέχρι και σήμερα, αποφάσισε να προβεί σε μια σειρά εκδηλώσεων για να τους τιμήσει όλους για την προσφορά τους.
Έτσι, στην πρώτη εκδήλωση του Συλλόγου που πραγματοποιήθηκε την Μ.Τετάρτη 20/4/2011 στο Δημοτικό Στάδιο Θεσπρωτικού «ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΘΑΝΟΥ», διεξήχθη φιλικός ποδοσφαιρικός αγώνας μεταξύ των παλαίμαχων ποδοσφαιριστών του ΚΕΡΑΥΝΟΥ ΘΕΣΠΡΩΤΙΚΟΥ και του ΠΑΣ ΠΡΕΒΕΖΑ που αγωνίστηκαν την περίοδο 1984-1985. (Προς τιμή για την κατάκτηση του τοπικού πρωταθλήματος της Ε.Π.Σ. ΠΡΕΒΕΖΑΣ-ΛΕΥΚΑΔΑΣ και της συμμετοχής στην τότε Ερασιτεχνική Κατηγορία).
Κατά την διάρκεια της συγκινητικής αυτής εκδήλωσης και πριν την έναρξη του φιλικού αγώνα, ο Πρόεδρος της ομάδας κ.Παύλος Ντόβας στην ομιλία του αναφέρθηκε στην ιστορία της ομάδας, στα πεπραγμένα του συλλόγου όλα αυτά τα χρόνια και στη συνέχεια απέμεινε τιμητικές πλακέτες στους Διοικητικούς παράγοντες, προπονητές και πρόσφερε στους παλαίμαχους ποδοσφαιριστές του ΚΕΡΑΥΝΟΥ μια αναμνηστική φανέλα.

Παρασκευή 22 Απριλίου 2011

ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΑΙΟΛΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΣΤΗΝ ΗΠΕΙΡΟ

Η απόφαση ελήφθη, μένει να το δούμε να γίνεται και πραγματικότητα. Η Επιτροπή Περιβάλλοντος της Περιφέρειας γνωμοδότησε θετικά στη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για την κατασκευή αιολικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ισχύος 17, 5 Mwp στα Κούρεντα Ιωαννίνων, στα όρια των Δήμων Ζίτσας και Δωδώνης.

Φαίνεται πως έφτασε η ώρα για την Ήπειρο, αφού η επένδυση έχει ήδη εγκριθεί από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας. Το σχέδιο αφορά την εγκατάσταση 17 ανεμογεννητριών (12 στο χωριό Χίνκα και 5 στη Δραγοψά). Το συνολικό όφελος για τους Δήμους αφορά το ποσό των 245.000 ευρώ το έτος!

Να σημειωθεί ότι οι δυο Δήμοι, έστω και με επιφυλάξεις, είχαν γνωμοδοτήσει θετικά, ενώ οι τρεις παρατάξεις της Αριστεράς στην Περιφέρεια διαφώνησαν με το σκεπτικό ότι πρόκειται για μεγάλης έκτασης επέμβαση και εκχέρσωση σημαντικών δασικών εκτάσεων σε μια κορυφογραμμή 6, 5 χιλιομέτρων με επιπτώσεις και στην ορνιθοπανίδα της περιοχής. Τελικά η πρόταση υπερψηφίστηκε κατά πλειοψηφία.

Πέμπτη 21 Απριλίου 2011

ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΟ "ΜΕΤΩΠΟ" ΤΗΣ ΠΕΡΔΙΚΑΣ

Ξεσηκώθηκαν και πάλι πριν από λίγη ώρα οι κάτοικοι της Πέρδικας Θεσπρωτίας,όταν εντόπισαν ένα σκάφος-πλατφόρμα,να κάνει γεωλογικές έρευνες,για λογαριασμό της ΔΕΠΑ,ανοιχτά της παραλίας "Πράπα-Μάλι".Στο σημέιο έσπευσαν αμέσως δεκάδες κάτοικοι της περιοχής με αλιευτικά σκάφη και επικεφαλής τον αντιδήμαρχο Ηγουμενίτσας κ. Σπύρο Κώστα,καθώς και τον πρόεδρο της δημοτικής ενότητας Πέρδικας κ. Σπύρο Ζωγράφο.Οι ψαρόβαρκες των κατοίκων περικύκλωσαν το ερευνητικό σκάφος και ζήτησαν να απομακρυνθεί από την περιοχή.Αυτή την ώρα υπάρχει ένταση και στο σημείο έχουν σπεύσει δυο σκάφη του λιμενικού σώματος.

ΗΜΕΡΙΔΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΩΤΗΡΙΑ ΤΟΥ ΑΜΒΡΑΚΙΚΟΥ


Του Κώστα Καραβίδα

Πολλές έρευνες τελευταία έχουν δείξει την τραγική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο Αμβρακικός κόλπος, άλλοτε οικολογικό καμάρι της Πρέβεζας. Σύμφωνα με τους επιστήμονες η αλόγιστη ρύπανση από λύματα, λιπάσματα και φυτοφάρμακα και πετρελαιοειδή έχει επικαλύψει με λάσπες τον πυθμένα του κόλπου με αποτέλεσμα την εξαφάνιση κάθε ίχνους ζωής σε βάθος μεγαλύτερο από 22 μέτρα! Πριν λίγα χρόνια μια ερευνητική ομάδα από το Πανεπιστήμιο της Πάτρας (επικεφαλής ο καθηγητής Φερεντίνος) έδωσε δραματικά στοιχεία για τη ρύπανση του Αμβρακικού από την παράνομη ή αλόγιστη αλιευτική δραστηριότητα.

ΗΠΕΙΡΟΣ ΑΠΕΙΡΟΣ ΧΩΡΑ ... ΕΥΧΕΣ


''Eυχόμαστε από καρδιάς, ''Καλή Άνοιξη στην Ήπειρο'', ''Καλή Ανάσταση'' με τήρηση των παραδοσιακών εθίμων και με την ευχή το ανέσπερο Αναστάσιμο Φώς να γεμίσει την ψυχή μας με ανθρωπιά, με καταλλαγή, με αγάπη''!

Ο Πανάγιος Τάφος ....τρισδιάστατα στον υπολογιστή σας





Κρατήστε πατημένο το κλικ και κουνήστε το mouse (έως και 360 μοίρες) και δείτε τις τοποθεσίες σα να είσασταν εκεί... http://www.360tr.com/kudus/kiyamet_eng/index.html



Τετάρτη 20 Απριλίου 2011

Λιμάνι της αγωνίας η Ηγουμενίτσα



Του Κώστα Καραβίδα




Είναι πράγματι σπάνιες οι φορές που τα πανελλαδικής εμβέλειας ΜΜΕ εστιάζουν το ενδιαφέρον τους σε κάποιο θέμα που απασχολεί τους κατοίκους της Ηπείρου. Το θέμα που ανέκυψε τους τελευταίους μήνες με τους μετανάστες που συνωστίζονται σε παραπήγματα και γιαπιά στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας φαίνεται να συγκεντρώνει εκείνες τις προϋποθέσεις που το καθιστούν αξιομνημόνευτο καθότι αγγίζει πτυχές της (επιλεκτικής) ευαισθησίας των Ελλήνων.

Οικολογική καταστροφή στον καλαμιώνα της Παμβώτιδας


Τεράστια είναι η οικολογική καταστροφή σε ένα μεγάλο τμήμα του καλαμιώνα της λίμνης Παμβώτιδας στην περιοχή της Αμφιθέας, εξαιτίας της φωτιάς που έβαλε άγνωστος το βράδυ της Κυριακής.Επιλέγοντας σίγουρα όχι τυχαία την ώρα, καθώς η φωτιά ξεκίνησε στις 21.30 αλλά κυρίως την ημέρα, αφού την Κυριακή ο αέρας ήταν πολύ δυνατός σε ολόκληρο το λεκανοπέδιο, ο άγνωστος μπορεί να έβαλε φωτιά για να δημιουργήσει ίσως κάποιο νέο βοσκότοπο, την ίδια στιγμή όμως κατέστρεψε δεκάδες φωλιές πουλιών και αμφίβιων που ζουν στο βάλτο. Η εποχή αυτή είναι περίοδος αναπαραγωγής και στους καλαμιώνες φωλιάζουν δεκάδες σπάνια είδη της πανίδας, που ενδημούν στην Παμβώτιδα. ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

ΖΟΡΡΟ Νο2

Έλα μωρέ, και τι έγινε; Για 150 χιλιάδες ΕΥΡΩ κάνεις έτσι ;

Η κουβέντα μεταξύ δύο φίλων για την δημοπρασία του Δήμου Ζηρού των 150 χιλιάδων ΕΥΡΩ, για αντικατάσταση καμένων λαμπτήρων στο Δήμο ανά έτος.
-Τόσα γίνονται, δεν βλέπεις, σε πείραξαν εσένα οι 150 χιλιάδες ,σιγά το ποσόν , λέει ο ένας.
-Μα είναι πολλά, πάρα πολλά για μια τέτοια δουλειά ισχυρίζεται ο άλλος. Πόσες λάμπες θα καούν, 4 χιλιάδες, 5 χιλιάδες, με 5 ΕΥΡΩ η λάμπα 20-25 χιλιάδες άλλα τόσα η δουλειά 50 χιλιάδες. Τα υπόλοιπα, δεν βλέπεις, δεν καταλαβαίνεις; Το ξέρεις ότι τα υπόλοιπα 100 χιλιάδες είναι ο μισθός 8 δασκάλων ετησίως περίπου  και μου λες δεν είναι πολλά;
- Έλα σιγά, το πρόβλημα είναι να μην βλέπεις το δέντρο αλλά το δάσος ανταπαντά ο άλλος; Το πρόβλημα είναι το μνημόνιο, τα υποβρύχια, οι μίζες και τόσα άλλα, στις 150 χιλιάδες στάθηκες εσύ;
-Μπορείς να μου πεις ποίο ήταν το κόστος αυτής της δουλειάς πριν τον Καλλικράτη επιμένει ο άλλος; Γιατί αν πάμε, με την δική σου λογική να κατάρρευση το σύστημα, αυτό όταν συμβεί, ένα είναι σίγουρο δεν θα υπάρχουμε εμείς. ΠΗΓΗ: http://zirosgr.blogspot.com/

Κυκλοφόρησε η πασχαλινή 'Λάκκα Σούλι'

Πλούσια και πολύ ενδιαφέρουσα θεματολογία -όπως πάντα άλλωστε- περιέχει το νέο, πασχαλινό φύλλο, της εφημερίδας «Λάκκα Σούλι», που εκδίδει η ομοσπονδία Λάκκας Σουλίου.
Γίνεται πρωτοσέλιδη αναφορά στη νέα διοίκηση της Πανηπειρωτικής συνομοσπονδίας, με πρόεδρο τον Κώστα Οικονόμου, αλλά και στην απόφαση για αδελφοποίηση της Ομοσπονδίας Λάκκας Σουλίου με τον Εξωραϊστικό και Πολιτιστικό σύλλογο Άνω Σούλι Μαραθώνα. Μάλιστα στις 18 Ιουνίου οι δύο αδελφοποιημένοι φορείς θα πραγματοποιήσουν εκδήλωση επετείου και μνήμης στο Άνω Σούλι, τιμώντας της Σουλιώτισσες που έπεσαν από τον βράχο του Ζαλόγγου, αλλά και την αυτοθυσία που προκάλεσε με την ανατίναξη του Κουγκίου ο καλόγερος Σαμουήλ .
Στις εσωτερικές σελίδες της εφημερίδας θα βρείτε ρεπορτάζ και φωτογραφικό υλικό από εκδηλώσεις συλλόγων μελών της Ομοσπονδίας, αλλά και άλλα άκρως ενδιαφέροντα θέματα.
Για να διαβάσετε το νέο φύλλο της εφημερίδας Λάκκα Σούλι κάντε κλικ http://www.scribd.com/doc/53414139/lakka-souli-35#



Τρίτη 19 Απριλίου 2011

ΤΑ ΜΑΖΕΥΕΙ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΕΙΣ!!!

Σε λάθος αποδίδει το Υπουργείο Παιδείας τη «διαδυκτιακή» ανάρτηση της απόφαση της Υφυπουργού κ. Χριστοφιλοπούλου σύμφωνα με την οποία, συγχωνεύονται τόσο το συγκρότημα των γυμνασίων της Πρέβεζας όσο και τα γυμνάσια της Φιλιππιάδας. Στελέχη του Υπουργείου, διαβεβαιώνουν ότι δεν τίθεται θέμα συγχώνευσης ούτε για την Πρέβεζα ούτε για την Φιλιππιάδα, ενώ επίκειται και σχετική ανακοίνωση της κ. Διαμαντοπούλου. Σύμφωνα με τα νεώτερα στοιχεία, το έγγραφο που δημοσιοποιήθηκε σε πολλές ηλεκτρονικές σελίδες –ανάμεσά τους και σελίδες διευθύνσεων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης- δεν φέρει ούτε ημερομηνία, ούτε πρωτόκολλο ούτε υπογραφή άρα δεν θεωρείται έγκυρο. Παρόλα αυτά η δημοσιοποίηση της απόφασης προκάλεσε μεγάλες αντιδράσεις στην τοπική κοινωνία, η οποία μόλις λίγο καιρό πριν έδωσε «μάχη», προκειμένου τα συγκεκριμένα σχολεία να διατηρήσουν την αυτονομία τους. Σε ανακοίνωσή της η ΕΛΜΕ Πρέβεζας, καταγγέλλει την απόφαση αυτή και χαρακτηρίζει απαράδεκτη και δόλια την επιλογή του Υπουργείου να την δημοσιοποιήσει μια μέρα πριν τις σχολικές διακοπές. Μάλιστα καλεί μαθητές και καθηγητές να αναρτήσουν μαύρες σημαίες σε όλα τα σχολεία του Νομού ως άμεση ένδειξη διαμαρτυρίας και σε συμβολική κατάληψη της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης τη Δευτέρα στις 11 το πρωί.
ΠΗΓΗ:www.dimosprevezas

Χωρίς Ιερέα το Πάσχα ο Αγίος Γεωργίος Θεσπρωτικού

Ανοιχτή επιστολή
Η επιστολή του Συλλόγου των Αποδήμων Λελοβιτών προς τον Μητροπολίτη Νικοπόλεως και Πρεβέζης για την λειτουργία ιερέα τις μεγάλες μέρες των Παθών και της Ανάστασης του Κυρίου μας στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Θεσπρωτικού, μας βρίσκει απολύτως σύμφωνους. Βρίσκει απολύτως σύμφωνους όλη την κοινωνία όχι μόνο της ενορίας του Αγίου Γεωργίου και του συνοικισμού των Εργατικών κατοικιών, αλλά ολόκληρου του Θεσπρωτικού.
Από πολύ παλιά λειτουργούσαν στο Θεσπρωτικό και οι δύο ενορίες. Τις άγιες μέρες όμως αυτές, που καταφθάνουν όλοι οι απόδημοι, περιμένουν πώς και πώς να πάνε στην εκκλησία, να προσκυνήσουν την Σταύρωση, να πάνε στο νεκρό Ιησού Χριστό την Μεγάλη Παρασκευή το πρωΐ για να στολίσουν τον Επιτάφιο και το ίδιο βράδυ για να τον προσκυνήσουν της εις Άδου κάθοδο και να ψάλλουν τα Εγκώμια, να κοινωνήσουν το Μεγάλο Σάββατο και να δοξολογήσουν τελικά μετά όλοι μαζί την μεγάλη Ανάστασή Του.

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΜΟΡΦΩΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΘΕΣΠΡΩΤΙΚΟΥ

Ο ΚΕΡΑΥΝΟΣ ΘΕΣΠΡΩΤΙΚΟΥ ΤΙΜΑ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ,ΠΡΟΠΟΝΗΤΕΣ ΚΑΙ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΣΤΕΣ

Το Δ.Σ. του Α.Π.Σ. «ΚΕΡΑΥΝΟΣ» Θεσπρωτικού, με σκοπό  να τιμήσει όλους τους παράγοντες, προπονητές και ποδοσφαιριστές που συμμετείχαν στον Σύλλογο από την ίδρυσή του μέχρι και σήμερα, αποφάσισε να προβεί σε μια σειρά εκδηλώσεων για να τους τιμήσει για την προσφορά τους.Στην πρώτη εκδήλωση ο Α.Π.Σ. «ΚΕΡΑΥΝΟΣ» Θεσπρωτικού θα τιμήσει όλους τους παράγοντες, προπονητές και ποδοσφαιριστές του Συλλόγου που συμμετείχαν κατά τη χρονική περίοδο 1984-1985. (Κατάκτηση του πρωταθλήματος-Συμμετοχή στην τότε ερασιτεχνική κατηγορία).
Για τον λόγο αυτό, σας προσκαλούμε την Μεγάλη Τετάρτη 20/4/2011 και ώρα 5 μ.μ. στο Δημοτικό Στάδιο «ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΘΑΝΟΥ», να παρευρεθείτε στον φιλικό ποδοσφαιρικό αγώνα μεταξύ των παλαίμαχων ποδοσφαιριστών (της περιόδου 1984-1985) του ΚΕΡΑΥΝΟΥ ΘΕΣΠΡΩΤΙΚΟΥ και του ΠΑΣ ΠΡΕΒΕΖΑ.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ: ΠΑΥΛΟΣ ΝΤΟΒΑΣ

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΤΟΥ ΦΙΛΑΡΜΟΝΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΘΕΣΠΡΩΤΙΚΟΥ ΣΤΟ ΜΑΝΟ ΧΑΤΖΗΔΑΚΙ

ΠΑΣΧΑΛΙΝΟ ΠΑΖΑΡΙ ΤΟΥ ΚΔΑΠ ΡΙΖΟΒΟΥΝΙΟΥ

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 17 Απριλίου το Πασχαλινό Παζάρι που διοργάνωσε το Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών το «ΜΕΛΙΣΣΙ», ΚΔΑΠ Ριζοβουνίου σε συνεργασία με την Τοπική Κοινότητα.
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο Δήμαρχος Ζηρού Δ.Γιολδάσης ,η πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Αντιδήμαρχοι, Δημοτικοί σύμβουλοι, πρόεδροι Τοπικών Κοινοτήτων και πλήθος κόσμου.
Τα έσοδα της εκδήλωσης διατέθηκαν στο Σύλλογο Γονέων Παιδιών με νεοπλασματική ασθένεια «ΦΛΟΓΑ». Η Φλόγα είναι Σύλλογος Γονιών με παιδιά που έτυχε να αρρωστήσουν από καρκίνο και αγκαλιάζει χιλιάδες οικογένειες σε όλη την Ελλάδα, καλύπτοντας έξοδα μετακινήσεων, ιατρικών εξετάσεων και επεμβάσεων . Επίσης παρέχει στέγη στο"Σπίτι των Παιδιών της Φλόγας» στους γονείς και τα παιδιά από την περιφέρεια κατά τη διάρκεια της υποχρεωτικής παραμονής τους στην Αθήνα και αγωνίζεται για δημιουργία ογκολογικού παραρτήματος στην Ήπειρο.
Ο Δήμαρχος Ζηρού Δ.Γιολδάσης συνομίλησε με τον εκπρόσωπο και ιδρυτικό μέλος του «ΦΛΟΓΑ» καθηγητή Ε.Μ.Π. κ. Ιωάννη Μαϊστρο , ο οποίος τον ενημέρωσε για το έργο του Συλλόγου εκφράζοντας τις ευχαριστίες και την ικανοποίησή του για την πρωτοβουλία .
Ο πρόεδρος της Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου Περικλής Αθανασόπουλος ευχαρίστησε τους δημότες που ανταποκρίθηκαν στο κοινωνικό κάλεσμα του ΚΔΑΠ Ριζοβουνίου και όλους όσους συνέβαλαν στην επιτυχία της εκδήλωσης .

Αναρτήθηκε από sardelas στις 22:15

Δευτέρα 18 Απριλίου 2011

ΨΗΦΙΣΜΑ ΔΙΑΜΑΡΤYΡΙΑΣ ΓΙΑ ΑΣΑ ΚΑΙ ΧΥΤΥ




ΠΡΟΣ: Περιφέρεια Ηπείρου
Αντιπεριφέρεια Πρέβεζας
Δήμο Ζηρού
Δημοτικό Συμβούλιο Δήμου Ζηρού
ΚΟΙΝ: Σύλλογοι και Σωματεία &Τοπικές Κοινότητες
Λάκκας Θεσπρωτικού

Θέμα: Ψήφισμα στην πρόταση για κατασκευή εργοστασίου σκουπιδιών στην περιοχή μας

Μετά την τελευταία ανακοίνωση της Επιτροπής Επίβλεψης και Παραλαβής της μελέτης «Χωροθέτησης Εργοστασίου Επεξεργασίας Στερεών Αποβλήτων», ο Περιβαλλοντικός-Πολιτιστικός Σύλλογος Θεσπρωτικού συνήλθε σε Γενική Συνέλευση, την Κυριακή 3 Απριλίου, στην Αθήνα, στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι όλων των Αδελφοτήτων και των φορέων της περιοχής. Στη Συνέλευση εκφράστηκε η έντονη ανησυχία και ο ειλικρινής φόβος για το ενδεχόμενο περιβαλλοντικής και πολιτιστικής υποβάθμισης του τόπου μας. Επιπλέον, διατυπώθηκε η αποφασιστικότητα των μελών του Συλλόγου για δυναμική και συντεταγμένη δράση με σκοπό την αποτροπή της αρνητικής αυτής εξέλιξης.
Η Γενική Συνέλευση αποφάσισε ομόφωνα, κατόπιν διεξοδικής συζήτησης και έκθεσης προβληματισμού να εκδώσει το παρόν ψήφισμα διαμαρτυρίας:

ΨΗΦΙΣΜΑ

Καταγγέλλουμε απερίφραστα, τους σχεδιασμούς της Περιφερειακής Αρχής όσον αφορά το θέμα της χωροθέτησης του εργοστασίου επεξεργασίας στερεών αποβλήτων και του Χώρου Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων της Ηπείρου στις ζώνες 3Α και 3Β της Μελέτης αξιολόγησης θέσεων, δηλαδή εντός των ορίων των χωριών Γαλατά και Ζερβού και πλησίον των χωριών Ριζοβούνι και Παπαδάτες.